Pieni sipulikoulu

Hopeasipuli

Valkosipuli, keltasipuli, salottisipuli, hopeasipuli ja punasipuli. Kaikilla niillä on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa – myös viljelymenetelmien suhteen. Tässä
on pieni opas istukassipulien viljelijälle.

Valkosipulia lukuun ottamatta useimmat sipulit istutetaan keväällä ja sato korjataan syksyllä. Yhden koulukunnan mukaan sadonkorjuun voi aloittaa, kun sipulin naatit alkavat taipumaan ja korjata sipuleita uusien perunoiden tapaan vähän kerrallaan. Toinen koulukunta näkee, että viljelijän tulisi odottaa kunnes kaikki naatit ovat
lakastuneet ja korjata kaikki sipulit yhdellä kertaa.
Yleisesti voidaan todeta sipulinviljelyn olevan helppoa. Sipuli viihtyy aurinkoisessa, runsasmultaisessa ja hyvin kalkitussa maassa. Harva tietää, että sipuli on maailman toiseksi viljellyin vihannes (ensimmäistä paikkaa pitää tomaatti).

Hopeasipuli muistuttaa keltasipulia, mutta sillä on hopeanhohtoisen valkoinen kuori. Kuoren alla sipuli on valkoinen ja sen maku on keltaista miedompi. Sen vuoksi hopeasipuli sopii hyvin salaatteihin ja myös pataruokiin.

Istutus

Istutetaan aikaisin keväällä. Aseta sipulit 3–4 cm syvyyteen noin 10 cm kylvövälille.

Kasvutapa

Hopeasipuli kasvaa samalla tavalla kuin kelta- ja punasipuli, yhdestä istukassipulista kasvaa yksi iso sipuli.

Säilytys

Säilyy useita kuukausia viileässä ja kuivassa varastoituna. Huoneenlämmössä säilyvyys on noin 1 kk.

Vinkki

Maistuu myös paahdettuna hunajan kanssa.