Chili

Nyt Pohjolassakin on kuumat oltavat

Ikkunalaudalle asettamani chilit kasvavat silmissä. Ne on äskettäin siirretty ruukuista maitotölkkeihin ja nauttivat ilmiselvästi olostaan. Odotan jo kesäisiä grilli-iltoja, jolloin saan tarjota kotona kasvatettuja, uunissa paahdettuja vihanneksia ja tulisella chilimarinadilla maustettua lihaa. Tänä vuonna kokeilen myös ylijäävien chilien kuivaamista, sillä kuivattuina niitä voi käyttää vielä talven pataruokiinkin. Tuntuu ylelliseltä nauttia oman maan antimista sydäntalvellakin. Silloin mieleeni palaavat varmasti kasteinen nurmi, linnunlaulu ja kesän lempeät tuulet.

chili_BT1Kasvatin chiliä  ensi kerran, kun keräsin kaupasta ostamani espanjanpippurin siemenet talteen. Innostuin heti, ja nyt olen ehtinyt kokeilla jo useita lajikkeita. Tänä vuonna ikkunalaudallani kasvavat Hot Lemon, Jalastar ja Jamaican Bell.

Tee näin: Viljely vaihe vaiheelta

1. Täytä ruukku kylvömullalla ja kylvä siemenet. Sirottele pinnalle vermikuliittia tai puolen sentin paksuinen kerros kylvömultaa. Kostuta suihkuttelemalla suihkupullosta vettä ja aseta ruukku lämpimään, esimerkiksi patterin yläpuolelle tai lämpömatolle, sillä chilin siemenet eivät lähde itämään alle 20 asteen lämpötilassa. Kaikkein paras paikka on pienoiskasvihuone, sillä siinä kosteus pysyy tasaisena.

2. Kun siemenet ovat itäneet, 7–30 päivän kuluttua lajikkeesta riippuen, ruukut pitää siirtää viileämpään ja valoisampaan paikkaan, jotta kasveista ei tulisi pitkiä ja honteloita. Lisävalaistus auttaa vahvistamaan kasveja.

3. Kun juuret alkavat pilkottaa ruukun alta, ja kasveihin on ilmestynyt sirkkalehtien lisäksi kaksi lehtiparia, taimet on totutettava suurempiin, ravinteikkaalla mullalla täytettyihin ruukkuihin. Nelikulmainen ruukku on paras vaihtoehto, koska silloin juuret osuvat useammin ruukun reunoihin ja kasvavat voimakkaammin.

4. Joitakin viikkoja myöhemmin uuden maan ravinteet on käytetty loppuun. Silloin on aika aloittaa lannoitekastelu. Kun juuret pilkottavat ruukun pohjasta kasvi pitää totuttaa jälleen uusiin olosuhteisiin. Kun yöpakkasista ei enää ole vaaraa, kasvit voi istuttaa esimerkiksi kasvihuoneeseen tai terassiruukkuihin. Jotta chili viihtyisi paikassaan koko kasvukauden ajan, se on lopulta istutettava vähintään 10 litran vetoiseen ruukkuun.

5. Nypi ensimmäiset sikiäimet pois, silloin kasvi vahvistuu ja tuottaa paremman sadon.

6. Kun chilin hedelmät ovat saaneet lopullisen värinsä, ne ovat kypsiä ja valmiita poimittaviksi. Chiliä voi käyttää tuoreena ruoanlaitossa tai kuivata. Kuivaamisessa hedelmät halkaistaan ja kuivataan 50-asteisessa uunissa. Säilytä kuivattu chili kannellisessa ilmatiiviissä purkissa, jotta chilit säilyvät seuraavaan vuoteen. Chilistä voi myös tehdä chilisuolaa, sitä voi pakastaa tai hedelmät voi savustaa pidempää säilytystä varten.

Chilins vahvuus

Chilin voimakkuutta mitataan Scovillen asteikolla, joka ulottuu yhdestä yli miljoonan suuruiseen arvoon. Yksinkertaistaaksemme asiaa olemme Nelson Gardenilla luoneet asteikon, jolla chilin voimakkuutta kuvataan numeroin yhdestä viiteen. Numero yksi merkitsee miedointa makua. Voimakas maku piilee eritoten siemenissä ja siemenistukassa, joten makua voi miedontaa poistamalla hedelmästä nämä osat.