MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Valitse oikeanlainen pienoiskasvihuone

18. tammikuuta 2022

Kasvata useita taimia pienellä pinta-alalla pienoiskasvihuoneessa. Kun annat siementen itää ja kasvaa hieman pienemmässä multamäärässä ja pidät kosteuden tasaisena ja valoisuuden riittävänä, lähtökohdat viljelyn onnistumiselle ovat mitä mainioimmat.

Kylvöksesi kasvavat parhaiten silloin, kun ne saavat tarpeeksi lämpöä, vettä, valoa ja ilmaa. Pienoiskasvihuoneessa siementen kasvulle on helppo antaa hyvät lähtökohdat.

Pienoiskasvihuoneen valinnassa on hyvä lähteä siitä, mitä aiot kasvattaa, mutta ennen kaikkea, kuinka paljon ja kauanko aikaa sinulla on käyttää harrastukseesi. 

Ilmastoiva kansi ja altakastelu  

Hyvässä pienoiskasvihuoneessa on altakastelujärjestelmä, esimerkiksi niin, että kasvihuoneen alaosa täytetään vedellä. Pienet taimet ovat herkkiä, ja kasteleminen ylhäältä päin voi vahingoittaa niitä. Jotta juuristo kehittyisi suuremmaksi, on eduksi, että juuret joutuvat etsiytymään alemmas ja ulommas löytääkseen vettä.

Altakastelujärjestelmän lisäksi pienoiskasvihuoneessa on hyvä olla kansi. Kansi auttaa pitämään kylvöksen kosteana, mutta sen tehtävä on myös auttaa ilmastoinnissa ja päästää valoa lävitseen.

Huomioonotettavia seikkoja pienoiskasvihuonetta valittaessa:

  • Montako lajiketta haluan esikasvattaa?
  • Mitä lajikkeita olen aikeissa kylvää? 
  • Paljonko ehdin käyttää aikaa esikasvattamiseen?
  • Minkälaisia vaatimuksia minulla on materiaalin ja kestävyyden suhteen?

Pikkukennosto 

Pikkukennostolla esikasvatuksen käynnistäminen on helppoa. Yksinkertaisin tapa on kylvää siemenet valmiisiin kapseleihin, jotka sitten asetellaan kennostoon. Näin vältyt käsittelemästä kylvömultaa kotona, vaikka toki senkin kanssa onnistut hyvin. Taimi kasvaa usein erinomaisesti kapselissa, sillä se on huokoinen ja tarjoaa juurille riittävästi happea.

Kennostossa taimet voivat olla useita viikkoja ennen kuin ne pitää istuttaa uudelleen. Voit täyttää kaukalon vedellä, jolloin kasteluntarve vähenee.

Kennostoon mahtuu 14 taimea, ja kannelliseen kaukaloon kolme kennostoa. Näin voit helposti ottaa esiin yhden kennoston kerrallaan uudelleenistuttamista varten ja antaa muiden vielä odottaa vuoroaan. 

Sopii sinulle, joka…
…haluat päästä nopeasti alkuun, esikasvattaa pienellä pinta-alalla tai tuottaa koko ajan uusia taimia ulos istutettaviksi.  

Hyvä valinta…
…pienille ja keskisuurille siemenille ­– esimerkiksi kaalille, salaatille, tomaatille, samettikukille ja chilille. Myös herneille!

Nelson_Garden_Choose_the_right_mini_greenhouse_image_3.jpeg

Rootmaster® 

Kastelutoiminnolla varustettu pienoiskasvihuone pitää kylvökset tasaisen kosteina. Kennostot ovat avattavia, jolloin taimien käsitteleminen hellävaraista. Kastelujärjestelmän asentaminen Rootmasteriin® vaatii hieman askartelua, mutta työsi palkitaan upeilla ja hienosti juurtuneilla taimilla.  

Siementen kylvämisen jälkeen viljeleminen Rootmasterilla® on vaivatonta. Kastelua ei tarvita usein, ja taimien kouliminen on ajankohtaista vasta viikkojen kuluttua. Rootmaster-pienoiskasvihuoneeseen voit kylvää siemeniä niiden kasvuajasta riippumatta, sillä kennostot on jaettu neljään moduliin. Näin voit kylvää keskenään täysin erilaisia kasveja, olipa niiden itäminen ja kasvu miten hidasta tai nopeaa tahansa. Avaa vain se moduuli, jonka taimet ovat kulloinkin valmiita uudelleenistutettaviksi, ja anna muiden jäädä vielä jatkamaan kasvuaan.   

Kasvihuoneeseen mahtuu 32 taimea, ja sen kennot ovat melko syviä, joten voit kasvattaa siinä myös esimerkiksi herneitä ja papuja, joilla on syvälle ulottuvat juuristot.

Sopii sinulle, joka…
…suhtaudut viljelyyn vakavasti, haluat käyttää kylvösten valmisteluun hieman enemmän aikaa ja asetat taimille korkeita vaatimuksia.

Hyvä valinta…
…herneille, pavuille, tuoksuherneille, auringonkukille ja muille kasveille, joilla on syvä tai herkkä juuristo. Suosittelemme Rootmaster®-pienoiskasvihuonetta erityisesti hieman arvokkaimmille siemenillesi joita kylvät vähemmän.

Nelson_Garden_Choose_the_right_mini_greenhouse_image_1.jpeg

Pluggbox

Pluggbox on kompakti pienoiskasvihuone, jossa on 49 kennoa ja siten runsaasti tilaa taimille pienellä pinta-alalla. Kennot ovat syviä, mutta eivät kovin suuria halkaisijaltaan, ja siksi ne sopivat pienille siemenille, jotka kehittävät kennoon syvät juuret. Pohjarakenteen nokkelan suunnittelun ansiosta kapselit työnnetään ylös kennosta koulimista varten. Pluggbox sopii erityisesti saman lajikkeen viljelemiseen, sillä kaikki kapselit työntyvät ulos samaan aikaan. Voit myös kylvää eri lajikkeita riveittäin ja merkitä ne nimikyltein.  

Koska kennoissa on melko vähän multaa, taimet pitää koulia melko pian ja taimia on syytä kastella usein.

Sopii sinulle, joka…
…viljelet paljon ja haluat aloittaa esikasvattamisen jo varhain, etkä säikähdä useaa koulimiskertaa.

Hyvä valinta…
…pienille siemenille, joista haluat kasvattaa paljon taimia. Pelargonin, chilin, juurisellerin ja purjon varhaiselle kylvölle, samaten nopeakasvuisille siemenille, kuten samettikukalle, tsinnialle ja punakosmokselle.

Nelson_Garden_Choose_the_right_mini_greenhouse_image_2.jpeg

Window-pienoiskasvihuone

Kahdenkymmenenneljän kennon kasvihuoneella pääset jo pitkälle, ja Window on sitä paitsi sen verran suuri, että taimia ei tarvitse ihan heti istuttaa uudelleen. Kennot on jaettu neljään osioon, ja siksi voit kylvää kuhunkin osioon eri siemeniä niiden kasvunopeudesta riippumatta. Poimi yksi osio kerrallaan uudelleenistuttamista varten ja anna muiden jäädä vielä paikoilleen.

Hieman suuremman tilavuuden ansiosta taimet voivat kasvaa kennoissaan melko pitkään.

Sopii sinulle, joka…
…haluat pitää kylvöksen ikkunalaudalla ja viljellä montaa lajiketta.

Hyvä valinta…
…kaikenlaisille siemenille, erityisesti lehtivihanneksille, kuten salaatille ja kaalille, mutta myös hedelmiä tekeville kasveille, kuten kurkulle, kurpitsalle ja kesäkurpitsalle.  

Nelson_Garden_Choose_the_right_mini_greenhouse_image_4.jpeg

Kasvatusalusta

Tällä kasvatusalustalla voit esikasvattaa koko keittiöpuutarhan yhdellä kertaa. Alustassa on nimittäin 84 kennoa, ja se sopii sinulle, joka viljelet paljon, sillä saat alustasta paljon taimia kerralla. Alustassa on myös kaukalo ja kastelumatto, joka pidetään kosteana niin, että kennot eivät kuivu.  

Tämä esikasvatusalusta sopii hyvin myös hajakylvettyjen siementen taimien koulimiseen.

Sopii sinulle, joka…
… olet todellinen puutarhaintoilija, haluat viljellä paljon kerralla tai useassa erässä.  

Hyvä valinta…
… keittiöpuutarhalle; roomansalaatille, kaalille ja muille lehtivihanneksille. Sopii myös useiden kukkalajikkeiden hajakylvöstä poimituille taimille. Sopii myös pistokkaiden juurruttamiseen.  

Nelson_Garden_Choose_the_right_mini_greenhouse_image_6.jpg

Hajakylvö Micro Leaf -laatikossa tai viljelykaukalossa

Jos suunnittelet esikasvattavasi useita taimia samaa lajiketta, on hyvä käyttää hajakylvöä. Voit käyttää tähän tarkoitukseen periaatteessa mitä tahansa alustaa, kunhan siinä on reiät pohjassa niin, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Micro Leaf 1 -laatikko sopii sekä pienemmälle että suuremmalle taimimäärälle. Myös vihannesten muovipakkaukset sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. 

Hajakylvö sopii sinulle, joka haluat saada asiat nopeasti eteenpäin.

Sopii sinulle, joka…
… olet jo kokenut ja käytät mielelläsi aikaa viljelemiseen. Sopii mainiosti useiden samaa lajiketta olevien taimien kasvattamiseen tai jos haluat kylvää ja kasvattaa pieniä lehtivihanneksia.

Hyvä valinta…
… tomaateille, paprikalle, lehtisalaatille ja chilille; nämä kaikki ovat hajakylvöön sopivia siemeniä. Monet kesäkukat, kuten punakosmos, leijonankita ja ruiskaunokki sopivat myös hajakylvöön.  

Nelson_Garden_Choose_the_right_mini_greenhouse_image_7.jpg