MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textNopea toimitus
  • item.textIlmaiset palautukset
  • item.textPerustettu vuonna 1933
Jälleenmyyjille

Viljele mangoldia

13 April 2023

Jos et vielä ole kokeillut mangoldin viljelyä kotona, on korkea aika aloittaa. Mangoldi on yksi helpoimmin viljeltävistä lehtivihanneksista. Kun lehdet ovat kasvaneet, niitä voidaan kerätä talteen useaan kertaan aina myöhään syksyyn saakka. Mangoldi on lisäksi kaksivuotinen ja selviää usein kovastakin talvesta. 

Helposti viljeltävä supervihannes

Yksi helpoimmin viljeltävistä vihanneksista on mangoldi. Tätä lehtivihannesta voidaan kylvää aina heinäkuulle saakka. Se antaa pienellä panostuksella runsaan sadon, jota saadaan kerätä useaan kertaan kasvukauden aikana. Mangoldia löytyy useaa eri lajiketta, ja se tuo ihanasti väriä kasvimaalle tai ruukkuun. Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä – mangoldi on täynnä vitamiineja ja muuta hyödyllistä. Todellinen supervihannes!

Nelson_Garden_How to Grow Swiss Chard_image1.jpg

Milloin mangoldi kylvetään?

Parhaan tuloksen saat, kun kylvät mangoldin suoraan kasvupaikkaansa lämpötilan noustua 10–20 asteeseen. Tavallisimmin siemenet kylvetään touko-, kesä- ja heinäkuussa, jotta mangoldia voidaan kerätä heinäkuusta lokakuuhun – tai hyvällä tuurilla vielä tätäkin pidempään. Kun kasvista poimii lehtiä, uusia kasvaa nopeasti tilalle, ja tätä jatkuu koko kesän aina syksyyn saakka – kunhan vaan kasvi silloin tällöin saa vettä.

Voiko mangoldia viljellä ruukussa?

Mangoldia voi mainiosti viljellä ruukussa. Tarkista kuitenkin, ettet aseta ruukkua paikkaan, jossa lämpötila nousee liian korkeaksi (yli 25 asteeseen), sillä silloin itäminen hankaloituu. Älä myöskään unohda kastella ja pitää multaa kosteana itämisen aikana.  

Mangoldia ruukussa yhdessä maustesamettikukan ja sileälehtisen persiljan kanssa. Mangoldi on myös koristeellinen kasvi, ja sitä voi yhdistellä ruukkuihin esimerkiksi maustesamettikukan kanssa, joka niin ikään on syötävä kasvi.

Voinko viljellä mangoldia vedessä?

Nopeasti kasvavat lehtivihannekset sopivat erityisen hyvin vesiviljelyyn, niin myös mangoldi. Vesiviljelyssä eli hydroponisessa viljelyssä viljelet taimia vedessä, johon on lisätty ravinteita, jolloin kasveilla on hyvät edellytykset kasvaa vahvoiksi. Aivan kuten multaa käyttäessäsi voit kerätä lehtiä vähän kerrallaan pitkän aikaa.

Mangoldi on täynnä vitamiineja

Mangoldi ei ainoastaan väritä kasvimaata eri lajikkeiden upeilla keltaisen, punaisen ja valkoisen sävyisillä varsilla. Se sisältää myös runsaasti aineita, jotka ovat terveellisiä sinulle ja elimistöllesi. Näitä ovat mm. luteiini, tseaksantiini, karotenoidit ja magnesium. Ota kuitenkin huomioon, että kuten monet muutkin lehtivihannekset (esimerkiksi pinaatti), myös mangoldi sisältää runsaasti nitriittiä, eikä sitä siksi pidä syödä liikaa.  

Talvehtinut mangoldin taimi.Mangoldi on kaksivuotinen, kestävä kasvi, joka voi myös talvehtia. Se kannattaa peittää syksyisin lehdillä.  

Mangoldia on helppo käyttää salaateissa, piirakoissa, lasagnessa ja lisukkeena

Tavallisesti mangoldia korjataan vähän kerrallaan. Mutta poimitpa sitten lehtiä tai leikkaat koko taimen kerralla, uusia lehtiä kasvaa tilalle nopeasti. Aloita sadonkorjuu, kun taimi on noin kymmensenttinen. Lehdet muistuttavat pinaattia, ja niitä voidaan käyttää pinaatin tavoin. Kannan, johon lehdet ovat kiinnittyneet, voi puolestaan valmistaa parsan tapaan. Jos mangoldi puhkeaa kukkaan, myös kukkaversot ovat syötäviä.

Hyvä vinkki on ryöpätä mangoldin lehtiä kevyesti ja paistaa ne sitten tilkassa oliiviöljyä valkosipulilla höystettynä. Ihana lisä lounaalle! Voit sirotella mangoldin päälle auringonkukansiemeniä ennen tarjoilua. Mangoldi toimii myös hienosti piirakassa tai lasagnessa yhdessä pinjansiementen ja aurinkokuivattujen tomaattien kanssa. Supermaukasta!

Jos keräät lehdet talteen ennen kuin ne ovat ehtineet kovin suuriksi, ne maistuvat myös tuoreina voileivän päällä tai salaatissa. Mangoldia on kiva katsella puutarhassa tai terassilla kesäisenä aamuna. Et ehkä malta olla poimimatta muutamaa lehteä!