MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

5 vihannekset, jotka kannattaa kylvää ja korjata tänä syksynä

17. syyskuuta 2024

Moni suomalainen viherpeukalo miettii tällä hetkellä, että mitä vihanneksia voidaan kylvää syksyllä. Tämän artikkelin kautta saat parhaat vinkit vihannesten syyskylvöön ja syksyiseen sadonkorjuuseen.

Yksi tärkeimmistä vinkeistä on valita helposti kasvatettava vihannes. Sellaisia ovat muun muassa rukola ja retiisi. Esittelemme viisi syksyn parasta kasvista, jotka ovat helposti kasvatettavia omassa puutarhassa ilman puutarha-alan koulutuksia.

Rakenna syksyinen kasvimaasi jo tänään Nelson Gardenin siemenvalikoimalla ja nauti tuoreista suomalaisista kasveista – viilenevästä säästä huolimatta!

Nelson_Garden_5_vegetables_sow_autumn_thumbnail.jpg

Syyskylvön edut

Syyskylvö tuo mukanaan monia etuuksia, johtuen suotuisista olosuhteista puutarhanhoidolle esimerkiksi kosteamman maaperän osalta. Lisäksi kevätkosteus pääsee hyötykäyttöön, eikä siemenen luonnollista kylmäkäsittelyä sovi unohtaa.

Kasvata vihanneksia syksyllä saadaksesi rapeita ja maukkaita vihanneksia. Syyskylvö myös takaa, ettei tuholaiset pääse käsiksi omaan satoon.

Kun kylvö tehdään syksyllä, niin sato voidaan korjata normaalia aikaisemmin. Kasveista tulee yleensä kevätkylvettyjä vahvempia. 

Huomioi maaperän ravinteet

Maaperää kannattaa rikastaa ylimääräisillä ravintoaineilla. Nelson Gardenin tuotteista löydät erilaisia lannoitteita, ravinnepuikkoja sekä nestemäisiä mineraaliravinteita. Tutustu tuotteisiin syyskylvöä suunnitellessa.

Lisäksi vuoroviljelyä eli viljelykiertoa kannattaa suosia. Siinä ideana on vaihtaa saman pellon/kasvimaan kasvit vuosittain. Näin voidaan vähentää haittoja, joita tietyn kasvin viljelystä voi aiheutua.

5 helposti kasvatettavaa vihannesta syyskylvöön

Alla on viisi helposti kasvatettavaa vihannesta kylmenevään syksyyn. Näiden lisäksi syyskylvöön voi myös harkita joitakin yrttejä, kuten basilikaa.

1. Rukola eli sinappikaali

Ristikukkaiskasveihin kuuluva viljelyskasvi, joka on sukua kaalille. Rukolaa kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Euroopassa, mutta Suomessa sitä on viljelty 1990-luvulta lähtien. Rukola on nopeasti kasvava vihannes, joka soveltuu ruukkuihin sekä puutarhoihin. Suosi porrastettua istutusta jatkuvan sadon varmistamiseksi. Kypsennettynä rukola sopii parhaiten herkullisiin pasta-annoksiin.

Nelson_Garden_5_vegetables_sow_autumn_image1.jpg

2. Vuonankaali (Maché)

Yksivuotinen kasvi, joka kestää poikkeuksellisen hyvin ankaria sääolosuhteita – se selviää jopa Suomen pakkasista ja lumimyrskyistä. Suosi suorakylvöä koko syyskuun ajan. Vuonankaalissa on mieto pähkinän maku, jonka ansiosta lehtiruusuketta syödään salaatin tapaan. Nelson Gardenin valikoimasta löytyy parikin erilaista salaattivuonankaalia.

Nelson_Garden_5_vegetables_sow_autumn_image2.jpg

3. Pinaatti eli ruokapinaatti

Vihannes, joka kuuluu ruohokasveihin. Pinaatti on tunnettu siitä, että se kestää viileää ja kosteaa, ollen ihanteellinen lajike omaan syyssatoon. Pinaatti tarjoaa tuoreita lehtiä myös Suomen kylminä kuukausina. Korkean rautapitoisuuden ansiosta pinaattia voidaan pitää kohtuukäytössä terveellisenä lisänä ruokavalioon.

Nelson_Garden_5_vegetables_sow_autumn_image3.jpg

4. Retiisi eli retikka

Juures, joka kuuluu ristikukkaiskasvien heimoon. Retiisiä suositellaan kylvettäväksi syyskuussa leutojen kelien aikaan. Sitä voidaan kasvattaa muun muassa pinaatin ja vuonankaalin kanssa puutarhatilan maksimoimiseksi. Retiisiä voi syödä raakana tai kypsennettynä ja koko kasvi on syömäkelpoinen.

Nelson_Garden_5_vegetables_sow_autumn_image4.jpg

5. Juureskaali 

Suosittu viljelyskasvi, joka on tarkalleen ottaen ristikukkaiskasvilaji. Juureskaali kestää hyvin kylmää ja se tuottaa lehtiä loppusyksyyn saakka. Se tarkoittaa pitkää sadonkorjuuaikaa. Jos puhutaan juureskaalista ruokapöydässä, niin kyseessä on yleensä sen alalaji – joko lanttu tai öljykasvina viljelty rapsi.