Pieni sipulikoulu

Punasipuli

Valkosipuli, keltasipuli, salottisipuli, hopeasipuli ja punasipuli. Kaikilla niillä on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa – myös viljelymenetelmien suhteen. Tässä
on pieni opas istukassipulien viljelijälle.
.

Valkosipulia lukuun ottamatta useimmat sipulit istutetaan keväällä ja sato korjataan syksyllä. Yhden koulukunnan mukaan sadonkorjuun voi aloittaa, kun sipulin naatit alkavat taipumaan ja korjata sipuleita uusien perunoiden tapaan vähän kerrallaan. Toinen koulukunta näkee, että viljelijän tulisi odottaa kunnes kaikki naatit ovat lakastuneet ja korjata kaikki sipulit yhdellä kertaa.

Yleisesti voidaan todeta sipulinviljelyn olevan helppoa. Sipuli viihtyy aurinkoisessa, runsasmultaisessa ja hyvin kalkitussa maassa. Harva tietää, että sipuli on maailman toiseksi viljellyin vihannes (ensimmäistä paikkaa pitää tomaatti).

Punasipuli on hiukan keltasipulia herkempi viljeltävä. Nelsonin valikoimissa on vain lämpökäsiteltyjä punasipuleita, sillä käsittely vähentää sipulin kukkimista.

Punasipuli on keltaista miedompi, sitä käytetäänkin herkullisen maun ja kauniin
värin vuoksi usein salaateissa. Omien punasipulien viljely kannattaa, eikä vähiten siksi, että talven ajan on sipulin suhteen omavarainen. Punasipulin varastointi on nimittäin helppoa.

Istutus

Istutetaan aikaisin keväällä. Aseta sipulit 3 – 4 cm syvyyteen noin 10 cm kylvövälille.

Kasvutapa

Pienestä istukkaasta kasvaa suuri punasipuli.

Säilytys

Viileässä ja kuivassaViileässä ja kuivassa.


Vinkki

Ruuanlaitossa kannattaa muistaa, että tuore vasta maasta nostettu sipuli kypsyy jopa puolet nopeammin kuin kauemmin säilytetty.


Hyvä tietää

Sadassa grammassa punasipulia on noin kolmekymmentä kilokaloria.