Aikaisin kukkivat kesäkukat

Silmäniloa muutoin niin pitkään odotukseen

Sanotaan, että puutarhaa ei voi hoputtaa, vaan se elää omassa tahdissaan ja kasvattaa samalla viljelijänsä kärsivällisyyttä. Tämä on aivan totta, mutta onneksi on olemassa muutamia oikoteitä, joiden avulla odottavan aika ei käy aivan niin pitkäksi. Omassa puutarhassani kesä alkaa koristekrassilla, kehäkukalla, tuoksuherneellä, samettikukalla, auringonkukalla ja punakosmoskukalla. Toiset saattavat valita puutarhaansa muita kesäkukkia, mutta kun niihin kerran on kiintynyt, samoja lajeja viljelee aina uudestaan ja uudestaan. Ei ihme, että mummi viljeli köynnöskrassia vuosi toisensa jälkeen. Siitä oli tullut hänelle tärkeä kesän merkki.

Useimmat kesäkukat voi kylvää suoraan avomaalle, mutta kukkimista voi nopeuttaa esikasvattamalla taimet. Hajakylvä siemenet viljelykaukaloon ja siirrä taimet ulos sitten kun hallan vaaraa enää ole. Itselläni on tapana esikasvattaa osa kukista kaukalossa ja kylvää osa suoraan avomaalle, koska sillä tavoin kausi pitenee. Yksivuotiset kesäkukat ovat helppo tapa saada puutarhaan iloisia väripilkkuja.

 

Tee näin: Aikaisin kukkivat kesäkukat

Rakenna kasvituki ja anna tuoksuherneiden kasvaa sitä pitkin.

---

Istuta auringonkukat etelänpuoleiselle seinälle ja anna niille reilusti lannoitetta, jotta saat loppukesästä nauttia suurista, korkeista kukista. Muut keltaiset kesäkukat, kuten kehäkukat ja samettikukat, ovat kauniita kasvaessaan auringonkukkien alla.

---

Anna ruohon, unikkojen, ruiskaunokkien, kehäkukkien ja punapellavan kasvaa korkeiksi ja luo siten puutarhan yhteen nurkkaan niittymäistä tunnelmaa.

---

Sido krassi kiemurtelemaan aitaa vasten. Näin siitä tulee eläväisempi.