Biobact – Tietoa Nelson Gardenin kasviravinteista ja lannoitteista

no ingress style catch

Olemme saaneet kysymyksiä Nelson Gardenin kasviravinteista ja lannoitteista, erityisesti Biobact-tuotteesta, sillä julkisuudessa on esiintynyt epäilyjä, joiden mukaan tietyt kasviravinteet ja lannoitteet saattaisivat vahingoittaa taimia.

Suhtaudumme tilanteeseen hyvin vakavasti, pidämme yhteyttä luomulaadun kriteerit Ruotsissa asettavaan KRAV-osuuskuntaan ja seuraamme tilanteen kehittymistä Ruotsin kemikaalivirastossa, Ruotsin maatalousvirastossa ja Norjan elintarvikevirastossa pysyäksemme asiassa ajan tasalla. Olemme myös yhteydessä tavarantoimittajiimme voidaksemme olla varmoja tuotteidemme sisällöstä. Meille on tärkeää, että tuotteemme ovat turvallisia, jotta asiakkaamme voivat turvallisin mielin niitä käyttää.

Yleisimmin esitetyt kysymykset:

Mitä Biobact sisältää ja missä se on tuotettu?

Biobact (tuotenrot 6800, 6803, 6810, 6815, 6820) on Ruotsissa tuotettu ravinneliuos, joka sisältää lähinnä suomalaisen paperituotannon (metsäteollisuuden) prosessin sivutuotetta. Valmistuksen yhteydessä siihen lisätään myös kalkkia ja ruotsalaisen Jästbolaget AB:n vinassia. Vinassi on hiivan tuotannossa syntyvä sivutuote. Hiivan tuotannossa käytetään puolestaan melassia, joka on sokerin tuotannossa syntyvä sivutuote.

Uskallanko käyttää Biobact-lannoitetta tomaatintaimien hoidossa?

Biobact on ollut markkinoilla 1970-luvulta alkaen, ja sitä myydään suuria määriä joka vuosi. Toistaiseksi tietoomme ei ole tullut viitteitä siitä, että Biobact-lannoitteen käyttäminen olisi haitallista tomaatintaimille tai muille kasveille. Kaikkia kasviravinteita tulee toki käyttää harkiten ja annostusohjeita noudattaen.

Omissa tutkimuksissamme tai Norjan biotalouden tutkimuskeskuksen NIBIO:n suorittamissa testeissä ei ole ilmennyt näyttöä siitä, että lannoitteesta olisi taimille haittaa. Olemme kuitenkin tietoisia siitä, että luottamus vinassia sisältäviä kasviravinteita kohtaan on kokenut kolauksen. Tiedämme myös, että kaikki eivät voi tai halua valmistaa kasviravinteita itse, ja on tärkeää, että markkinoilla on tarjolla korkealaatuisia ja turvallisia tuotteita. 

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Talven 2020 aikana olemme tutkineet, minkälaisia muutoksia Biobact-lannoitteen reseptiin on mahdollista tehdä. Olemme päättäneet korvata vinassin toisella orgaanisella raaka-aineella, joka on hyväksytty käytettäväksi luomuviljelyssä. 

Eri vaihtoehtojen analysoinnin ja arvioinnin jälkeen emme ole vielä löytäneet asettamiemme vaatimusten mukaista raaka-ainetta. Olemme ottaneet vinassia sisältävät nestemäiset Biobact-tuotteet pois myynnistä.

Haluamme korostaa, että tuote ei ole terveydelle haitallinen, se on hyväksytty voimassa olevien säännösten mukaisesti ja että riski siitä, että tuote vahingoittaa kasveja, katsotaan pieneksi. Otamme kuitenkin olemassa olevan epävarmuuden vakavasti.

Haluatko kysyä lisää?

Jos haluat kysyä lisää tuotteistamme tai keskustella niistä tarkemmin, voit aina lähettää sähköpostia meille osoitteeseen info@nelsongarden.fi