MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Latvo daaliat ja ota pistokkaita

23. huhtikuuta 2023

Pitääkö daaliat latvoa vai ei? Sinä päätät. Kerromme, mitä tapahtuu, kun daalian latvoo, ja annamme vinkkejä, kuinka se kannattaa tehdä.

Jotkut latvovat, toiset eivät. Voit itse kokeilemalla päättää, kumpi sinusta on parempi. Jos päätät latvoa, tässä muutamia hyviä vinkkejä.

Mitä etuja daalian latvomisesta on?

Jos latvot daalian taimen noin 15 cm:n korkuisena, se haaroittuu ja tekee enemmän kukkavarsia. Taimesta tulee tiheämpi ja tukevampi, vaikka runsas kukinta merkitsee usein pienempiä kukkia. Voit latvoa taimen useaan kertaan noin parin viikon välein.   

Jos esikasvatat daalian mukuloita sisätiloissa, niihin saattaa muodostua melko pitkät varret, ennen kuin on aika istuttaa taimet ulos. Jos taimet ovat seisseet liian lämpimässä ja pimeässä, ne voivat olla lisäksi hieman honteloita. Sellaisessa tilanteessa latvominen on ilman muuta hyvä idea. Silloin taimet vievät vähemmän tilaa sisällä ja annat niille mahdollisuuden kasvaa tukevammiksi.

Daalian nuppuja kukkapenkissä talon seinustalla.
Jos latvot daalian, kukinta viivästyy jonkin verran, mutta taimesta tulee rehevämpi. Kuva: Lovisa Back

Säästä pistokkaat

Jos päätät latvoa daaliat, tai osa taimesta katkeaa vahingossa, latvaa ei tarvitse heittää pois. Sen sijaan siitä voi tehdä pistokkaan. Leikkaa se poikki juuri lehtihangan alapuolelta ja nypi aivan alimmaiset lehdet pois. Työnnä pistokas multaan tai laita se veteen – pienikin varsi kasvattaa pian omat juuret ja saat näin lisää taimia.

Vaaleanpunainen ’Cafe au Lait’ kukkii kauniisti.
Daalia ’Café au Lait’ tekee suurta kukkaa. Mitä vähemmän kukkia, sitä suurempia ne ovat. Kuva: Markus Danielsson

Alkaako kukinta myöhemmin?

Kun latvot daalian, otat pois osan taimen kasvavasta osasta, siitä, joka on juuri tekemässä nuppuja ja hiljalleen aloittamassa kukkimisen. Silloin totta kai kukkiminen viivästyy. Mutta jos latvot taimen, kun se on vielä kooltaan varsin pieni, viivettä syntyy vain vähäsen. Ja jos latvominen tekee taimesta rehevämmän ja saa sen kukkimaan runsaammin, odotus kannattaa.