MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kuivaa tai pakasta tomaatteja

24. huhtikuuta 2023

Oman puutarhan tomaatit voi säilöä monella eri tavalla. Sato ei siis mene hukkaan, vaikka et ehtisikään syödä kaikkia tomaatteja kesän ja syksyn aikana. Helpoin tapa säilöä tomaatit on kuivata tai pakastaa ne, ja käyttää sitten ruoanlaitossa syksyn ja talven mittaan. Jos sinulla on aikaa, voit keittää tomaateista valmiin kastikkeen.  

On ihanaa poimia kesän ensimmäisiä auringon kypsyttämiä tomaatteja ja tehdä niistä kesäinen salaatti. Mutta jos satoa tulee paljon, taimet notkuvat tomaattien painosta, et ehkä ehdi syödä kaikkia sitä mukaa kun ne kypsyvät. Silloin kannattaa tomaatit säilöä niin, että niistä voi nauttia vielä talvellakin.

Tässä jutussa neuvomme, kuinka tomaatit voi pakastaa, kuivata tai puolikuivata. Mukana on myös ihana resepti ja hyviä vinkkejä sinulle, joka haluat saada sadon riittämään koko vuodeksi.

Jos sinulla on kakkoslaatuisia, vähemmän kauniita tomaatteja, ne voi mainiosti kuivata tai käyttää tomaattikastikkeeseen. Mädäntyneitä, tuholaisten vahingoittamia tai homeisia tomaatteja ei sitä vastoin pidä koskaan käyttää ruoanlaitossa.

Tomaattien pakastaminen

Ehkä yksinkertaisin tapa ottaa kypsät tomaatit talteen on pakastaa ne. Tomaatit voi pakastaa eri muodoissa: kokonaisina, lohkoina tai soseutettuina. Pakastetut tomaatit eivät sovi salaattiin, koska niiden koostumus muuttuu. Lämpimän ruoan valmistukseen ne sopivat sitä vastoin oikein hyvin! Pakasta tomaatit noin puolen kilon pusseissa tai purkeissa ja ota ne esiin, kun mielesi tekee tehdä pataruokaa syys- tai talvipäivän iloksi.

nelson_garden_a_quick_guide_to_freezing_or_drying_tomatoes_blog_post_image_2.png

Tomaattien kuivaaminen

Tomaattien kuivaaminen on yksi parhaista tavoista ottaa sato talteen ja saada se kestämään pitkään. Leikkaa tomaatit 3–4 mm:n paksuisiksi viipaleiksi – kuivausaika riippuu tomaattien vesipitoisuudesta, viipaleiden paksuudesta, ilmankosteudesta ja siitä, kuinka ilma kiertää uunissa kuivauksen aikana. Voit kuivata kaikenlaisia tomaatteja, mutta tietyt lajikkeet sopivat kuivattaviksi toisia paremmin – erityisesti sellaiset, joissa hedelmäliha on kiinteää ja kuori paksuhko. Ohutkuoriset tomaatit, joissa on paljon nestettä, on parasta syödä tuoreina.

Paras lopputulos saadaan, kun tomaattiviipaleita kuivataan kuivausuunissa 40 °C:ssa 4–5 tunnin ajan. Jos sinulla ei ole kuivausuunia, myös tavallinen uuni käy. Aseta uuni alimpaan lämpötilaan ja pidä uuniluukkua raollaan, jotta ilma pääsee kiertämään. Tavallisessa uunissa tomaattiviipaleista on jonkin verran hankalampaa saada oikein kuivia ja rapeita.

Kun olet kuivannut tomaattiviipaleet voit laittaa ne lasipurkkiin ja sulkea kannen. Aseta purkki pimeään paikkaan – silloin tomaattien väri ja intensiivinen maku säilyvät usean vuoden ajan (kunhan viipaleet ovat todella kuivia, muutoin ne saattavat homehtua). Voit ottaa purkista aina sen verran kuin tarvitset, marinoida öljyssä tai jauhaa tomaattijauheeksi ja käyttää pataruoissa tai kastikkeissa.

nelson_garden_a_quick_guide_to_freezing_or_drying_tomatoes_blog_post_image_3.png

Puolikuivatut tomaatit

Jos et halua kuivattaa tomaatteja aivan näin koviksi, voit puolikuivata ne. Itse kasvatetut kirsikkatomaatit maistuvat uskomattoman hyviltä, kun halkaiset tomaatit, laitat ne uuninkestävään vuokaan leikkuupinta ylöspäin ja lisäät vuokaan valkosipulia, sitruunaa ja yrttejä oman maun mukaan. Sirottele tomaateille vielä hieman suolaa ja laita tomaatit uuniin 125 asteeseen noin kahdeksi tunniksi. Puolikuivatut tomaatit sopivat todella hyvin esimerkiksi bruschettan, piirakan tai uunissa paahdetun kurpitsan lisukkeeksi. Puolikuivatut tomaatit pitää säilyttää jääkaapissa, eivätkä ne säily yhtä pitkään kuin kuivatut tomaatit, mutta ovat hurjan hyviä. 

nelson_garden_a_quick_guide_to_freezing_or_drying_tomatoes_blog_post_image_4.png

Vihreä tai punainen tomaattikastike

Tähän reseptiin voit käyttää minkälaisia tomaatteja tahansa, punaisia tai vihreitä. Säädä makeutta ja happamuutta tomaattiesi maun mukaan. Vihreät tomaatit kaipaavat ehkä hieman enemmän makeutta. Saat vaihtelua käyttämällä erilaisia mausteita. Oregano tuo mieleen pizzan, basilika maustaa pastakastikkeen. Vaihtoehtoja on monia.

Näitä tarvitset:

1 kg tomaatteja
1 keltasipuli
1 rkl oliiviöljyä
½ rkl hunajaa tai sokeria (makeaa makua)
½ rkl sitruunamehua, limesitruunan mehua tai omenaviinietikkaa (hapanta makua)
chiliä oman maun mukaan
tuoreita tai kuivattuja mausteita (esim. basilikaa, persiljaa, korianteria)
vastajauhettua mustapippuria
suolaa

Tee näin:

Leikkaa tomaatit ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Lämmitä öljy padassa, mielellään valurautapadassa, ja lisää öljyyn sipuli, chili ja mustapippuri. Kun sipuli on pehmeää ja läpikuultavaa, lisää tomaatit sekä makeutta ja happamuutta tuovat ainesosat. Laske lämpötila melko matalaksi ja anna kiehua hiljalleen vähintään 45 minuutin ajan.   

Jos haluat kastikkeesta juoksevampaa, voit laimentaa sitä vedellä. Lisää lopuksi suola ja tuoreet yrtit. Tarkista maku, anna jäähtyä ja kaada puhtaaseen lasipurkkiin. Tomaattikastike paranee ja saa lisää makua tuoreista yrteistä, kun se saa seistä muutaman vuorokauden.