MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Home

Ruukut

Ruukkukasvit ovat mainio sisustuselementti. Ne tuovat kotiin kauneutta ja vehreyttä. Kasvit myös hapettavat ja puhdistavat ilmaa ja tarjoavat luontokosketuksen myös sisätiloissa. Ruukkukasvien istuttamiseen on hyvä kiinnittää huomiota, jotta kasvit voivat hyvin ja kukoistavat pitkään. Ruukkuvalinnalla vaikutat myös hoitotarpeeseen. Savi on kaunis, mutta huokoinen ruukkumateriaali ja siinä multa voi kuivahtaa helposti. Muoviruukussa kosteus pysyy mullassa helpommin ja muoviruukku soveltuukin moneen käyttötarkoitukseen, kuten taimien esikasvatukseen ja vaikka perunanviljelyyn tai daalioiden juurakoiden kasvatukseen.

Kukkaruukun pohjalle on hyvä laittaa salaojituskerros leca-sorasta, mikä varmistaa, että kasvin juuret eivät seiso märässä mullassa, vaan saavat happea. Sen päälle lisätään multaa tai mullan ja leca-soran seosta. Leca-soralla voi keventää ja ilmavoittaa multaa.
Leca-soran ansiosta kasvualusta siis läpäisee paremmin vettä. Mullan sekaan voi myös lisätä perliittiä, joka on huokoista, kosteutta sitovaa ja kasvualustaa ilmavoittavaa vulkaanista mineraaliainesta. Mullan pinnalle voi levittää vielä ohuelti leca-soraa, sillä yhdessä oikeanlaisen kastelutekniikan kanssa se auttaa pitämään mullassa kosteutta.

Kasvien keväisenä hoitotoimenpiteenä pienemmät huonekasvit ruukutetaan vuosittain, jolloin ne saavat uuden, hieman edellistä suuremman ruukun. Isompien kasvien kookkaat ruukut vaihdetaan yleensä parin kolmen vuoden välein. Keväisenä hoitotoimenpiteenä pintamultaa voi vaihtaa ja korvata tuoreella mullalla ruukun pinnalle.

Lue lisää