MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textNopea toimitus
  • item.textIlmaiset palautukset
  • item.textPerustettu vuonna 1933
Jälleenmyyjille

Kasvihuoneviljely

09 July 2021

Kasvihuoneessa viljelyn hyödyt

Yrttitarha tai maustepuutarha, kuten sitä myös kutsutaan, voidaan luoda helposti ja vaivattomasti ja laajentaa ajan myötä. Perusta yrttitarha parvekkeelle tai rakenna pieniä kasvipenkkejä. Useimpien yrttien ja mausteiden ainoa vaatimus on, että ne saavat paljon aurinkoa, ja mausteiden kukkiessa niistä tulee erittäin suosittuja pölyttäjiemme keskuudessa.

Viljely kasvihuoneen lattialla

Kasvisairauksien ja tuhoeläinten välttämiseksi kasvihuoneessa oleva maa pitää vaihtaa joka vuosi tai joka toinen vuosi. Kaiva maa-aines pois syksyllä, siivoa kasvihuone, pese saippuavedellä ja lisää sitten uutta maa-ainesta, jotta kaikki olisi valmista kevättä varten. Lämmittämättömään kasvihuoneeseen ei voi istuttaa tomaatteja tai muita hallalle herkkiä kasveja, ennen kuin yöpakkasten vaara on ohi.

Viljely lämpöpenkissä

Kevättalvella täytän kasvihuoneen penkit palamattomalla lannalla. Sillä tavoin syntyy lämpöpenkkejä, joista saa salaattia, pinaattia, retiisejä ja herneenversoja jo ennen kuin kevätaurinko on sulattanut avomaan roudan. Joitakin viikkoja myöhemmin alan esikasvattaa penkeissä vihanneksia ja kukkia, mm. punajuurta, mangoldia, kaalia, sipulia, samettikukkaa ja hajuhernettä. Nämä voi siirtää keittiöpuutarhaan sitten, kun yöpakkasten vaara on ohi. Kun esikasvatetut vihannekset ja salaatit on siirretty ulos, ja salaatit, pinaatti sekä muut kevään ensimmäiset herkut on syöty, syntyy tilaa esikasvatetuille tomaatin, paprikan, chilin, melonin ja artisokan taimille, jotka ovat tähän saakka olleet sisällä talossa. Nämä tarvitsevat pidemmän ajan kehittyäkseen, joten kylvän ne mökin lämpöön jo helmikuussa.

Syksyn tullen kaivan penkit ylös ja saan niistä hyvin palanutta lannoitetta keittiöpuutarhaani. Ympyrä on sulkeutunut, ja keväällä hankin jälleen uutta lantaa, joka palaa ja antaa hyvän sadon kevätvihanneksia. Mitä kaikkea pienessä lasitalossa saakaan aikaan! 

Ruukkuviljely

Kun kasveja viljelee kasvihuoneeseen asetetuissa ruukuissa, maan saa vaihdettua helposti joka vuosi ja näin kasvit välttyvät tuhohyönteisiltä ja sairauksilta. Haittapuolena on, että ruukussa oleva multa kuivuu nopeasti ja tilavuudet ovat rajallisia, jolloin myös ravinteet loppuvat nopeammin. Lannoitekastelulla ruukustakin voi saada runsaan sadon esimerkiksi tomaatteja ja muita vihanneksia.

TEKSTI/VILJELIJÄ: ANNA FORSLUND / KUVA: ANNA FORSLUND