MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Home / Siemenet

Kaksivuotisten kukkien ja monivuotisten eli kukkivien perennojen siemenet

Monivuotiset kukat eli perennat ilahduttavat kukkapenkissä vuodesta toiseen. Yhtä hyvin voit kylvää ja kasvattaa monivuotisten ja kaksivuotisten kukkivien kasvien siemenistä omat taimet. Siemenet voi kylvää keväällä esikasvatukseen, josta taimet koulitaan omiin ruukkuihin. Monia lajeja voi kylvää myös suoraan kasvupaikalle. Lue tarkemmat lajikohtaiset ohjeet kullekin kasville tuotteen kohdalta tai siemenpussista.

Kylvökset kannattaa merkitä huolellisesti, jotta muistat jatkossakin, mitä olet kylvänyt ja kasvattanut. Alkuun monivuotiset kasvit voivat lähteä kasvuun hitaasti, mutta vauhtiin päästyään, saat monivuotisista lajeista pitkän ja vuosia, jopa vuosikymmeniä kestävän ilon. Lannoittaminen ja hyvä multa edistää perennojen kasvua. Monivuotista kasveista voi myös leikata kukkailoa leikkokukkakimppuihin. Morsiusharso on hyvä esimerkki kestävästä ja helppohoitoisesta perennasta.

Kookkaiksi kasvaneita perennoja voi jakaa, jolloin saat uusia taimia istutettavaksi toisaalle puutarhaan tai taimia, joilla ilahduttaa myös ystävää. Jakaminen antaa myös kasvutilaa ja elinvoimaa kookkaaksi kasvaneille taimille. Jakaminen tehdään yleensä siten, että alkukesällä kukkivat perennat jaetaan yleensä syksyllä, loppukesällä kukkivat keväällä. Monivuotisten kukkivien kasvien maanpäälliset osat kuolevat talven aikana pääsääntöisesti. Voit siistiä ja leikata lakastuvat varret syksyllä ennen talven tuloa tai vasta keväällä. Puolipuutunut laventeli lähtee sen sijaan kasvuun keväällä puoliksi puutuneista varsista. Sen versoja on hyvä leikata keväisin, mikä saa monivuotista laventelikasvustoa kasvamaan tiiviimpänä.

Kaksivuotiset kukat tekevät pääsääntöisesti ensimmäisenä vuotena lehtiruusukkeen, joka talvehtii ja vasta toisena vuotena kukkivat. Sisällä esikasvatetut kaksivuotiset kukat voivat kukkia jo ensimmäisenä kesänä. Esimerkiksi salkoruusu on kaksivuotinen kasvi.

Nelson Gardenin verkkosivujen kautta saat perennojen ja kasvivuotisten kasvien siemenet netistä suoraan.

Lue lisää