MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kasvata tulppaaneja

20. syyskuuta 2022

Tulppaanit ovat peräisin Lähi-idän vuoristoalueelta, ja jo 1100-luvulta lähtien on olemassa merkintöjä, joiden mukaan siellä kasvatettiin puutarhatulppaaneja. Tulppaanit saapuivat Eurooppaan vasta 1500-luvulla, ja tuolloin, kuten nykyäänkin, tulppaanien viljely tapahtuu useimmiten Hollannissa.

Näistä upeista sipulikasveista tuli erittäin suosittuja, ja 1630-luvulla Hollannissa koettiin niin sanottu tulppaanimania, jota pidetään maailman ensimmäisenä spekulatiivisena kuplana. Tuolloin suosituimpien tulppaanien kysyntä kasvoi niin nopeasti, että sipulin hinta vastasi pian talon arvoa.

Mutta kuten kaikki kuplat, se puhkesi yhtäkkiä. Sen ansiosta tulppaanit ovat nykyään levinneet laajalle, ja niitä on saatavilla tuhansina lajikkeina ja väriyhdistelminä. Tulppaanin saapumisesta Ruotsiin ei ole tarkkaa tietoa, mutta ensimmäinen dokumentoitu tulppaaniviljely tapahtui Olof Rudbeckin kasvitieteellisessä puutarhassa Uppsalassa vuonna 1685.

Tulppaani kuuluu liljakasvien heimoon ja se on sipulikasvi, joka istutetaan syksyllä ja se kukkii seuraavana keväänä ja alkukesästä. Nykyään on olemassa yli 6000 lajiketta, jotka on jaettu eri ryhmiin, kuten yksi- tai kaksikukkaisiin, liljakukkaisiin, triumph-tulppaaneihin, hapsutulppaaneihin, papukaijatulppaaneihin jne. 1800-luvulla otettiin käyttöön Darwin-hybridiryhmä, josta monet nykyisin suositut lajikkeet ovat peräisin. Apeldoorn-lajike otettiin käyttöön 1950-luvulla ja se on edelleen hyvin suosittu.

Milloin istuttaa

Tulppaanin sipuleita voi istuttaa syyskuusta alkaen aina maan routaantumiseen asti. Sipulit kannattaa istuttaa alkusyksystä, jolloin ne ovat parhaassa kunnossa ja ehtivät juurtua ennen talven tuloa. Odota kuitenkin, että kesän lämpö on laantunut, sillä jos maa on istutushetkellä vielä liian lämmin, se voi häiritä sipulien lepotilaa. Tämän seurauksena sipulit heräävät ja kasvavat syksyllä ja jäätyvät sitten talvella. Jos et istuta ostamiasi sipuleita heti, on hyvä idea avata sipulipussi ja säilyttää ne pimeässä ja viileässä kosteuden ja homeen ehkäisemiseksi. Myöhään istutetut sipulit puhkeavat kukkaan hieman myöhemmin keväällä.

Millaisessa ympäristössä tulppaani viihtyy

Sipulit on istutettava kuohkeaan, hyvin kosteutta läpäisevään maaperään, sillä ne mätänevät liian kosteissa olosuhteissa. Käytä sipulimultaa tai hiekkaista multaa, johon on sekoitettu luujauhoa. Näin sipulit selviävät parhaiten talven kylmyydestä ja ovat vähemmän alttiita sienitaudeille. Jos haluat antaa tulppaanin sipuleille lisäravinteita, lannoita maa keväällä ennen kukinnan alkamista pienellä määrällä verijauhoa. Se lisää myös tulppaanien mahdollisuuksia muodostaa sivusipuleita ja siten lisääntyä. Pitkiksi ja pystyyn kasvavia tulppaaneja ei pidä istuttaa paikkaan, jossa tuulee voimakkaasti. Näille paikoille on parasta valita matalampi tulppaani.

Miten ne istutetaan

Sipulit on istutettava kärki ylöspäin, mutta ne kasvavat ja kukkivat, vaikka ne vahingossa istutettaisiinkin ylösalaisin, vaikkakin hieman myöhemmin. Monivuotiset tulppaanit kannattaa istuttaa myöhään heräävien perennojen viereen, jotka peittävät tulppaanin kuihtuvan kukinnan alkukesällä. Vaihtoehtoisesti voit istuttaa ne sipulikoriin, jolloin voit siirtää kuihtuvat tulppaanit syrjäiseen osaan pihalle.

Tee maahan kuoppa ja istuta sipulit 2-3 kertaa sipulin korkeuden verran syvemmälle. Laita sipulit 5-10 sipulin ryhmiin, niin puutarhaan saadaan väriä ja kukkapenkki tulee täyteläisemmäksi. Voit pidentää tulppaanipenkkien kukoistusta istuttamalla sipulit eri syvyyksiin, jolloin niiden itäminen tapahtuu eri aikoihin. Kastele ne istutushetkellä juurten muodostumisen edistämiseksi. Jos kevät on kuiva, saatat joutua kastelemaan niitä myös silloin. Syksyllä voit käyttää maahan pudonneita lehtiä istutusten peittämiseen ja lisäsuojan tarjoamiseen. Talvella lumi toimii suojaavana peitteenä.

Kasvata tulppaaneja ruukussa

Jos kukkapenkissäsi ei ole tilaa tai haluat pitää ne turvassa peuroilta, istuta tulppaanit laatikkoon tai ruukkuun, jossa on hiekkapitoista multaa. Ne laitetaan ulos syksyllä, jotta sipulit saavat tarvitsemansa viileyden. Kun talvi saapuu, ne tulee suojata pakkaselta ja hiiriltä. Keväällä ruukku asetetaan kasvihuoneeseen tai kasvihuoneeseen kukinnan aloittamiseksi. Kastele tulppaanit, kun näyttää siltä, että multa alkaa kuivua. Jos on hyvin pimeää, voit käyttää lisävaloa, jotta tulppaanit eivät muuttuisi kalpeiksi ja värittömiksi.

Hoito kukinnan jälkeen

On tulppaanilajikkeita, jotka kestävät vuodesta toiseen, mutta useimmat lajikkeet loistavat kukkapenkissä vasta istutusta seuraavana keväänä. Jos ne palaavat seuraavana kautena, se johtuu siitä, että suotuisat olosuhteet ovat antaneet niille mahdollisuuden muodostaa kukkivia sivusipuleita. Monissa nykyaikaisissa tulppaaneissa ei ole kukinnan jälkeen jäljellä tarpeeksi energiaa sivusipulien muodostamiseen. Voi olla vaikea tietää, mitkä lajikkeet pystyvät lisääntymään, mutta monivuotinen Apeldoorn on varma valinta.

Jos lajikkeen ei odoteta palaavan, voit poistaa sipulit penkistä ja istuttaa uudet sipulit syksyllä. Kuten kaikessa viljelyssä, mullan on viisasta antaa levätä aika ajoin, joten istuta tulppaanit sen sijaan uusiin ja jännittäviin paikkoihin puutarhassa. Voit haudata vanhat sipulit vähemmän näkyvään paikkaan, ja ensi keväänä saat ehkä kukkia, vaikkakin epätasaisen kokoisia ja korkuisia, mutta niitä voidaan käyttää leikkokukkina. Jos sipulit jätetään penkkiin, voit kerätä ja laittaa kuihtuvat lehdet yhteen kuminauhalla, niin ne eivät hajoa kukkapenkkiin.

TESTI: Marie Onäng