MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Vermikuliitti vai perliitti?

30. maaliskuuta 2022

Sekä vermikuliitti että perliitti ovat vaaleaa raetta, joka painaa tuskin mitään. Vaikka ne muistuttavat toisiaan, niillä on hieman erilaiset ominaisuudet. Milloin ja miten niitä käytetään?  Me neuvomme.

Usein ne seisovat vierekkäin, nuo säkit, joita kaupassa myydään maanparannusaineeksi tai kylvämisen tueksi. Vaikka tuotteet muistuttavat ulkonäöltään toisiaan, ja niillä on osittain samat ominaisuudet, niillä on hieman eri käyttötarkoitus. Kun valitset oikean tuotteen oikeaan tarkoitukseen, pääset todennäköisemmin toivottuun tulokseen.

Mitä ne oikein ovat?

Sekä vermikuliitti että perliitti ovat mineraaleja, eivätkä orgaanisten materiaalien tapaan hajoa maan mikro-organismien vaikutuksesta.  Molemmat ovat lisäksi luonnostaan steriilejä, eivätkä siksi aiheuta kasveille sairauksia tai tuo kotiisi tuholaisia.

Mitä vermikuliitti on?

Vermikuliitti on savimineraalia. Se on kuumennettaessa saanut tyypillisen rakenteensa, joka sekä imee että luovuttaa kosteutta. Rakeet ovat pehmeitä, ”sienimäisiä” ja väriltään ruskehtavia.

Mitä perliitti on?

Perliitti on vulkaanista materiaalia, joka on äärimmäisessä kuumuudessa muuttunut valkoiseksi ja huokoiseksi, melkein kuin rikotuksi frigoliitiksi. Rakeet ovat puhtaanvalkoisia.

Nelson_Garden_Vermiculite_or_perlite_Image_1.jpeg

Vermikuliitti sopii erinomaisesti pikkuriikkisten, valossa itävien kukan siementen kylvämiseen.  

Mitä hyötyä vermikuliitista ja perliitistä on?

Molemmat materiaalit lukitsevat veden mullan sisään. Vermikuliitti imee vettä itseensä kuin sieni, kun taas perliitti varastoi sen huokoiseen rakenteeseensa.

Vermikuliitti imee vettä helposti ja pitää kosteuden pidempään kuin perliitti, ja sopii siksi siementen kylvämiseen. Sitä voi sekoittaa multaan, jolloin kasvualusta pysyy pidempään kosteana. Vermikuliittia voi myös sirotella mullan pintaan. Silloinkin se pitää mullan kosteana ja lisäksi ehkäisee sammaleen muodostumista

Vinkki! Kun kylvät valossa itäviä siemeniä, voit täyttää istutusruukun mullalla, kylvää siemenet ja peittää kylvöksen vermikuliitilla. Silloin siemenet saavat valoa, mutta eivät kuivu yhtä nopeasti.

Perliitin pH-arvo on neutraali, ja se tekee mullan kuohkeammaksi kuin vermikuliitti. Se sopii erityisen hyvin taimien koulimiseen, mutta soveltuu myös siementen kylvämiseen. Ilmava kasvualusta tarjoaa kasvien juurille enemmän happea, ja näin siemenet itävät nopeammin ja nuoret taimet juurtuvat paremmin.

Sekoita hieman perliittiä kukkamultaan, jos sinulla on herkkiä ruukkukasveja, sillä se saa ne voimaan entistä paremmin.

Nelson_Garden_Vermiculite_or_perlite_Image_2.jpeg

Perliitti auttaa pitämään juuria ympäröivän mullan ilmavana kuivattamatta sitä.

Kuinka niitä käytetään?

Valitse vermikuliitti siementen kylvämiseen ja taimille, jotka tarvitsevat kosteudenpitävää multaa.  

Valitse perliitti koulimiseen tai taimille, jota tarvitsevat kuohkean ja hyvin ojitetun kasvualustan.

Voit myös käyttää kumpaakin yhtä aikaa parantaaksesi kasvualustan rakennetta ja ominaisuuksia. Sekoita kaksi osaa multaa yhteen osaan perliittiä ja yhteen osaan vermikuliittia.