MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Chilin viljely

12. heinäkuuta 2021

Chilin kehittyminen kestää kauan, ja siksi siemenet on hyvä kylvää ajoissa. Chiliä löytyy monissa väreissä, muodoissa ja vahvuuksissa. Miedoimmat lajikkeet maistuvat lähes tulkoon paprikalta, kun taas voimakkain niistä on kuin pippurisuihketta. Chilin viljeleminen ei ole vaikeaa. Tässä ohjeet, joilla onnistut!

Chiliä voi viljellä avomaalla, parvekeruukussa, kasvihuoneessa tai sisätiloissa. Jotta kylvös tuottaa hedelmää, on tärkeää asettaa se lämpimään ja suojaisaan paikkaan. Chilin esikasvatus on aloitettava varhain, jotta taimet ennättävät kasvaa ja kehittää hedelmiä. Jos aloitat vasta myöhemmin, hedelmiä ei synny välttämättä lainkaan.  Chilin viljeleminen ei ole vaikeaa. On vain huolehdittava, että kylvös pysyy kosteana ja että pienet taimet istutetaan suurempiin ruukkuihin sitä mukaa, kun ne kasvavat.

Milloin chilin siemenet on syytä kylvää?

Chiliä löytyy montaa eri sukua, mutta tavallisimpia ovat Capsicum annuumCapsicum baccatum ja Capsicum chinense. Näistä kolmesta chinense on sellainen, jonka esikasvatus aloitetaan jo joulukuussa, sillä se kehittyy hitaasti. Baccatum-lajikkeiden kylväminen voi odottaa tammi-helmikuuhun ja annuum-lajikkeiden esikasvattamisen voi aloittaa milloin tahansa tammikuusta huhtikuuhun.

Näit kylvät chiliä

  1. Kylvä chilin siemenet pieniin ruukkuihin, joiden pohjissa on reiät. Käytä niukkaravinteista kylvömultaa ja paina kaksi-kolme siementä kuhunkin ruukkuun korkeintaan 0,5 cm syvyyteen. Kastele runsaasti, mielellään suihkepullolla.
  2. Jos asetat ruukut minikasvihuoneeseen, ilman kosteuspitoisuus pysyy vakaana ja itäminen alkaa huoneenlämpötilassa tavallisesti noin 14 vrk kuluttua. Jos minikasvihuoneen alle on mahdollista laittaa lämpömatto tai saat minikasvihuoneen kylpyhuoneen lattialle, itäminen nopeutuu huomattavasti.
  3. Chilin siemenet eivät tarvitse valoa itääkseen, mutta heti kun ensimmäiset idut näkyvät, on tärkeää, että ne saavat runsaasti valoa. Aseta taimet valoisaan ja viileään paikkaan ja käytä mieluusti kasvivaloa, sillä luonnonvalo ei vuoden alkupuolella tahdo riittää.

Nelson_Garden_Odla_chili_image_9.jpg

Milloin on aika huolehtia taimien siirtämisestä suurempiin ruukkuihin?

Kun taimiin on kehittynyt kasvulehtiä (lehtiä, joita taimeen syntyy ensimmäisten sirkkalehtien jälkeen) ja taimet ovat riittävän suuria, jotta ne eivät käsitellessä mene rikki, on aika koulia chilin taimet suurempiin ruukkuihin. Kouliessa chilin voi mainiosti istuttaa hieman syvemmälle. Valitse kasvualustaksi taimi- tai kukkamultaa ja istuta taimet niin, että ensimmäinen lehtipari on juuri maan tasalla. Huolehdi tasaisesta kastelusta tai aseta ruukut kastelumatolle, että ne saavat imettyä juuri sen verran vettä kuin tarvitsevat. Pari viikkoa koulimisen jälkeen voit alkaa varovasti antaa lannoitetta ja tehostaa sillä tavoin taimien kasvua.  

Kouliminen on hyvä tehdä pariin otteeseen, jotta taimilla on aina riittävästi tilaa kasvattaa juuria ja vahvistua. Ole varovainen ruukkua vaihtaessasi. Chilin juuret ovat herkkiä, eivätkä ne pidä liian kovista otteista. Jotta chilin taimi kehittyy koko kasvukauden ajan, lopullisen ruukun on oltava tilavuudeltaan vähintään kymmenlitrainen.

Näin saat hienot taimet

Valo ja lämpötila ovat taimien kasvun kannalta ratkaisevia tekijöitä, ja näiden kahden välinen tasapaino on tärkeää kaikille kasveille. Jos on lämmintä, mutta kuivaa, taimet kehittyvät herkästi korkeiksi ja honteloiksi. Jos valoa on riittävästi ja lämpötilaa lasketaan muutamalla asteella, kehitys hidastuu ja taimista tulee tiiviimpiä ja vahvempia. 

Nelson_Garden_Odla_chili_image_2.jpg

Karaiseminen ja siirtäminen ulos

Chilin taimet eivät viihdy viileässä, joten pidä taimet sisällä niin pitkään kun yölämpötila saattaa vielä laskea alle kymmeneen asteeseen. Siirtyminen sisätilavalaistuksesta voimakkaaseen auringonvaloon on taimille rankkaa, ja siksi niitä pitää karaista pikkuhiljaa. Anna taimien tottua auringonvaloon ja ulkoilmaan asettamalla ne ensimmäisinä päivinä vain muutamiksi tunneiksi puolivarjoon. Taimet tarvitsevat melko paljon vettä, mutta kastele niitä mieluummin usein ja pienillä määrillä kerrallaan kuin runsaasti ja harvoin ja muista, että kuumina kesäpäivinä on hyvä antaa vettä aamuin illoin.

Chiliä voi ilman muuta kasvattaa myös sisällä vuoden ympäri. Tai ehkäpä haluat kokeilla chilin viljelemistä vedessä? Sekin onnistuu!

Latvoako vai eikö?

Se, tarvitseeko sinun latvoa chilin taimia, riippuu siitä, mitä lajiketta viljelet. Jos viljelet matalampaa lajiketta, voit mainiosti nyppäistä taimen latvan pois, kun se alkaa kasvaa. Tämä on parasta tehdä, kun taimeen on ilmestynyt 3–5 lehtiparia. Latvan nyppäiseminen stimuloi uusien haarojen syntyä, jolloin taimesta tulee pensasmaisempi ja tiiviimpi. Lisäksi latvasta saa uuden taimen, kun sen istuttaa multaan. 

Voimakas tai mieto chili

Chiliä löytyy monen makuista. Voimakkuutta mitataan Scovillen asteikolla. Voimakas maku on etupäässä peräisin siemenkodasta ja väliseinistä; jos maistat hedelmää vain kärjestä, saatat päätyä laittamaan chiliä pataan liiankin kanssa.

Nelson_Garden_Odla_chili_image_4.jpg

Milloin satoa korjataan?

Chiliä kerätään tavallisesti heinäkuusta syyskuuhun lajikkeesta ja olosuhteista riippuen. Kaikkein voimakkaimmat lajikkeet tarvitsevat toisinaan pidemmän ajan kypsyäkseen, kun taas miedommat kehittyvät nopeammin. Chilit voi kerätä talteen jo silloin, kun hedelmät ovat vielä vihreitä, mutta on parempi antaa maun kehittyä. Maku kehittyy, kun hedelmä saa väriä, ja lajikkeiden välillä voi olla suuriakin eroja. Jotkin lajikkeet ovat kypsiä punaisina, kun taas jotkin voivat olla vaaleankeltaisia, violetteja tai oransseja. Chiliä voi myös mainiosti kuivattaa ja säilöä ja siitä voi tehdä chutneyta, hilloa ja hyytelöä.

Muista pestä kädet aina chiliä käsiteltyäsi tai käytä kumihansikkaita.

Chili syksyllä

Kun lämpötila syksyllä laskee, chilit ovat edelleen kauniita. Ruukussa kasvava chili on helppo nostaa sisälle, kun ilma kylmenee. Muista totuttaa se ulkoilmasta sisäilmaan niin, ettei muutos tule täydellisenä sokkina. Jos siirto tapahtuu liian äkkinäisesti, kasvi voi kuihtua tai pudottaa lehtensä. Kun chili on siirretty sisälle, on hyvä käyttää kasvivaloa.

Chilin talvehtiminen

Voit myös antaa chilin talvehtia sisällä ja katsoa, kuinka se onnistuu. Leikkaa kasvia reilusti syksyllä ja järjestä sille runsaasti valoa koko talven ajaksi. Kastele talvella niukasti. Kevään tullen kasvi on aika istuttaa uudelleen.