MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Tutustu Markukseen ja hänen kasviystäviin

18. huhtikuuta 2023

Uusia kokemuksia

Nimeni on Markus, olen 40-vuotias. Asun kahden tyttäreni ja kumppanini kanssa Tukholman ulkopuolella. Vietän paljon aikaa luonnossa perheeni kanssa kiipeillen, retkeillen ja tutustuen uusiin paikkoihin.

Sadonkorjuukauden odotus

Tällä kaudella on yli 450 uutta siementä. Minkä siemenen olet valinnut ja miksi?

Olen valinnut "Bronzy" tomaatin. Ilmeisesti itse kasvi kasvaa hieman pidemmäksi ja kantaa runsaasti hedelmiä. En ole aiemmin menestynyt tomaattien kanssa kovin hyvin, mutta pidän tomaateista ruoanlaitossa, joten haluan kokeilla uudelleen.

 

Viljely voi olla hauska aktiviteetti koko perheelle

 


Milloin kiinnostuit viljelystä?

Pandemian aikana muutimme Tukholmasta pienelle maatilalle Örebron ulkopuolelle Keski-Ruotsiin. Näimme sen tilaisuutena tutkia ajatusta omavaraisuudesta ja siitä, että syömme itse kasvattamaamme ruokaa. Tulos ylitti odotuksemme ja opimme paljon uutta. Muutimme takaisin Tukholmaan työn takia, mutta vaalimme edelleen kiinnostustamme viljelyyn. Myös 12- ja 14-vuotiaat tyttäreni pitävät sitä hauskana yhteisenä aktiviteettina, mikä tekee siitä erityistä.

 

Tapa opettaa lapsille luonnosta


Onko sinulla neuvoja viljelyyn lasten kanssa?

Ottakaa heidät mukaan tekemiseen. Anna heidän istuttaa siemeniä ja kastella ja hoitaa niitä. Ensimmäisten versojen puhkeaminen mullan läpi toimii upeana palkintona. Jos selität heille jokaisen vaiheen esiviljelystä sadonkorjuuseen, he oppivat myös itse prosessista. Luultavasti sinäkin opit jotain matkan varrella. Aloita jostain helposti kasvatettavasta kasvista ja jatka siitä eteenpäin!

Markuksen parhaat valinnat

Onko sinulla suosikkivihannes?

Mielestäni peruna on uskomattoman maukas ja helppo kasvattaa, erityisesti perunalajike Maribel Eko. Se on pieni, mutta todella maukas ja se on valmis korjattavaksi ajoissa juhannukseksi kesäkuussa. Kesäkurpitsaa on myös helppo kasvattaa ja se sopii moneen eri reseptiin.

 

Yksinkertaista ja vaivatonta


Kuvaile viljelyäsi viidellä sanalla?

Voin kuvailla sitä yhdellä; yksinkertaisuus! Minä ja perheeni olemme aina liikkeessä – matkustelemassa, tutkimassa uusia paikkoja ja niin edelleen. Se tarkoittaa, ettemme ole aina kotona. Se asettaa kriteerejä sille, mitä voimme viljellä. Tarvitsemme sitkeitä ja itsenäisiä kasveja, jotka pärjäävät yksin jaksoittain. Perunat ovat siinä mielessä täydellisiä, kesäkurpitsa tarvitsee hieman enemmän huomiota ja vettä, mutta ne ovat silti melko sitkeitä. Tomaatit ovat hankalampia ja siksi aiomme haastaa itsemme viljelemään niitäkin.