Lämpökäsitellyt sipulit

Sipuleista terveyttä monessa muodossa

Sipulit ovat osa Allium- eli sipulikasvien sukua, johon kuuluu puna- ja keltasipulin lisäksi muun muassa valkosipuli, purjo, salottisipuli ja erilaiset liljat. Sipulikasvit ovat peräisin Keski-Aasiasta, luultavasti Turkmenistanin alueelta. Nykyisin niitä kasvatetaan maailman jokaisessa maassa.

Sipuit ovat aina olleet tärkeä osa ihmisten ruokavaliota, ensimmäiset löydökset sipulien käytöstä ruuanvalmistuksessa ovat peräisin n. 7 000 vuoden takaa, pronssikaudelta. Sipulien käyttöön on liittynyt myös paljon erilaisia uskomuksia. Egyptiläiset uskoivat, että mikäli muumio sai hautaansa vahvoja sipuleita, niiden tuoksu herättäisi kuolleen takaisin henkiin. Keskiajalla sipulit olivat niin tärkeä osa ihmisten ruokavaliota ja arkipäivää, että jopa verot sai maksaa sipuleina.
Sipulien ikiaikainen suosio ei ole mikään sattuma. Niiden viljely ja varastointi on helppoa ja niissä on runsaasti ravintoaineita ja flavonoideja. Sipulien terveysvaikutukset ovat tieteellisestikin todistettuja. Mikä parasta, niitä voidaan syödä miltei missä tahansa muodossa, esimerkiksi raakana, keitettynä, paistettuna, haudutettuna, kuullotettuna, kuivattuna ja hillottuna. Monipuolisuudellaan sipuli on varmistanut asemansa jokaisessa keittiössä.
Sipuleilla on useissa tutkimuksissa todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Niistä huomattavin on vatsa- ja peräsuolen syöpää vähentävä vaikutus. Sipulit vähentävät myös veritulppariskiä, sillä ne ehkäisevät verihiutaleiden kokkaroitumista. Tutkimusten mukaan puolikkaan raa’an sipulin syöminen päivässä saattaa lisätä hyvälaatuisen HDL -kolesterolin määrää veressä jopa 30 prosenttia. Näiden vaikutusten lisäksi sipuli auttaa ainakin irrottamaan limaa sekä alentamaan verenpainetta ja se toimii myös luonnon omana antibioottina tuhoten elimistöstä haitallisia bakteereita ja jopa sieniä.
Sipulin käyttö suomalaisessa keittiössä on yli viisinkertaistunut viimeisten neljänkymmenen vuoden aikana, keskimäärin suomalainen syö noin 6 kiloa erilaisia sipuleita vuodessa. Nelson Gardenin Cepa Cuisine istukassipuleista löytyy kotiviljelijälle oiva keino lisätä tätä määrää kasvattamalla itse omat kelta-, puna- ja hopeasipulit.