Pieni sipulikoulu

Salottisipuli

Valkosipuli, keltasipuli, salottisipuli, hopeasipuli ja punasipuli. Kaikilla niillä on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa – myös viljelymenetelmien suhteen. Tässä
on pieni opas istukassipulien viljelijälle
.

Valkosipulia lukuun ottamatta useimmat sipulit istutetaan keväällä ja sato korjataan syksyllä. Yhden koulukunnan mukaan sadonkorjuun voi aloittaa, kun sipulin naatit alkavat taipumaan ja korjata sipuleita uusien perunoiden tapaan vähän kerrallaan. Toinen koulukunta näkee, että viljelijän tulisi odottaa kunnes kaikki naatit ovat lakastuneet ja korjata kaikki sipulit yhdellä kertaa.

Yleisesti voidaan todeta sipulinviljelyn olevan helppoa. Sipuli viihtyy aurinkoisessa, runsasmultaisessa ja hyvin kalkitussa maassa. Harva tietää, että sipuli on maailman toiseksi viljellyin vihannes (ensimmäistä paikkaa pitää tomaatti).

Salottisipuli on yksi hienoimmista sipulilajikkeista. Siinä on mieto maku – joka silti on luonteenomainen. Sitä käytetään usein pataruokiin, lihan lisukkeena tai syödään raakana. Samoin kuin muutkin sipulit,
salottisipuli on helppo viljeltävä ja menestyy jopa kasvuvyöhykkeelle 5 saakka.

Istutus

Salottisipuli istutetaan, kun maa on jo lämmennyt ja yöpakkaset ovat ohi. Aseta sipulit 2 – 3 cm syvyyteen noin 15 cm kylvövälille. Kasvupaikan tulisi olla aurinkoinen, runsasmultainen ja kalkkipitoinen. Sato korjataan heinä- elokuussa.

Kasvutapa

Kasvu tapahtuu samalla tavalla kuin perunalla. Yhdestä maahan istutetusta sipulista saadaan jopa 8 salottisipulia.

Säilytys

Viileässä ja kuivassa.

Vinkki

Satoa korjatessa kannattaa sipuleiden antaa jäädä kuivahtamaan maan pinnalle muutamaksi päiväksi, mikäli sää sen sallii.


Hyvä tietää

Salottisipulin ei tarvitse olla lämpökäsitelty, sillä se kukkii meillä äärimmäisen harvoin.