MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Home / Siemenet

Tomaatin siemenet

Tomaatin kasvatus siemenestä on hauskaa ja palkitsevaa. Tomaatin kasvu saa harrastelijan ihastelemaan joka kerran luonnon ihmeellisyyttä – pienestä siemenestä kasvaa tuoksuva taimi täynnä punaisia tomaatteja. Toki lajikkeita löytyy moneen makuun, kokoon ja väriinkin, eivätkä kaikki tomaatit ole edes punaisia. Tutustu valikoimaamme ja valitse mieleiset lajikkeet, jotka sopivat sinun toiveisiisi.

Tomaatin siementen kylvö ja esikasvatus on hyvä aloittaa 8-10 viikkoa ennen ulosistutusta. Kylvöt on hyvä ajoittaa helmikuun lopulta maaliskuun loppuun. Jos aloitat ajoissa, käytä apuna kasvivaloa. Kylvä siemenet kylvömultaan. Itäminen sujuu parhaiten lämpimässä. Kun mulloksesta pilkistää vihreää, siirrä taimiruukut mahdollisimman valoisalle paikalle. Kun taimiin on kehittynyt sirkkalehtien jälkeen varsinaiset kasvulehdet, voit koulia eli siirtää taimet lannoitetulla mullalla täytettyihin ruukkuihin. Tomaatin varret voivat napsahtaa helposti poikki, joten tee kouliminen varovasti. Karaise eli totuta taimet ulko-olosuhteisiin vähitellen. Odota, kunnes lämpötila pysyttelee yölläkin +10 asteen tietämillä. Viileämmässä tomaatin taimien kasvu hidastuu.

Istuta taimet aurinkoiselle ja lämpimälle paikalle, joko parvekkeelle tai terassille ruukkuun tai kasvihuoneeseen. Käytä tomaatille ravinteikasta multaa. Jos taimesta on kasvanut sisällä hontelo, voit istuttaa taimet syvään. Varteen kehittyy uusia juuria ja saat tomaatille vahvan juuriston. Tomaatit kaipaavat kasvun edetessä tukea – tue taimia keppien avulla tai kiinnitä ne säleikköön. Varsinkin korkeat runkotomaattilajikkeet tarvitsevat tuentaa. Tarkista siemenpussista kunkin lajikkeen oletettu kasvukorkeus. Jos istutat taimen ruukkuun, varaa kullekin taimelle vähintään 10 litran vetoinen ruukku.

Lue lisää