MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kasvata sisätiloissa ja nauti tuoreista kasviksista koko vuoden ajan!

18. marraskuuta 2022

Opi kasvattamaan tuoreita kasviksia, aromaattisia yrttejä ja makeita hedelmiä koko vuoden ympäri. Sisäkasvatus on täydellinen ratkaisu, jos kieltäydyt olemasta riippuvainen vuodenajoista nauttiaksesi itsekasvatetuista kasviksista. Tässä on meidän parhaita vinkkejä sisäkasvatuksen onnistumiseen:

nelson_garden_cultivate_indoors_during_winter_blog_post_image_1.jpeg

1. Valitse helposti kasvavia siemeniä

Yleisesti ottaen mausteita ja kasviksia on helppo kasvattaa sisätiloissa. Basilika, korianteri ja salaatti, ovat täydellisiä vaihtoehtoja sisäkasvatukseen ja niitä voi kasvattaa ympäri vuoden.

2. Valmistele multa 

Valitse hyvin vettä läpäisevä ja ravintorikas multa sisäkasvatukseen. Multaan voi lisätä hieman vermikuliittia kosteuden säilyttämiseksi. Vermikuliitti on luonnonmineraali, joka edistää veden ja ravinteiden säilyvyyttä mullassa. Voit lisätä myös perliittiä, joka on juuri niin kuin vermikuliitti – luonnollinen ja ympäristöystävällinen materiaali, joka näyttää murskatulta styroksilta. Perliitti estää mullan tiivistymistä tekemällä mullan rakenteesta huokoisempaa. Tämä auttaa siemeniä ja kasvin juuria kasvamaan nopeammin.  

3. Lisää kasvivaloja

Sisäkasvatuksen suurin haaste on päivänvalon puuttuminen. Kasveilla on hankalat olosuhteet kasvamiseen ja niistä tulee korkeita ja hoikkia. Lisäämällä kasvivalojen määrää tehostat kasvien kasvua huomattavasti. On paljon valoja, joista valita, mutta sisäkasvatukseen sopivat parhaiten heijastimilla varustetut loisteputkivalot. Jos käytät normaalia valaisinta kasveillesi, pidä huoli, ettei valo ole ripustettu liian lähelle, sillä se lämmittää kasvia – kasvit tarvitsevat enemmän valoa, kuin lämpöä. 

4. Pidä multa kosteana

Voit käyttää pienoiskasvihuonetta saadaksesi siemenet kasvamaan nopeammin ja pitämään kosteuden tasaisena. Jos viljelet ruukkuun tai kaukaloon, multa täytyy pitää kosteana ennen siementen itämistä ja myös sen jälkeen. On tärkeää myös muistaa, että mullan tulee olla kosteaa, ei märkää. Mullan liiallinen kastelu voi johtaa kelluviin siemeniin. Voit käyttää suihkepulloa annostellaksesi vettä oikein siemenille. Jos kasvit eivät saa tarpeeksi vettä, ne maistuvat kitkeriltä.

5. Kylvä kierroksissa

Kylvä uudet siemenet joka toinen viikko, jos kasvatat salaattia, tai joka kolmas viikko, jos kasvatat korianteria. Näin voit alkaa korjaamaan satoa, kun lehdet kasvavat suuremmiksi ja sinulla on aina tuoreita kasviksia saatavilla.

6. Tehosta viljelyä lämpömatolla 

Lämpömatot voivat auttaa kasveja kasvamaan paremmin ja nopeammin. Yrtit, kuten basilika, kukoistavat lämpimissä olosuhteissa ja ovat täten täydellisiä lämpömaton päällä kasvattamiseen. Kun asetat viljelmäsi lämpömatolle, se lämmittää mullan 20 asteiseksi. Siemenet eivät tarvitse auringonvaloa ennen kuin ne ovat itäneet. Jos kasvatat pienoiskasvihuoneessa, on tärkeää muistaa tuulettaa sitä, sillä lämpömatto lisää kondensaatiota kasvihuoneessa. Mattoa tulee kuitenkin käyttää vain siihen asti, kunnes siemenet ovat itäneet, eikä se sovi kaikille siemenille. Esimerkiksi salaatin siemenet eivät idä yli 20 asteen lämpötilassa. 

7. Korjaa sato ennen kukintaa

Muista korjata yrtit pois ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi, jotta kukinta estyy. Kun kasvatat basilikaa, voit yksinkertaisesti vain nyppiä lehdet irti ja antaa uusien kasvaa tilalle. Jos et korjaa satoa tarpeeksi ajoissa, kasvi alkaa kukkimaan ja siitä tulee heikko, eivätkä sen lehdet maistu enää yhtä hyviltä.