Pieni sipulikoulu

Keltasipuli

Valkosipuli, keltasipuli, salottisipuli, hopeasipuli ja punasipuli. Kaikilla niillä on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa – myös viljelymenetelmien suhteen. Tässä
on pieni opas istukassipulien viljelijälle.

Valkosipulia lukuun ottamatta useimmat sipulit istutetaan keväällä ja sato korjataan syksyllä. Yhden koulukunnan mukaan sadonkorjuun voi aloittaa, kun sipulin naatit alkavat taipumaan ja korjata sipuleita uusien perunoiden tapaan vähän kerrallaan. Toinen koulukunta näkee, että viljelijän tulisi odottaa kunnes kaikki naatit ovat
lakastuneet ja korjata kaikki sipulit yhdellä kertaa.
Yleisesti voidaan todeta sipulinviljelyn olevan helppoa. Sipuli viihtyy aurinkoisessa, runsasmultaisessa ja hyvin kalkitussa maassa. Harva tietää, että sipuli on maailman toiseksi viljellyin vihannes (ensimmäistä paikkaa pitää tomaatti).

Istutus

Keltasipuli on vaivaton viljeltävä. Vielä helpompaa viljely on, jos valitsee lämpökäsitellyt istukassipulit. Sipulit istutetaan aurinkoiseen ja runsasmultaiseen maahan, viljelys pidetään tasaisen kosteana.
Keltaista istukassipulia myydään eri-kokoisina. Isommista istukassipuleista saa varmemmin satoa. Kaikki pienemmät sipulit eivät välttämättä jaksa kasvaa ja ne ovat myös herkempiä hallalle. Pienten sipulien etuna on se, että saat samaan hintaan useampia sipuleita, ja satoa korjatessa valmiit sipulit ovat täsmälleen samankokoisia, riippumatta siitä minkä kokoisia istukkaita on istutettu.

Kasvutapa

Pienestä istukassipulista kasvaa yksi iso keltasipuli.

Säilytys

Kylmässä ja viileässä.


Pienestä istukassipulista kasvaa yksi iso keltasipuli

Vinkki

Sipuleita pilkkoessa Kyyneleisiltä silmiltä välttyy, kun säilyttää sipuleita jääkaapissa. Silmiä ärsyttävä aine (rikkiyhdiste) ei ole kovin aktiivinen sipulin ollessa kylmä.


Hyvä tietää

Mitä enemmän kyyneleitä, sitä voimakkaamman makuinen sipuli.