MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Home / Siemenet

Yrttien ja maustekasvien siemenet

Yrttien kasvatus on helppoa eikä vaadi suurtakaan tilaa. Muutamasta ruukusta ja saa jo oivallisen sadon. Yrtit ovat myös helppo tapa aloittaa hyötyviljely. Yrttejä voi kasvattaa myös sisällä. Yrttiruukku tai pari keittiön ikkunalaudalla antaa makuelämyksen lisäksi myös iloa ja kauneutta kodin sisustukseen.

Pienen yrttitarhan perustaminen onnistuu myös parvekkeelle. Jos haluat kasvattaa yrttejä reilummin, perusta yrttitarha vaikkapa viljelylaatikkoon. Erityisen helppohoitoisia yrttejä ovat esimerkiksi mintut, oregano, persilja, tilli ja timjami.

Yrttien kasvatus siemenestä sujuu yksinkertaisesti ja on vieläpä palkitsevaa. Kylvä siemenet multaan siemenpussin ohjetta noudattaen. Osa lajeista vaatii esikasvatusta, ja osan lajeista voi kylvää suoraan maahan. Istuta esikasvatetut taimet paikoilleen ulos ruukkuihin tai viljelylaatikkoon, kun hallayöstä ei ole enää vaaraa. Yrttejä voi mainiosti kasvattaa myös Harvy -vesiviljelylaatikossa.

Yrttejä viljellään lajista ja lajikkeesta riippuen yksi-, kaksi- tai monivuotisina. Varaa monivuotisille yrteille oma kasvupaikka, jossa ne saavat kasvaa rauhassa. Kaksivuotisille ja yksivuotisille yrteille on hyvä varata oma alue. Kasvupaikan valinnassa kannattaa myös huomioida kunkin lajin optimaaliset kasvatusolosuhdevaatimukset. Yrtit kaipaavat valoisan, aurinkoisen ja osa yrteistä jopa paahteisen kasvupaikan. Maan on hyvä olla vettä läpäisevä ja kalkittu. Välimerelliset yrtit, kuten laventeli, rosmariini, salvia ja timjami viihtyvät hiekkapitoisessa maassa, kun taas minttu, persilja ja tilli kaipaavat muhevampaa multaa kasvaakseen rehevästi.

Lue lisää