MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Resepti: Tee itse linnunruokaa

17. marraskuuta 2021

Kotitekoinen linnunruoka valmistuu helposti siemenistä, kookosrasvasta ja narusta. Pikkulintujen katseleminen niiden juhliessa kotitekoisella linnunruoalla on ihanaa!

Kotitekoisella linnunruoalla autat lintuja saamaan enemmän hyödyllisiä rasvoja ja ravintoaineita, joita ne tarvitsevat selviytyäkseen talvesta. Siemenkakut ovat myös todella kauniita ja koristeellisia puutarhassa. Kotitekoista linnunruokaa on helppo ja hauska valmistaa ja voit ottaa lapset mukaan ”leipomaan”!

Nelson_Garden_Gör_egen_fågelmat_image_5.jpg

Muottina voit käyttää periaatteessa mitä tahansa – muffinsivuokaa, silikonivuokaa, kookoksenkuorta – sitä outoa kahvikuppia… Leivinpaperille asetetut piparkakkuvuoat toimivat myös hyvin – siemenkakut irtoavat helposti vuoista, kun seos on jähmettynyt. Ripustinnarun voit antaa jähmettyä taikinaan. Siemenkakun voi myös ripustaa rautalangalla puuhun yhdessä kauniin talviomenan kanssa.

Tässä olemme käyttäneet auringonkukansiemeniä, hampunsiemeniä ja maapähkinöitä, siemeniä, joista linnut saavat hyvää energiaa. Voit tietysti valita minkä tahansa sekoituksen linnunsiemeniä. Muista käyttää maapähkinöitä, jotka ovat tarkoitettu vain lintujen ruokintaan – ne eivät saa olla suolattuja tai paahdettuja. Jos haluat kokeilla ja tehdä erityisen ylellisiä lintukarkkeja, voit lisätä kakkuihin muitakin herkkuja, kuten murskattuja pellavansiemeniä, omenapaloja tai rusinoita. Voit vapaasti käyttää luomuomenoita ja rusinoita kotitekoiseen linnunruokaan.

Ripusta linnunkakut oksien lähelle ja mieluiten pensaisiin, jotta pienet linnut tuntevat olonsa turvalliseksi ja voivat herkutella rauhassa ja turvassa kissoilta ja petolinnuilta. Onnea matkaan!

Nelson_Garden_Gör_egen_fågelmat_image_6.jpg

Resepti kotitekoiseen linnunruokaan

Tarvitset: (Noin 5 kpl siemenkakkuja)  

 • 100 g kookosrasvaa
 • 100 g suolatonta voita
 • 1 dl auringonkukansiemeniä
 • 1 dl hampunsiemeniä
 • 1 dl maapähkinöitä
 • Hieman ruokaöljyä muottien voitelemiseen
 • 5–8 piparkakkumuottia ja/tai silikonivuokaa
 • Juuttilankaa, esimerkiksi Jute Twisteriä, tai puuvillanauhaa – noin 30 cm lintukakkua kohden (vaihtoehtoisesti rautalanka).

Tee näin:

 1. Aseta muotit leivinpaperilla peitetylle lautaselle tai tarjottimelle.

 2. Voitele ne pienellä määrällä ruokaöljyä.
 3. Aseta tarvittaessa naru kuhunkin muottiin molemmat päät alaspäin muotin pohjaan asti, josta saat ripustuslenkin. (Voit ohittaa tämän vaiheen, jos haluat tehdä kakkuja, jotka ripustetaan rautalangalla.)
 4. Murskaa maapähkinät kevyesti ja sekoita muiden siementen ja pähkinöiden kanssa kulhossa.
 5. Sulata kookosrasva ja margariini ja sekoita siemenseokseen.
 6. Kaada seos muotteihin. Jos käytät piparkakkumuotteja, odota, kunnes rasva on hieman jähmettynyt, ennen kuin kaadat taikinan. Näin vältät rasvan valumisen muottien alta. Jos taikina on juoksevaa, voit laittaa sen hetkeksi ulos. Ole varovainen – se jähmettyy nopeasti kylmässä! Jos taikina jähmettyy liikaa, ennen kuin olet ehtinyt saada sen muotteihin, voit laittaa taikinan muutamaksi sekunniksi mikroaaltouuniin.
 7. Kun muotit ovat täynnä, aseta ne jäähtymään ulos tai jääkaappiin noin tunniksi.
 8. Pujota kakut rautalankaan tai naruun. Voit ripustaa pari punaista omenaa kakkujen välille, jotta nauha olisi erityisen kaunis ja ylellinen linnuille.
 9. Ripusta kotitekoiset linnunkarkit pensaaseen ja kutsu linnut juhliin!

Nelson_Garden_Gör_egen_fågelmat_image_7.jpg

Vinkki! Säilytä kotitekoista linnunruokaa pakastimessa. 

Tee suurempi erä linnunruokaa kaksinkertaistamalla tai kolminkertaistamalla resepti, ja säilytä osa valmiista linnunruoasta pakastimessa. Näin voit ottaa kotitekoista linnunruokaa pakastimesta tarpeen mukaan koko talven ajan.