MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kasvata ituja – tee näin

22. syyskuuta 2021

Itujen kasvattamisesta on tullut suosittua, eikä ihme, kun otetaan huomioon, kuinka helppoa on saada rapeita ja ravitsevia ituja ruokapöytään vain muutamassa päivässä. 

Itujen kasvattaminen on uskomattoman helppoa ja mikä parasta, sitä voi tehdä ympäri vuoden vaikka ikkunalaudalla. Tarvitset vain idätyslaatikon ja pussillisen siemeniä, esimerkiksi fenkolia tai parsakaalia. Lajikkeesta riippuen, kestää vain 4–10 päivää ja voit nauttia maukkaista ja vitamiinintäyteisistä iduista.

Mitä idut ovat?

Idut kasvavat esimerkiksi krassin, papujen tai linssien siemenistä. Itu alkaa kehittyä, kun siemenellä on vettä, oikea lämpötila ja ilmaa.

Nämä suotuisat olosuhteet saavat siemenen itämään.

Idut ovat kasvien ”alkioita” ja erittäin maukkaita, sisältävät runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita ja ovat siksi suosittuja ruoanvalmistuksessa eri puolilla maailmaa.

Eri itulajikkeiden itämisaika vaihtelee

Itujen itämiseen ja kasvamiseen kuluva aika vaihtelee. Alfalfa, parsakaalija retiisinidut ovat lajikkeita, jotka kasvavat nopeasti, mutta saattaa kestää jopa kymmenen päivää, ennen kuin fenkoli ja ”HotMix” ovat kasvaneet tarpeeksi.

Idut ovat täydellinen vaihtoehto niille, jotka haluavat itsekasvatettuja kasveja lautaselleen ympäri vuoden tai joilla ei ole kotona kasvimaata, mutta haluavat silti kasvattaa itse. Parasta iduissa on se, että onnistunut idättäminen on erittäin helppoa ja nopeaa.

Näin kasvatat ituja, vaihe vaiheelta:

1. Kaada siemenet tai linssit idätyslaatikkoon ja aseta ritilä niiden päälle.

Sprouting-how-to-grow-sprouts-at-home-2.jpg

2. Huuhtele siemenet tai linssit vedellä useita kertoja ja siivilöi varovasti ritilän läpi.

Sprouting-how-to-grow-sprouts-at-home-3.jpg

3. Laita siemenet tai linssit veteen ja jätä pimeään yön yli.

Sprouting-how-to-grow-sprouts-at-home-4.jpg4. Kaada vesi pois ja huuhtele siemenet uudelleen.

5. Kaada kaikki vesi pois ja aseta laatikko pimeään 2–3 päiväksi (riittää, että asetat pyyhkeen tai vastaavan laatikon päälle ja laatikossa on tarpeeksi pimeää). Muista huuhdella versoja 2–3 kertaa päivässä. Jos olet päivän töissä, voit huuhdella siemenet kerran aamulla, kerran, kun tulet töistä ja viimeisen kerran ennen nukkumaanmenoa.On tärkeää, että asetat idätyslaatikon tarjottimen tai lokeron päälle ritilä alaspäin, jotta ylimääräinen vesi voi valua pois. Muussa tapauksessa on olemassa vaara, että idut mätänevät. Peitä laatikko tämän jälkeen pyyhkeellä. 20–25 asteen lämpötila on optimaalinen siementen itämiseksi ja kasvamiseksi.

Sprouting-how-to-grow-sprouts-at-home-5.jpg6. Kun idut alkavat nousta 2–3 vuorokauden kuluttua, voit asettaa laatikon valoon, mielellään ikkunalaudalle, edelleen samaan lämpötilaan, ja jatkaa huuhtelua 2–3 kertaa päivässä. Valo auttaa ituja kasvamaan valmiiksi ja samalla saamaan hieman vihreämmän värin.

Sprouting-how-to-grow-sprouts-at-home-1.jpg

7. Kun idut ovat kasvaneet, niitä ei enää tarvitse huuhdella. Nyt voit kääntää idätyslaatikon ympäri ja säilyttää ituja jääkaapissa jopa 4–5 päivää.

Sprouting-how-to-grow-sprouts-at-home-6.jpg