Yrttitarha

Maustepenkki

Pieni tyttäreni lähtee päättäväisin askelin kori kädessään kohti puutarhaa. Hän on saanut ikioman tehtävän, johon hän nyt suhtautuu kovin vakavasti. Tyttö kerää mausteita päivällistä varten. Hetken kuluttua hän palaa sisään kori täynnä timjamia sekä syötäviä kukkia salaattia varten. Päivälliseksi tarjotaan kalaa, ja ateria katetaan kauniisti.

Maustepenkissä timjami, salvia, laventeli, oregano, minttu, sitruunamelissa ja monet myyt yrtit kasvavat sulassa sovussa yhdessä ahomansikan ja syötävien kukkien, kuten neilikoiden, orvokkien, laventelin, kehäkukan, samettikukan ja ruiskaunokin kanssa. Jotta tulisi aina poimineeksi oikeaa yrttiä, voi penkkiin asetella kullekin yrtille pienet nimikyltit. Jotkin maustekasvit, kuten minttu, voivat helposti vallata koko penkin, sillä ne leviävät laajalle sivusuunnassa kasvavien juuriensa takia. Sen estämiseksi ne on hyvä istuttaa sankoon, jonka pohja on leikattu pois.

Sen vuoksi että useimmat maustekasvit rakastavat multavaa, hyvin ojitettua maata, ne viihtyvät hienosti myös kivikkoryhmissä. Näihin sopii parhaiten kylvömulta, sillä siinä on vain vähän typpeä ja vesi pääsee valumaan pois.
Mausteet, jotka viihtyvät paremmin hyvin lannoitetussa ja kosteutta pitävässä maassa, voi istuttaa kukkapenkin etureunaan. Siinä tavallinen istutusmulta toimii erinomaisesti. Jos kasvu muutamien viikkojen kuluttua pysähtyy, kannattaa maa kattaa ruohosilpulla. Siitä vapautuu ravinteita, eikä maahan lyövä sadekaan enää pirskota kuraa kasvien lehdille.

Tee näin:

1. Valitse paikka, johon aurinko paistaa suurimman osan päivästä.

2. Rakenna kivistä, sorasta ja tavallisesta pusseittain myytävästä istutusmullasta pieni kumpu.

3. Tee kivikkoryhmän etureunaan pieni kukkapenkki, jossa on ravinteikasta maata (esimerkiksi multaa, johon on sekoitettu lantaa) ja johon sijoitat basilikan, mintun, sitruunamelissan ja muut paljon typpeä vaativat maustekasvit.

4. Istuta muut maustekasvit kivikkoryhmään ja huolehdi, etteivät ne pääse kuivumaan ennen kuin ovat asettuneet paikkaansa.

5. Kummun toisella puolella viihtyvät puolestaan ahomansikat, sillä ne pitävät hyvin ojitetusta kasvumaasta, mutta eivät tarvitse aivan yhtä paljon aurinkoa.

Ajattele

Koska useimmat maustekasvit viihtyvät hyvin ojitetussa maassa, niitä voi mainiosti viljellä ruukussa. Valitse hieman suurempi ruukku ja yhdistele maustekasveja ja syötäviä kukkia.

---

Ellet halua kivikkoryhmää, voit yhtä lailla viljellä maustekasveja kasvilavalla. Kasvilava kannattaa sijoittaa sellaiselle paikalle puutarhassa, johon aurinko paistaa suurimman osan päivästä. Täytä lava istutusmullalla ja istuta yrtit. Kastele ja huolehdi, ettei kasvilava pääse kuivumaan, ennen kuin kasvit ovat juurtuneet paikkaansa kunnolla.