MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Home / Siemenet

Kurkun siemenet

Kurkku lukeutuu suomalaisten ehdottomasti eniten käyttämiin vihanneksiin. Kurkkua onkin helppo pilkkoa salaattiin ja voileivän päälle. Kesän klassikko on Isoäidin tillikurkkujen nimellä kulkeva kurkkuresepti, jossa kurkkuja, tilliä, suolaa ja etikkaa hölskytetään lautasen avulla astiassa. Kurkun raikas maku ja korkea vesipitoisuus tekevät siitä rapsakkaa ja kevyttä syötävää.

Kurkku on yksivuotinen kasvi. Kurkut on jaettu avomaankurkkuihin ja kasvihuonekurkkuihin. Avomaankurkun siemenet kylvetään kukin omaan ruukkuunsa keväällä muutamia viikkoja ennen ulosistutusta. Siemenet voi liottaa parin kolmen tunnin ajan vesitilkassa, jolloin ne itävät helposti. Lämpö jouduttaa itämistä. Taimet siirretään ulos kasvupaikalleen karaisemisen jälkeen. Aurinkoinen kasvupaikkaa ja ravinteikas maa sopivat kurkulle. Taimet voi peittää kasvuharsolla kukintaan saakka, jolloin varmistetaan, että viileän arka kurkku ei saa ulkona vaurioita mahdollisina alkukesän viileinä öinä. Avomaankurkun pitkät, köynnöstävät versot voivat suikertaa maata pitkin, mutta voit tukea versot köynnöstukeen, jolloin voit kasvattaa avomaankurkkua ylöspäin ja saat poimia puhtaita kurkkuja. Kurkku vaatii runsaasti lämpöä, ravinteita ja vettä, mutta maa ei toisaalta saa olla jatkuvasti märkänäkään.

Kasvihuoneen tai lasitetun parvekkeen omistaja voi kasvattaa kasvihuonekurkkua. Myös kasvihuonekurkkua on useaa lajiketta. Lajikkeet eroavat toisistaan koon ja pituuden suhteen. Kasvihuonekurkun kasvatuksessa on tärkeä huomioida myös tasainen kastelu ja lannoitus. Runsas typpimäärä kasvattaa runsaasti lehteä ja vartta, mutta ei välttämättä lisää kukkien ja kurkkusadon määrää. Lannoitteessa on hyvä olla mukana kaliumia, joka edistää kukkien muodostusta.

Lue lisää