MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Reconnect to nature
  • customerservice.fi@nelsongarden.com
  • +358 (0)207 439 970

Siemenistä tomaateiksi

09 July 2021

Tomaatin siemenissä löytyy valtavasti valinnanvaraa. Kun tomaatit viljelee siemenestä, lajikkeen voi valita omien mahdollisuuksiensa ja mieltymystensä mukaan. Kasvihuoneeseen valitaan jokin kasvihuonelajikkeista, parvekeruukkuun jokin pensastomaateista ja avomaalle jokin lukuisista avomaalle sopivista vaihtoehdoista. Tomaatti on herkkä ja asettaa omat vaatimuksensa, mutta niiden täytyttyä se kyllä palkitsee viljelijänsä.

Tee näin: Siemenistä tomaateiksi


1. Tomaatin siemenet kylvetään maalis-huhtikuussa kylvömaalla täytettyihin astioihin. Itse kylvän siemenet harvakseltaan vanhaan viinirypälelaatikkoon, mutta yhtä hyvin voi käyttää minikasvihuonetta, Pluggboxia tai vastaavaa. Huolehdi, että kylvös pysyy kosteana ja lämpötila 20 asteessa tai sen yläpuolella, sillä tomaatit itävät huonosti alhaisissa lämpötiloissa. Kylvös voidaan asettaa lämpöpatterin yläpuolelle, mutta yksinkertaisinta on käyttää lämpömattoa, sillä sen avulla lämpötilaa voi hallita helposti. Ota huomioon, että pienoiskasvihuoneeseen tiivistyy usein kosteutta, kun lämpö tulee alhaaltapäin. Huolehdi kunnollisesta ilmastoinnista, jotta kasvihuoneeseen ei pääse hometta.

2. Kun toinen lehtipari pilkistää, on aika totuttaa taimet ruukkuihin. Aseta taimi niin syvälle uuteen ruukkuun, että ensimmäiset lehdet ovat juuri mullan pinnan yläpuolella. Tomaatit voivat nimittäin muodostaa juuria vartta myöten, joten juuristo kehittyy paremmin, kun taimi on istutettu syvälle multaan. Aseta taimi etelänpuoleiselle ikkunalle. Jos tämä ei ole mahdollista, anna taimelle keinovaloa kasvivalolla tai -loisteputkella. Nyt taimi viihtyy parhaiten hieman viileämmässä lämpötilassa, noin 18–20 asteessa. Anna taimille tomaattilannoitetta toisesta viikosta alkaen.


3. Kun taimen juuret alkavat näkyä ruukun alapuolelta ja taimessa on vähintään kolme lehtiparia, koulin taimet uudelleen. Tällä kertaa käytän litran maitotölkkejä. Tölkin alakulmiin on hyvä tehdä pienet reiät. Laita tölkin pohjalle leca-soraa ja täytä tölkki ravinteikkaalla maa-aineksella. Istuta tomaatin taimi niin, että alin lehtipari on mullan pinnan tasolla ja kastele.


4. Joistakin tomaateista pitää säännöllisesti poistaa varkaat, jotta sato olisi mahdollisimman suuri. Siemenpussista selviää, onko kyseessä sellainen lajike. Varkaita kannattaa pitää silmällä koko kasvukauden ajan. Muutoin ne nappaavat itselleen ravinnon, jota olisi tarvittu tomaattien kasvamiseen.

5. Kun lämpötila ei yölläkään laske alle kahdeksan asteen, tomaatin taimet voi istuttaa kasvihuoneeseen tai avomaalle. Tomaatin taimi tarvitsee vähintään 10 litran multaruukun. Karaise taimia ulkona päiväsaikaan, ennen kuin istutat ne avomaalle. Kastele taimia tomaateille tarkoitetulla lannoitteella koko kasvukauden ajan, jotta taimista tulee vahvoja ja ne tuottavat paljon satoa.

Vinkkejä

Sido tomaatin taimet tarpeen vaatiessa, joko kasvihuoneen kattoon kiinnitettävillä naruilla tai kasvitukeen, joka on lyöty maahan taimen viereen. Pensastomaatteja ei ole yleensä tarpeen sitoa, mutta tuulisella parvekkeella taimien tukeminen voi olla hyvä ajatus.

Kasvihuoneessa kasvavia tomaatteja pitää ravistella varovaisesti silloin tällöin, jotta kukat hedelmöittyisivät varmemmin.

Kun tomaatit ovat kypsyneet, ne voi nauttia sellaisenaan tai niitä voi käyttää salaatissa tai ruoanlaitossa. Tomaatit voi myös murskata ja pakastaa ja käyttää myöhemmin säilyketölkkiin säilötyn tomaattimurskan sijaan. Hyvä vaihtoehto on myös leikata tomaatit lohkoiksi ja kuivattaa ne noin 80-asteisessa uunissa uunin luukku raollaan, jolloin ne muistuttavat aurinkokuivattuja tomaatteja.

TEKSTI: Anna Forslund