MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

6 helppohoitoista vihannesta suorakylvöön

24. huhtikuuta 2023

Siementen kylväminen suoraan ulos avomaalle tai lavakaulukseen sopii sinulle, joka et halua esikasvattaa taimia sisätiloissa tai koet, ettei sisällä riitä kylvöksille tilaa. Osa siemenistä itää sitä paitsi parhaiten ulkona! Tässä vinkkejä helppohoitoisista vihanneksista, jotka voi kylvää suoraan ulos. 

Salaatti

Salaatin kanssa on helppo onnistua niin kasvimaalla kuin ruukussakin. Voit kerätä maukkaita ja rapeita lehtiä syötäviksi vielä syksylläkin. Kylvä salaattia suoraan kasvupaikkaansa kahden viikon välein, niin saat satoa taatusti pitkän aikaa. Kylvä erilaisia lajikkeita, niin saat vaihtelua kesän salaatteihin.

Salaatin siemenet eivät idä helposti, jos maan lämpötila on yli 20 astetta. Kylvä salaatti mielellään huhti-toukokuussa, kun maa on edelleen riittävän viileää. Jos kesä on kylmä ja sateinen, voit kylvää salaattia useaan otteeseen. Lämpimänä ja kuivana kesänä itäminen ei välttämättä onnistu. Kylvä siemenet silloin pieniin ruukkuihin ja aseta ruukut viileään paikkaan. Varmista myös, että valoa on runsaasti. Kun salaatin taimet ovat kasvaneet, voit istuttaa ne avomaalle tai lavakaulukseen. Näin kasvupaikkaan ei jää tyhjiä koloja. 

Salaattilajikkeita on monia, kaikkea tammenlehtisalaatista keräsalaattiin ja sidesalaatista siloendiivisalaattiin.

Lapsi pitelee sokerihernettä kädessään. Sokeriherneet maistuvat parhaalta vastapoimittuina.

Sokeriherne

Sokeriherne on helppohoitoinen, ja sitä voi kylvää ulos heti kun yöpakkaset ovat menneet. Kylvöstä sadonkorjuuseen kuluu noin kaksi kuukautta. Korjaa satoa usein, sillä vastapoimittuina sokeriherneet ovat parhaimmillaan. Uusia palkoja muodostuu sitä mukaa kun korjaat satoa. Myös lasten mielestä herneen kasvattaminen on hauskaa. Suuret siemenet on helppo kylvää, ja lasten on hauska poimia palkoja itse suoraan taimista.

Sokerihernettä kannattaa kylvää useaan otteeseen koko kesän ajan, näin satoa saadaan pidemmän aikaa. Liota siemeniä pari tuntia ennen kylvämistä. Korjaa sato ennen kuin paloista tulee liian paksuja. Koska palkokasvit sitovat typpeä (kasveille tärkeää ainetta) kasvualustaan, voit kasvattaa herneen vieressä paljon ravinteita kaipaavia lajikkeita, kuten kesäkurpitsaa. Vaihtoehtoisesti voit viljellä kesäkurpitsaa sokeriherneen paikalla seuraavana vuonna. 

Lehtimangoldi kasvaa yhdessä muiden vihannesten kanssa lavakauluksessa. Lehtimangoldisadon voi korjata pieninä tai vähän suurempina lehtinä – sellaisina ne sopivat ruoanlaittoon parhaiten. Kuva: Lovisa Back

Lehtimangoldi

Lehtimangoldi on yksi helppohoitoisimmista vihanneksista, ja sitä voi kylvää suoraan kasvupaikkaansa aina syksyyn saakka. Lehtimangoldi tekee runsaasti maistuvia lehtiä, jotka ovat kaiken lisäksi täynnä vitamiineja. Suorakylvössä lehtimangoldi viihtyy parhaiten, kun se kylvetään lämpimään maahan. Uusia lehtiä syntyy sitä mukaa kun korjaat satoa. Lehtimangoldi viihtyy yhtä lailla kasvimaalla, lavakauluksessa kuin ruukussakin. Se on erityisen hyvää paistettuna, tai salaatissa tai lasagnessa. Kokeile vaihtaa suosikkireseptisi pinaatit mangoldin lehtiin. Haluatko tietää lisää tästä supervihanneksesta? Lue lisää lehtimangoldin viljelystä tästä.

Lapsi pitelee kädessään kahta punaista vastakorjattua retiisiä. Retiisit kasvavat nopeasti ja tarvitsevat paljon vettä maistuakseen hyviltä. Täydellisiä kosteassa kevät- tai syysmullassa.

Retiisi

Retiisi on myös helppohoitoinen suosikki, se tuottaa nopeasti satoa ja sopii hyvin viljeltäväksi muiden vihannesten, kuten kesäkurpitsan ja kaalin välissä. Kylvä siemenet n. 3 cm välein; silloin taimia ei välttämättä tarvitse harventaa. Jos kylvät tiheämpään, taimia on harvennettava eli osa taimista on poimittava pois, jotta muilla olisi riittävästi tilaa. Harvennetut, syötävät retiisinlehdet voi käyttää salaattiin.

Kastele runsaasti ja peitä kylvös mieluusti kasvuharsolla, jotta hyönteisten on vaikea päästä pikkutaimien kimppuun. Voit aloittaa retiisien suorakylvön heti kun maa on muokattavissa ja jatkaa elokuun alkupuolelle saakka. Retiisit viihtyvät parhaiten viileässä ja kosteassa maassa, ja siksi ne muuttuvat keskikesällä helposti pieniksi ja katkeran makuisiksi. Retiisit onkin parasta kylvää viileään aikaan keväällä tai myöhemmin elo-syyskuussa, kun yölämpötila laskee ja jäähdyttää maan. Pidä siis retiisin kylvämisessä taukoa keskellä kesää ja kylvä sitten uusia siemeniä loppukesästä, jotta saat satoa myös syksyllä.

Jos haluat rivien olevan alusta asti täysin suorassa – ja taimien väliin tasaiset välit –, voit käyttää kylvönauhassa olevia siemeniä.

Kaksi ’Keravel’-lajikkeen sipulia kuivumassa ja kolmas halkaistuna, jotta vaaleanpunainen väri näkyy. ’Keravel’-lajikkeen sipulit ovat vaaleanpunaisia ja miedonmakuisia. Istukassipuli on lämpökäsitelty, eikä kuki niin herkästi. Kuva: Nelson Garden

Sipuli

Oikein tuore, vasta poimittu sipuli maistuu mahtavalta. Toukokuussa on oikea aika istuttaa omat sipulit. Osta lämpökäsiteltyjä istukassipuleita – silloin sipuli ei kuki yhtä herkästi. Aseta ne riveihin tai ryhmiin niin, että sipulit ovat 10–15 cm:n päässä toisistaan. Näin sipuleilla on tilaa kasvaa. Voit myös asettaa istukkaat vieri viereen ja harventaa makoisia pikkusipuleita sitä mukaa kun ne kasvavat kesän aikana. Keltasipuli on monien suosikki, mutta kannattaa kokeilla myös punasipulia, hopeasipulia ja salottisipulia. Jos haluat kokeilla useampaa sorttia, saatavilla on usean lajikkeen sekoituksia.

Sipuliviljelmä ei ehkä sinänsä näytä kovin jännittävältä. Sipulien väliin voikin istuttaa vaikka tilliä ja kehäkukkaa. Sillä tavoin saat samalta alalta enemmän satoa, ja kokonaisuus näyttää kauniimmalta.

Pavut kylvetään kasvimaahan tehtyyn vakoon. Kylvä pavut suoraan maahan toukokuussa tai kesäkuun alussa, kun maa on lämmennyt. Kuva: Klas Sjöberg

Pavut

Kun maan lämpötila nousee yli 15 asteen toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa, on aika suorakylvää pavut. Jotta pavut kasvaisivat, on tärkeää, että maa on lämmin. Voit kylvää pavut kasvimaalle, lavakaulukseen tai jopa ruukkuun.

Varma vinkki on laittaa pavun siemenet kahden kostean wettex-pyyhkeen väliin. Parin päivän kuluttua siemenet alkavat itää ja voit laittaa itäneet siemenet suoraan maahan. Pavut pitävät lämpimästä ja kuohkeasta mullasta.  Anna niiden kasvaa aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. 

Papuja on useita lajikkeita, ja useimmat niistä tarvitsevat tuen, jota pitkin köynnöstää. Tarkista siis lajiketta valitessasi, kuinka korkeiksi taimet kasvavat, jotta tiedät, kuinka korkean tuen ne tarvitsevat.

Pavuissa on sekä makua että proteiinia. On luonnon kannalta hyvä asia valita proteiininlähteeksi juuri pavut. Pavut ovat ilmastotietoinen valinta!

Mitä papuja valitset tähän kasvukauteen? Leikko-, taite- vai kenties härkäpapuja?

Vinkit suorakylvöön

Muista merkitä, mihin olet kylvänyt mitäkin, jotta et luule kasveja rikkaruohoiksi, kun ne alkavat itää. Kastele mieluummin aamulla kuin illalla, niin vesi imeytyy paremmin, eivätkä etanat ala kiusata. Tappajaetanat viihtyvät ulkona erityisesti iltaisin. Kierrä puutarhassa iltaisin ja hävitä etanat vihannestesi kimpusta.