MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Mitä siemenpussin tiedot tarkoittavat?

18. marraskuuta 2022

Kun olet valmis kylvämään siemenet multaan, siemenpussi on paras ystäväsi. Se opastaa sinua siementen käsittelyssä, kasvattamisessa ja kertoo sinulle, mitä odottaa niiltä. Siemenpussit saattavat näyttää hieman erilaisilta, riippuen siitä, miltä yritykseltä siemenet on ostettu. Suurimassa osassa pusseista on kuitenkin samanlaista tietoa. Tässä blogipostauksessa käymme läpi, mitä tietoa voit löytää Nelson Gardenin siemenpusseista. Aloitetaan!

Nelson Gardenin siemenpusseista löydät helposti kaikista tärkeimmät tiedot pussin etupuolelta!Fröpåse bild Nelson m siffror.png

 1. Latinankielinen nimi
 2. Lajikkeen nimi
 3. Tuotenumero
 4. Hintaluokan numero
 5. Lisämerkintä, joka kertoo, että kukka on tuoksuva
 6. Lisämerkintä kasvin korkeudesta senttimetreinä
 7. Lisämerkintä kasvin sopivuudesta esikasvatukseen ja/tai suorakylvöön
 8. Lisäohjemerkintä, joka kertoo, että lajike soveltuu ulkokasvatukseen ja on köynnöskasvi
 9. Ohjemerkintä, joka kertoo esimerkiksi kasvin koon, vahvuuden ja makeuden
 10.  Kasvin yleisnimi
 11.  Yksityiskohtaisemmat tiedot
 12.  Istutusten riviväli, sekä kylvön syvyys
 13. Kuinka monta siementä tarvitaan tietyn kasvimäärän tai metrien kasvamiseen.
 14. Kalenteri, joka kertoo esiviljelyn, suorakylvön, kukinnon ja sadonkorjuun ajat

 

Ohjemerkinnät kertovat sinulle kukkien ja kasvisten koon. Ne kertovat myös, kuinka tuliseksi chilit kasvavat ja kuinka makeita porkkanat ovat. Tämä merkintä on punainen kukille, vihreä kasviksille ja oranssi mausteille.

Lisäohjemerkinnät kertovat enemmän kasvin tietyistä ominaisuuksista. Kenties tomaatti sopii erittäin hyvin ulkokasvatukseen tai kyseessä oleva kasvi on köynnöskasvi.

Lisämerkinnät kertovat esimerkiksi sen, että täytyykö kasvi esikasvattaa vai kylvää suoraan multaan, ja onko kasvi kenties tuoksuva tai vaikkapa luomutuote.

Tärkeimmät tiedot etupuolella

Löydät tärkeimmät tiedot siemenpussin etupuolelta. Näin pystyt nopeasti arvioimaan ovatko siemenet juuri ne, joita etsit. Pussin etupuoli kertoo sinulle:

 • Kasvin nimen
 • Siementen lajikkeen nimen
 • Pitääkö siemenet esikasvattaa vai voiko ne kylvää suoraan multaan
 • Kuinka korkeaksi kasvi kasvaa
 • Onko se köynnöskasvi
 • Kuinka isoiksi kukat kasvavat
 • Kuinka isoiksi tai raskaiksi hedelmät kasvavat
 • Pitävätkö pölyttäjät kasveista

Chilien ja porkkanoiden kohdalta löydät myös symbolin, joka kertoo miltä tuotteen sato maistuu, jotta tiedät mitä odottaa.

5780l-Minipluggbratte-Annika-Christensen-scaled.jpeg

Yksityiskohtaisemmat tiedot pussin takapuolella

Pussin takapuolelta löydät yksityiskohtaisempaa ja syvempää tietoa kasvista. Takapuolelta löydät: 

 • Lyhyen kuvauksen lajikkeesta
 • Kasvin piirteet
 • Mihin kasvia voi käyttää 
 • Lyhyet ohjeet kylvämiseen ja kuinka onnistua kyseisen kasvin kasvattamisessa

Jos olet vasta aloittamassa kasvattamisen harrastuksena, saatat törmätä ilmaisuihin ja termeihin, jotka eivät ole sinulle ennestään tuttuja. Mutta älä huoli, me autamme sinua ymmärtämään!

Suojaisa paikka – kasvi on hieman herkkä ja kasvaakseen ulkoilmassa, se pitää istuttaa aurinkoiseen paikkaan, jossa on myös tuulensuojaa.

Suojaa kasvi talveksi – kasvi pystyy selviämään ulkona kukkapenkissä, kunhan se on suojattu roudalta. Lehdet ja muu puutarhajäte sopii hyvin suojaksi, mutta muista kiinnittää ne paikalleen vahvemmilla oksilla tai korilla talven ajaksi.

Talvisäilytys – tämä koskee porkkanoita, juureksia ja joitain kaaleja. Tämä tieto kertoo, voiko kasviksia säilöä pidemmän ajan sadonkorjuun jälkeen, esimerkiksi kellarissa tai jossain muussa viileässä tilassa, jotta niistä voi nauttia pitkin talvea.

5771l-1-2048x1367.jpeg
Kylvökapseleihin kylvämisen etuna on, että voit istuttaa niitä tarvittaessa uudelleen kapseli kerrallaan. Kuva: Markus Danielsson.

Muista tarkistaa siemenpussin alaosa

Pussin alaosasta löydät sen viimeisen myyntipäivämäärän. Jos sinulla on siemenpusseja, joissa päivämäärä on jo mennyt, se ei tarkoita, että siemenet olisivat vanhentuneita tai käyttökelvottomia. Jos olet säilönyt siemenet hyvin, on todennäköistä, että niitä voi vielä käyttää. Lue lisää täältä, mitkä asiat vaikuttavat siementen kestävyyteen ja katso Gunillan siemenvinkit.

Siemenpussin alaosasta löydät uniikin numerosarjan, joka kertoo mistä erästä siemenet ovat. On hyvä idea ottaa tämä numero talteen, sillä jos siemenissä ilmenee jokin vika, valmistaja pystyy jäljittämään numerosarjan avulla mihin erään siemenet kuuluvat.

Pussin alaosassa on myös tietoa siementen itämisarviosta. Tämä kertoo, kuinka suuren osuuden siemenistä arvioidaan itävän. Toivottavasti kaikki kylvämäsi siemenet itävät, mutta valmistajat eivät voi ikinä antaa varmoja takuita. Jos itämisarvio on esimerkiksi 75 %, voit odottaa noin neljästä siemenestä kolmen itävän.

Garden4-2048x1366.jpeg
Avomaankurkut eivät tarvitse kasvihuonetta kasvaakseen, vaan ne pärjäävät hyvin puutarhassa lämpimässä, tuulelta suojatussa paikassa.

Latinankielinen nimi sisältää arvokasta tietoa

Siemenpussin takaosasta löydät myös kyseessä olevan lajikkeen latinankielisen nimen. Latinankielisestä nimestä voi olla paljonkin hyötyä, jos harrastat vuoroviljelyä puutarhassasi. Vaihtelemalla viljeltäviä kasveja vuodesta toiseen tietyssä paikassa puutarhaasi voit optimoida viljelemisen ja estää maaperän sairastumista ja nääntymistä. Kasvin latinankielisen nimen avulla pystyt määrittämään mihin sukuun kasvi kuuluu ja käyttää tätä tietoa suunnittelemaan vuoroviljelyä paremmin. Esimerkiksi kaalit kuuluvat sukuun, jonka latinankielinen nimi alkaa sanalla Brassica. Tällä tiedolla pystyt tunnistamaan kaikki siemenet, jotka ovat erilaisia kaalin lajikkeita.