MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Home / Siemenet

Chilin ja paprikan siemenet

Jos kaipaat potkua ja tulisuutta ruokaan, kasvata chilejä. Tarvitset tilaa muutamalle ruukulle vain ikkunalaudan verran. Monet suomalaiset ovat hurahtaneet chilin kasvatukseen kotioloissa. Mikä onkaan hauskempaa kuin lisätä makua resepteihin oman keittiön chilipaprikoilla. Tulisen maun lisäksi chili on myös kaunis koristekasvi. Chilin siemenet kylvetään jo vuodenvaihteessa, viimeistään helmi-maaliskuussa sisälle esikasvatukseen ja kosteaan kylvömultaan. Kun sirkkalehtien lisäksi ilmestyvät varsinaiset kasvulehdet, siirrä taimet lannoitetulla mullalla täytettyihin ruukkuihin, yksi taimi per ruukku. Kun lämpötilat sallivat eli lämpötila pysyttelee öisinkin +10 asteessa, voit siirtää chiliruukut ulos, parvekkeelle tai kasvihuoneeseen. Chilipaprika on monivuotinen, ja taimen voi yrittää talvettaa ja kasvattaa monivuotisena. Talvetus ei aina onnistu.

Chilin sukulaisten, mietojen ja makeiden vihannespaprikoiden kylväminen noudattaa pitkälti samaa kaavaa kuin chilipaprikan kasvattaminen. Paprikan siemenet kylvetään huoneenlämpöön kosteaan kylvömultaan, sillä itäminen tapahtuu parhaiten lämpimässä. Itäneet kylvökset on hyvä siirtää huoneenlämpöä muutaman asteen viileämpään ja valoisaan paikkaan. Kasvatuksessa kasvivalo on hyvä apu. Kun ensimmäisten sirkkalehtien jälkeen kehittyvät varsinaiset kasvulehdet tai juuret pilkistävät taimiruukusta, on aika koulia paprikat lannoitetulla mullalla täytettyyn ruukkuun. Kuhunkin ruukkuun koulitaan yksi taimi per ruukku. Taimea voidaan tarpeen mukaan siirtää yhä suurempaan ruukkuun ja lopulta lopulliselle kasvupaikalleen tai kookkaaseen ruukkuun. Taimet voidaan hieman lajikkeesta riippuen latvoa noin 15 cm korkuisina. Latvonta tuuheuttaa taimia, jolloin saat enemmän satoa. Paprikat ja chilit kaipaavat lannoitusta, jotta taimet tuottavat kukkanuppuja ja satoa.

Nelson Gardenin valikoimasta löydät monenlaiset chili- ja paprikalajikkeet, ja meidän kauttamme hankit chilin siemenet suoraan netistä.

Lue lisää