Kasvihuoneviljely

Keittiöpuutarhan sydän

Haaveilin omasta kasvihuoneesta vuosia ja kun täytin kolmekymmentä, haaveestani tuli totta. Kasvihuone, jota en ikinä olisi uskaltanut toivoa omakseni, seisoo nyt omalla tontillani! Se noudattaa vanhaa viktoriaanista perinnettä aina epätasaisia ikkunalaseja ja rapattua muuria myöten. Jo ensimmäisenä vuonna ymmärsin, että kasvihuone on tärkeämpi osa puutarhaa kuin olin ajatellutkaan.
Kasvihuone ei ole ainoastaan kaunis, se on koko keittiöpuutarhan sydän!

Viljely kasvihuoneen lattialla

Kasvisairauksien ja tuhoeläinten välttämiseksi kasvihuoneessa oleva maa pitää vaihtaa joka vuosi tai joka toinen vuosi. Kaiva maa-aines pois syksyllä, siivoa kasvihuone, pese saippuavedellä ja lisää sitten uutta maa-ainesta, jotta kaikki olisi valmista kevättä varten. Lämmittämättömään kasvihuoneeseen ei voi istuttaa tomaatteja tai muita hallalle herkkiä kasveja, ennen kuin yöpakkasten vaara on ohi.

 

Viljely lämpöpenkissä

Kevättalvella täytän kasvihuoneen penkit palamattomalla lannalla. Sillä tavoin syntyy lämpöpenkkejä, joilta saa salaattia, pinaattia, retiisejä ja herneenversoja jo ennen kuin kevätaurinko on sulattanut avomaan roudan. Joitakin viikkoja myöhemmin alan esikasvattaa penkeissä vihanneksia ja kukkia, mm. punajuurta, mangoldia, kaalia, sipulia, samettikukkaa ja hajuhernettä. Nämä voi siirtää keittiöpuutarhaan sitten, kun yöpakkasten vaara on ohi. Kun esikasvatetut vihannekset ja salaatit on siirretty ulos ja salaatit, pinaatti sekä muut kevään ensimmäiset herkut on syöty, syntyy tilaa esikasvatetuille tomaatin, paprikan, chilin, melonin ja artisokan taimille, jotka ovat tähän saakka olleet sisällä talossa. Nämä tarvitsevat pidemmän ajan kehittyäkseen, joten kylvän ne mökin lämpöön jo helmikuussa.

Syksyn tullen kaivan penkit ylös ja saan niistä hyvin palanutta lannoitetta keittiöpuutarhaani. Ympyrä on sulkeutunut, ja keväällä hankin jälleen uutta lantaa, joka palaa ja antaa hyvän sadon kevätvihanneksia. Mitä kaikkea pienessä lasitalossa saakaan aikaan! 

 

Ruukkuviljely

Kun kasveja viljelee kasvihuoneeseen asetetuissa ruukuissa, maan saa vaihdettua helposti joka vuosi ja näin kasvit välttyvät tuhohyönteisiltä ja sairauksilta. Haittapuolena on, että ruukussa oleva multa kuivuu nopeasti ja tilavuudet ovat rajallisia, jolloin myös ravinteet loppuvat nopeammin. Lannoitekastelulla ruukustakin voi saada runsaan sadon esimerkiksi tomaatteja ja muita vihanneksia.

 

 

Ajattele

Kesällä on tärkeää varjostaa ja tuulettaa kasvihuonetta, jotta se ei tulisi liian kuumaksi. Varjostuksen voi tehdä joko maalaamalla ikkunat kalkilla tai ripustamalla seinille jotakin läpäisevää kangasta, esimerkiksi kuitukangasta tai pitsiverhoa.


Viljely lämpöpenkissä

1. Helmi-maaliskuussa on aika täyttää kasvihuoneen viljelyalustat palamattomalla hevosenlannalla ja kastella niitä 60-asteisella vedellä, jotta lanta lähtee palamaan. Aseta lasit paikoilleen ja eristä penkit vielä kuplamuovilla.

2. Viikon tai kahden kuluttua on syytä tarkistaa, että lanta palaa kunnolla. Varmistat asian helpoiten maalämpömittarin avulla. Jos penkki ei ole lämmennyt niin, että lämpötila sen keskellä olisi 40–60 astetta, maa pitää kääntää uudelleen ja kastella lämpimällä vedellä.

3. Kun lanta palaa ja antaa lämpöä, penkki peitetään 10 cm:n paksuisella multakerroksella ja aloitetaan kylväminen. Varmista, että kehys on riittävän korkea, jotta kasvit voivat kasvaa vapaasti 20 cm:n korkeuteen ilman, että ne ottavat kiinni alustaa peittäviin laseihin. Kastele maa ja aseta lasit takaisin paikoilleen. Peitä lasit kuplamuovilla öiseen aikaan. Lämpötilan tulee olla 15–20 asteen vaiheilla, jotta kasvit viihtyvät. Jos lämpötila nousee tätä korkeammaksi, penkkejä tuuletetaan asettamalla kiila alustan ja lasin väliin. Kun päivät lämpenevät, lasien voi antaa olla koko ajan raollaan, ja kun yöpakkasistakaan ei enää ole vaaraa, lasit voi ottaa kokonaan pois. Anna kasvien olla kasvihuoneessa viikon pidempään kuin olit ajatellut, jotta ei tulisi takaiskuja.

4. Nyt on viimein aika istuttaa esikasvatetut taimet ulos ja täyttää penkit tomaatilla, kurkulla, paprikalla ja muilla vihanneksilla, joita haluat kasvihuoneessasi kasvattaa.

5. Tyhjennä palanut lanta lämpöalustasta syksyllä kurkku- tai kohopenkkiin. Sitä voi myös käyttää kasvimaan tai viljelylavan maanparannusaineena.