MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Yrttien viljely – täydellistä lapsille

18. marraskuuta 2022

Mitä tulee viljelyyn lasten kanssa, yrtit ovat hyvä valinta alkuun. Yrttejä voi kasvattaa sisätiloissa koko vuoden ympäri ja ulkona kesäisin. Tee kasvattamisesta hauska aktiviteetti lapsille, kun heillä on vapaata koulusta.

Fars-Dag-Present-Krassehjärta1.jpg

Helposti kasvatettavia yrttejä lapsille

Lapset ovat innokkaita ja haluavat usein nähdä tuloksia heti. Tämän takia on hyvä idea valita yrttejä, jotka kasvavat nopeasti, kuten esimerkiksi krassi. Krassi on valmiina korjattavaksi jo muutamassa päivässä, ja siksi erinomainen valinta lapsen mielenkiinnon säilyttämisen kannalta.

Krassi on erinomainen yritti kasvatettavaksi koko vuoden ympäri. Se on parhaimmillaan viljeltynä itämisastiaan, mutta oikeastaan mielikuvitus on vain rajana! Kokeile viljellä idut esimerkiksi muffinivuokaan tai johonkin muuhun leikkimielisempään astiaan tehdäksesi siitä hauskempaa lapsille!

Toinen vaihtoehto on valita yrtit sen pohjalta, mitä lapsi tykkää syödä. Jos lapsi tykkää esimerkiksi pizzasta, kasvata oreganoa tai basilikaa. Jos he pitävät kanasta, kasvata rosmariinia. Tämä on hauska tapa lapsille oppia, mitkä yrtit tekevät ruoasta maukasta.

Minttu on myös yrtti, josta lapset yleensä pitävät vaikkapa hedelmäsalaatissa tai teekupposessa. Ruohosipuli on yleensä myös lasten mieleen, vaikkakin ruohosipuli sopii parhaiten viljeltäväksi ulkona, toisin kuin aiemmin mainitut yrtit.

Rolig-sallad-till-barnen-på-Egenodlade-tomater-1024x683.jpg
Lapset oppivat parhaiten leikkimällä.

Kasvata yrttejä sisällä tai ulkona koko vuoden ympäri

Monet yrtit, kuten basilika, timjami, chili, persilja tai minttu, ovat täydellisiä valintoja, jos haluat kasvattaa sisätiloissa niin kesällä kuin talvellakin. Muista, että yrtit tarvitsevat lämpöä ja valoa, eli aseta yrtit kasvamaan aurinkoisten ikkunoiden lähelle. Pimeimpien kuukausien aikana yrtit saattavat tarvita hieman enemmän valoa ja lämpöä, jonka voit taata kasvivalojen avulla.

Bonus – kasvata valkosipulia lasten kanssa

Valkosipuli sopii myös kasvatettavaksi sisätiloissa. Laita kaksi tai kolme kynttä ruukkuun mullan kanssa, aseta ruukku lämpimään ja valoisaan paikkaan, ja muista kastella ajoittain. Ennen kuin huomaatkaan, vihreät varret alkavat kasvamaan läpi mullasta. Varret ovat se osa valkosipulia, josta sato kerätään. Varsissa on mieto valkosipulin maku ja niitä on helppo leikata ja ripotella ruoan päälle. Lisää varsia paahtoleivän päälle ja saat hyvää kotitekoista valkosipulileipää.