Rapeaa ja makoisaa tuoreena ja kypsennettynä, kasvaakin nopeasti! Monista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta kiinankaali voi tuntua haastavalta kasvattaa – kunnes alat päästä jyvälle sen luonteesta. Nimittäin kun kylvät oikea-aikaisesti, kiinankaalin viljeleminen onnistuu helposti.
Salaattikiinankaali on nimensä mukaisesti kaali. Se on kevyttä ja rapeaa, ja sen lehdet ovat kuin yhdistelmä kurttukaalia ja jäävuorisalaattia. Kaupan vihannesosastolla sitä kutsutaan usein yksinkertaisesti nimellä kiinankaali.
Salaattikiinankaali kylvetään suoraan kasvupaikalle, mutta sitä voi myös mainiosti esikasvattaa sisätiloissa. Se kasvaa nopeasti, ja satoa pääsee usein korjaamaan jo parin kuukauden kuluttua kylvöstä. Salaattikiinankaali viihtyy parhaiten ravinteikkaassa, kuohkeassa ja läpäisevässä maassa. Maan on hyvä olla tasaisesti kosteaa, joten kastele, kun kasvualusta alkaa vaikuttaa kuivalta.
Kuten muidenkin kaalilajikkeiden lehdet, myös salaattikiinankaalin lehdet kiinnostavat hyönteisiä. Voit suojata taimet kaaliverkolla tai kasvuharsolla.
Useimmat lajikkeet ovat vihreitä, ja niissä on valkoiset lehtiruodit.
Salaattikiinankaalin siementen itämisessä harvoin on ongelmia, sen sijaan nämä kaalit alkavat melko helposti kukkia. Etenkin lämpö ja runsas päivänvalo (pitkät päivät) saattavat saada taimen kukkimaan. Kaalia voi silloinkin syödä, mutta syötävää on vähemmän, ja kerät saattavat jäädä kehittymättä.
Salaattikiinankaali kannattaa kylvää heinäkuussa. Silloin yöt alkavat jo pitenemään, mikä sopii tälle kaalilajikkeelle varsin hyvin. Salaattikiinankaali ei ole erityisen hallanarka, vaan se voi jäädä ulos pitkälle syksyyn.
Salaattikiinankaali on kimchin – perinteisen korealaisen fermentoidun ruokalajin – pääraaka-aine. Kimchi on superhyvää, mutta salaattikiinankaalilla on paljon muitakin käyttökohteita. Rapean koostumuksensa ansiosta se sopii syötäväksi tuoreenakin. Voit käyttää lehtiä suikaleina pizzasalaatissa tai kokonaisina vehnätortillan sijasta. Salaattikiinankaalin voi myös mainiosti kypsentää, esimerkiksi wokkipannulla tai vaikkapa grillissä.