MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textNopea toimitus
  • item.textIlmaiset palautukset
  • item.textPerustettu vuonna 1933
Jälleenmyyjille

Alkuvuodesta kylvettävät siemenet

10 April 2023

Kun ulkona on kylmää ja pimeää, viljeleminen voi tuntua kaukaiselta ajatukselta, mutta osa kukista ja vihanneksista on syytä kylvää ajoissa. Koska itämisaika voi olla pitkä ja taimen kehittyminen viedä paljon aikaa, osa siemenistä on syytä kylvää jo alkuvuodesta.

Taimien esikasvattaminen eli siementen kylväminen sisätiloihin sen sijaan, että odottaisimme maan sulamista, on viisasta, koska taimien kestää kehittyä. Itäminen ja kasvaminen ottavat aikansa. Ennen huhtikuun valoisia päiviä pienet taimet tarvitsevat erillistä kasvivaloa menestyäkseen. 

Miksi tietyt siemenet pitää kylvää ennen muita?

Lajikkeet, jotka on syytä kylvää vuoden alussa, ovat juuri niitä, joiden itäminen tai kasvaminen kestää pitkään. Useimmiten kyse on vihanneksista ja kukista, jotka ovat kotoisin lämpimämmiltä alueilta ja jotka yksinkertaisesti tarvitsevat lämpöä pidempään kuin pohjoisen kesä pystyy tarjoamaan.

Mitä kylvössä on otettava huomioon?

Kaikkein tärkeintä talvella tai varhain keväällä tapahtuvassa kylvössä on varmistaa, että kylvös saa riittävästi valoa, kun taimi tulee näkyviin. Ilman riittävää valoa kaikki vaivannäkö on usein turhaa. Pimeässä taimet kasvavat honteloiksi ja jäävät heikoiksi, eivätkä ne siis saa kovin hyvää starttia kasvuunsa. Myöhemmin kylvetyt taimet ohittavat usein nämä heiveröiset alkukevään taimet, koska ne kasvavat pulskiksi ja voivat valon ansiosta huomattavasti paremmin.

Pienet esikasvatetut taimet kasvamassa viileässä paikassa kasvivalon alla.Tammi-helmikuussa kylvetyt siemenet tarvitsevat kaiken mahdollisen ylimääräisen valon. Kuva: Annika Christensen

Mitkä vihannekset voin kylvää jo varhain?

Ensimmäisinä kylvetään chili ja paprika. Jotkin chililajikkeet voi laittaa multaan jo ennen joulua.

Helmikuussa on aika kylvää munakoiso ja artisokka, kaksi lämpöä rakastavaa suosikkia, jotka tarvitsevat pitkän kesän. Myös purjosipuli kannattaa kylvää ajoissa.

Lisäksi mansikka ja vadelma kehittyvät aluksi erittäin hitaasti, joten niiden kanssa on oltava kärsivällinen silloinkin, kun tuntuu, että mitään ei tapahdu. Aloita ajoissa, niin saat satoa jo ensimmäisenä kesänä.

Kasvi, jota ei niinkään yhdistetä lämpimään ilmastoon, mutta jonka kasvaminen suureksi kuitenkin kestää, on mukulaselleri. Kylvä vuoden ensimmäisten kuukausien aikana ja ole aluksi varovainen pikkutaimien kanssa. Ne ovat herkkiä sekä käsittelylle että kylmälle. Kun mukulaselleri on päässyt ulos kasvimaalle, se on kestävä ja menestyy pitkälle syksyyn. Myös varsiselleri on hidas; se on hyvä kylvää helmikuussa.  

Komea mukulaselleri kasvamassa rehevällä kasvimaalla. Mukulaselleri on kestävä vihannes, joka kehittyy kauden alussa kovin hitaasti.  

Pitääkö myös physalis-pensas kylvää varhain?

Mansikkakoiso ja ananaskirsikka pitää kylvää aikaisin, jotta ne ehtivät antaa satoa. Physalis voi itää hitaasti, joten ole kärsivällinen; 20–30 päivää ei ole epätavallisen pitkä aika. Pyri pitämään multa kosteana.

Alkuvuoden kylvökset tarvitsevat aina kasvivaloa.

Mitkä kukan siemenet voin kylvää jo varhain?

Pelargonit kylvetään aikaisin, jotta ne ehtivät kukkia kesällä. Heliotrooppi on aluksi hidas, ja se pitää kylvää aikaisin, jotta se ehtii kehittää suuret, tuoksuvat kukat – mielellään jo tammikuussa. Ahkeraliisa, begonia ja lobelia ovat myös lajikkeita, joiden on päästävä maahan jo varhain.

Jos unohdit kylvää orvokit viime kesänä, sinulla on nyt uusi tilaisuus tehdä se. Toivottavasti ne alkavat kukkia jo varhain keväällä ja kukkivat koko kesän. Orvokki on myös mahtava syyskukka, koska se kestää mukavasti pakkasta.

Köynnöskasveista kelloköynnös on lajike, joka on kylvettävä varhain. Siemenet on kylvettävä ajoissa lähinnä kukkien takia. Varaudu siis tarjoamaan kelloköynnökselle jotakin, jota pitkin se saa köynnöstää, kun taimet tulevat näkyviin. Ole varovainen lannoittaessasi kelloköynnöstä – niin kuin kaikki köynnöstäviä kukkia. Jos annat liikaa lannoitetta, kasvi tekee enemmän lehteä kuin kukkaa.

Kirkkaanlila heliotrooppi kukkii odottaessaan pääsyä suurempaan ruukkuun.Malttamaton heliotrooppi kukkii odottaessaan pääsyä koulittavaksi.

Entä laventeli ja jättiverbena?

Jos haluat kylvää hyväntuoksuista laventelia, se pitää myös tehdä varhain. Laventelin siementen on kuitenkin saatava olla aluksi viileässä, toisin sanoen nyt kasvivalo ja lämpömatto eivät olekaan menestyksen avain. Sitä vastoin laventeli kylvetään pieniin ruukkuihin ja ruukut asetetaan alkuvuodeksi viileään. On tärkeää, että kylmää aikaa kestää kuukauden tai kaksi.

Jättiverbenan kehittyminen kestää myös pitkään, ja se saattaa laventelin tavoin tarvita kylmän jakson. Jättiverbena kukkii heinäkuusta pitkälle syksyyn, ja se on upea kukka istutusten taustalla.  

Alkuvuoden kylvökset tarvitsevat aina kasvivaloa.

Onko kaikki mennyttä, jos unohdan?

Kuten sanottu, osa lajikkeista on kylvettävä varhain, jotta ne ehtivät kukkia kesällä tai antaa satoa ennen talven tuloa. Myöhäisempi kylvö merkitsee yksinkertaisesti sitä, että kukinta tai sato jää. Mitä pidemmälle kasvukausi ehtii, sitä suurempi on esimerkiksi hallan vaara. Ruukkuun istutetun chilin voit ehkä siirtää sisälle, ja optimoida olosuhteita kasvivalon avulla, mutta suuri munakoiso ulkosalla vaatii paljon tehdäkseen hedelmää.