Kukkapenkkisi ja viljelyksesi tarvitsevat vettä kasvaakseen reheviksi. Perussääntö on, että kasveja kastellaan runsaasti, mutta harvoin, sen sijaan, että vettä käytettäisiin niukasti ja usein. Tässä joitakin hyviä vinkkejä, minkälaisiin asioihin kukkien ja vihannesten kastelussa kannattaa kiinnittää huomiota.
Jotta kasveilla olisi ihanteelliset edellytykset kukkia ja kantaa hedelmää, on tärkeää miettiä, kuinka kasveja kastelee ja lannoittaa kasvukauden edellä ja sen aikana. Kun kastelet oikea-aikaisesti, otat sadeveden talteen ja käytät menetelmiä, jotka ehkäisevät maaperän kuivumista, vähennät myös vedenkulutusta. Viimeksi mainittu on erityisen tärkeä asia, jos asut alueella, jolla vedestä on toisinaan pulaa.
Kastelussa ja lannoittamisessa pätee muutama perussääntö. Kastele runsaasti ja harvoin. On tärkeää, että juuret kastuvat kasteltaessa kunnolla. Kastelemista ei tarvitse toistaa niin usein kuin toisinaan luullaan. Esimerkiksi suuri ruukku voi tarvita viitisen litraa vettä, jotta kaikki multa olisi kosteaa. Jos olet epävarma siitä, onko maa läpeensä kostea, voit harkita kosteusmittarin hankkimista (toimii ilman paristoa).
Ruukuissa ja kasvilavoilla oleva multa kuivuu tavallisesti nopeammin kuin puutarhassa oleva maa. Se, kuinka hyvin kasvualusta puutarhassa pitää vettä, riippuu siitä, onko maa savinen vai hiekkainen. Savimaata ei tarvitse kastella yhtä usein kuin hiekkaista maata.
Toinen perussääntö koskee kastelemisen välttämistä iltaisin. Ensinnäkin, tappajaetanat liikkuvat erityisesti öiseen aikaan ja pitävät kovasti kosteudesta iltaisin. Toiseksi, päältäkastelu saa sieni-itiöitä sisältävät hiukkaset pöllähtämään kukkien ja vihannesten päälle. Itiöt tarvitsevat vain neljä tuntia kosteutta itääkseen, ja itäessään ne sairastuttavat kasvit sienitauteihin. Iltaisin kosteus jää suuremmalla todennäköisyydellä seisomaan ja kasvit kärsivät. Parasta on kastella aamulla tai heti töistä tullessa, niin kasvit ehtivät vielä kuivahtaa.
Jos kastelet keskellä aurinkoista päivää, iso osa vedestä haihtuu. Kastele puutarhaa sen sijaan aamulla, kun ulkona on hieman pilvistä, sillä silloin kastelu on tehokkaampaa. Jos haluat kosteuden säilyvän maassa, maa on hyvä peittää vaikkapa ruohosilpulla tai muulla luonnonmateriaalilla. Ruohosilppu ja muut kasvin osat luovuttavat lisäksi maahan ravinteita.
Kastele oikein keväällä ja kesällä
Keväällä kastelemiseen ei ole yhtä lailla tarvetta kuin alkukesästä ja kesällä. Osittain syynä on se, että maassa on edelleen kosteutta talven jäljiltä. Kasvit eivät myöskään ole vielä kehittäneet kovinkaan runsasta lehvästöä. Kun lehtiä on vähän, ja ne ovat vielä pieniä, sade- ja kasteluvesi päätyy maahan. Lehdistä ei myöskään haihdu yhtä lailla kosteutta, kun lehtien pinta-ala on pienempi ja ilman lämpötila viileämpi.
Kesällä ilman lämmetessä on tärkeää, että kasvit saavat kunnolla vettä, erityisesti kasvihuoneissa, joissa ilma on erittäin lämmintä.
Erityisen hyvä vinkki on kastella kasveja sateella. Maa on kuin tiskirätti, joka imee vettä paremmin, kun se on kostea. Kun käytät sadeveden ja kostean sään hyväksesi, kasteluvesi imeytyy maahan kunnolla sen sijaan, että se valuisi kauemmaksi ja haihtuisi maan pinnasta. Kasvisi ovat sitä paitsi mielissään, kun vesi on saman lämpöistä kuin ilma. Siksi kastelukannu kannattaakin täyttää hyvissä ajoin niin, että veden lämpötila ehtii tasoittua ennen kastelua. Silloin vesi ei ole liian lämmintä eikä liian kylmää.
Maata on hyvä peruslannoittaa keväisin. Kesällä ravinteet kannattaa antaa nestemäisen lannoitteen muodossa kasteluveden mukana.
Pääsääntönä on, että kasveja lannoitetaan usein ja vähän kerrallaan. Mitä tasaisemmin kasvit saavat ravintoa, valoa ja lämpöä, sitä paremmin ne kasvavat.
Haluatko oppia lisää puutarhan lannoittamisesta? Tutustu lannoitekouluumme!
Ota sadevesi talteen. Se on kannattaa myös silloin, vaikka vedestä ei olisikaan pulaa. Varmista, että sadevesiastioihin ei pääse hukkumaan.