MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textNopea toimitus
  • item.textIlmaiset palautukset
  • item.textPerustettu vuonna 1933
Jälleenmyyjille

Pelargonin viljely

12 January 2022

Pelargoni on ehdoton klassikko. Vaikka se on kotoisin huomattavasti kauempaa etelästä, se on yksi tavallisimmista ruukkukasveistamme. Sen runsaasta kukinnasta on vaikea olla pitämättä. 

Pelargonia löytyy montaa lajiketta ja sukua. Tavallisin ryhmä ovat zonale-pelargonit, joista löytyy useita alaryhmiä, kuten yksinkertaisia, kerrottuja, tulppaani- ja kaktuspelargoneja. Tiedätkö, mistä tunnistaa zonale-pelargonin? Zonale-pelargonin tunnusmerkki on enemmän tai vähemmän  korostunut rengas lehden pinnassa.

Muita ryhmiä ovat englantilaiset pelargonit, tuoksupelargonit ja riippupelargonit, joita näkee usein parvekelaatikoissa tai amppeleissa. Pelargonia voi kasvattaa sekä sisällä että kesällä ulkona ruukussa, amppelissa, parvekelaatikossa tai kukkapenkissä. Pelargonit ovat monen suosikkeja, ja ymmärrämme kyllä, miksi!

Miksi kasvattaa pelargonit siemenestä?

Pelargoni voi elää useita vuosia – sekä sinun luonasi että ystäviesi kodeissa – ja siksi onkin hauskaa kasvattaa se itse siemenestä. Vaikka kylväminen vie jonkin verran aikaa, omien taimien kasvattaminen ei ole kovin vaikeaa.  

Nelson_Garden_cultivate_geraniums_image_3.jpg

Kylvä pelargonit

Pelargonit on parasta kylvää jo alkuvuodesta. Jos sinulla on kasvivalo, voit kylvää siemenet jo tammikuussa tai helmikuussa – silloin ne ehtivät kukkia heti kesän alussa. Jos taimet eivät saa lisävaloa, on päivänvaloa pikkutaimien hyvinvoinnille riittävästi vasta maalis-huhtikuussa.

Siemenet kylvetään harvaan kosteaan kylvömultaan. Siemenet tarvitsevat valoa itääkseen, mutta ne on hyvä peittää ohuella multakerroksella tai vermikuliitilla. Jos kylvöksen pinta jää paljaaksi, se kuivuu herkemmin. Itämisen kannalta on tärkeää, että multa pysyy kosteana. On hyvä käyttää jonkinlaista minikasvihuonetta (jossa on valoa läpäisevä katto tai kansi), sillä se auttaa pitämään kosteuden tallessa.

Pelargonin siemenet itävät parhaiten 21–25 °C:ssa (lämpömatto auttaa todella paljon!). Siemenet itävät yleensä 4–10 päivän kuluessa, jonka jälkeen kylvös kannattaa sijoittaa viileämpään paikkaan, noin 18 °C:seen. Jos käytät kasvivaloa, voit pitää sitä päällä 14–17 tuntia vuorokaudessa.

Kouli ja siirrä pelargonit ulos

Kun taimissa on vähintään kaksi lehtiparia sirkkalehtien lisäksi, voit istuttaa ne niin, että jokaisella taimella on oma ruukkunsa. Käytä kukkamultaa, sillä siinä on enemmän ravinteita kuin kylvömullassa. Ota huomioon, että pieni taimi suuressa astiassa saa helposti liikaa vettä. Onkin parempi istuttaa taimet vaiheittain suurempiin ruukkuihin.

Pelargonit ovat herkkiä pakkaselle, joten odota kevään tuloa ja yöpakkasten loppumista ennen kuin viet pelargonit pysyvästi ulos. Pelargonit voi istuttaa kukkapenkkiin, mutta useimmiten niitä kasvatetaan ruukuissa. 

Nelson_Garden_cultivate_geraniums_image_2.jpg

Pelargonien hoito

Pelargonit rakastavat lämpöä ja aurinkoa. Kastele säännöllisesti ja muista lannoittaa. Jos käytät ruukkua, on tärkeää, että multa on hyvin ojitettu ja sopivan kostea, jotta pelargoni voi hyvin. Saviruukut ovat kauniita, mutta päästävät kosteutta, ja siksi niihin on lisättävä vettä useammin.

Taita kuihtuneet kukkavarret pois, niin pelargonit jatkavat kukintaa. Huolehdi myös riittävästä lannoituksesta koko kesän ajan aina siihen asti kunnes taimien talvisäilytyksen alkamiseen on aikaa enää muutamia viikkoja.

Pelargonin talvehtiminen

Pelargonit ovat herkkiä pakkaselle, ja monet päättävätkin viljellä niitä yksivuotisina, mutta pelargonit kannattaa säästää talven yli. Talven jäljiltä pelargonit ovat usein sekä suurempia että kauniimpia, sitä paitsi niistä saa uusia taimia taittamalla pistokkaita.  

Jos käytössäsi on viileä tila, jossa lämpötila on noin 8–10 astetta, sekä kasvivalo, onnistuu pelargonien talvehtiminen parhaalla mahdollisella tavalla. Useimmat pelargonit selviytyvät myös hieman viileämmässä valoisan ikkunan luona. Kastele hyvin niukasti, äläkä anna ravinteita, kun pelargoni on lepotilassa.

Jos sinulla on kukkivia kasveja huoneenlämmössä kasvivalon alla, voit hyvin antaa niille hieman ravinteita. Sama koskee pelargoneja, joita kasvatetaan hydroponisesti eli vedessä.

Jos pelargoni on ikkunalla, huomaat varmasti, kun se alkaa herätä taas eloon. Maaliskuussa on jo sen verran valoisaa, että talvehtivat kasvit alkavat uudelleen kasvaa. Jos kasvit ovat olleet viileässä kellarissa, on nyt aika ottaa ne esiin. Poista väsähtäneet haarat ja istuta mahdollisesti uudelleen vähän suurempaan multamäärään.  

Nelson_Garden_cultivate_geraniums_image_4.jpg

Ota pelargoneista pistokkaita

Vaikka pelargonit usein talvehtivat hienosti, ne voivat jonkin ajan kuluttua hieman nuukahtaa. Pistokkaiden ottaminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että teet uusia taimia vanhoista kasveista. Tällä tavoin saat lisää taimia ilman, että sinun tarvitsee aloittaa aivan alusta asti.

Paras aika pistokkaiden ottamiselle on syksyllä. Ota pistokkaita vahvimmista kasveista, jotka edelleen ovat kasvuvaiheessa. Pistokas tarvitsee hieman aikaa kehittääkseen juuria. Aseta ne veteen tai multaan – kumpikin menetelmä toimii, vaikka on vaikea sanoa, kumpi niistä on parempi.