Kylvönauha

Oikotie viljelijöille, jotka haluavat taimet riviin ja järjestykseen

Keväällä istuttamani porkkanat seisovat suorissa riveissä. Olen vain seurannut niiden  kasvamista, antanut vettä ja lannoittanut vähäsen. Kertaakaan minun ei ole tarvinnut mennä polvilleni ja miettiä, mitkä taimet saavat jäädä ja mitkä tehdä tilaa muille.

Kun olin lapsi, äitini viljeli itse lähes kaikki vihannekset, joita vuoden mittaan tarvitsimme. Hän ei missään tapauksessa ollut laiska, mutta käytti porkkanoiden ja punajuurten istuttamisessa kylvönauhaa, jonka merkityksen olen ymmärtänyt vasta aikuisena. Harventaminen on ehkä pieni vaiva, mutta sitä tehdessä kylvönauhan hyödyllisyyden kyllä huomaa. Kylvönauhan avulla viljellyt vihannekset asettuvat maahan tasaisin välein, ja kylväminenkin sujuu hurjan nopeasti.

Tee näin: Kylvönauha

1. Valmistele maa kylvöä varten ja tee noin 1 cm:n syvyinen kylvövako, johon nauhan voi asettaa. Kastele vako, jotta kevyt kylvönauha kiinnittyy paremmin, eikä lähde tuulten mukaan.

2. Kastele hyvin ja täytä vako sitten noin 1 cm:n paksuisella maakerroksella. Koska paperi imee maasta kosteutta, on kylvönauhaa käytettäessä erityisen tärkeää kastella runsaasti!

3. Porkkanoita viljeltäessä on hyvä käyttää kuitukangasta aina kylvönauhan asettamisesta sadonkorjuuseen saakka, sillä näin porkkanoita pystyy suojelemaan harmillisilta porkkanakärpäsen toukilta.

Ajattele

Porkkanoita viljeltäessä on hyvä käyttää kuitukangasta aina kylvönauhan asettamisesta sadonkorjuuseen saakka, sillä näin porkkanoita pystyy suojelemaan harmillisilta porkkanakärpäsen toukilta.