MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kasvata kesäkurpitsaa – Näin onnistut

02. toukokuuta 2022

Kesäkurpitsa on yksi kasvimaan helpoimmista lajikkeista. Tai tarkemmin sanottuna se on yrtti, ja kesäkurpitsa yrtin hedelmä. Kesäkurpitsa on mainio viljeltävä, koska se kasvaa kohisten ja antaa suuren sadon.

Monipuolinen kasvi

Kesäkurpitsaa voi kasvattaa kaikkialla, kymmenen litran ruukussa parvekkeella tai terassilla, kasvilavalla, avomaalla, kasvihuoneessa tai jopa kompostikasassa. Tärkeintä on, että aurinko paistaa kasvupaikkaan mahdollisimman monta tuntia päivässä ja että tilaa on riittävästi. Kesälajikkeita korjataan ja syödään kesällä, kun hedelmä on noin 15 cm pitkä. Mitä enemmän satoa korjaa, sitä enemmän sitä myös syntyy. Talvilajikkeissa hedelmäliha on vähän kiinteämpää, ja hedelmät korjataan myöhään kesällä tai varhain syksyllä. Näin kuori ehtii paksuuntua, ja hedelmä kestää varastointia. Talvilajikkeet säilyvät huoneenlämmössä useiden kuukausien ajan. Myös kesäkurpitsan kukat ovat syötäviä.

Jos et ehdi syödä kaikkea kesälajikkeesta korjaamaasi satoa, sen voi myös pakastaa. Leikkaa siivuiksi tai paloiksi, keitä minuutti, anna jäähtyä ja pakasta. Sopii mainiosti talven mausteisiin pataruokiin!

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_4.jpg

Kesäkurpitsan kasvattaminen

Koska kurkkukasvit ovat herkkiä pakkasille ja kasvavat nopeasti, on parasta malttaa toukokuulle, ennen kuin kylvää siemenet. Taimien kehittyminen vie 2–4 viikkoa, ja ulos istuttaminen on hyvä ajoittaa kesäkuuhun, kun hallan vaara on varmasti ohitse. Löydä oma suosikkisi siemenvalikoimastamme. Kokeile esimerkiksi köynnöstäviä lajikkeita´Black Forest´ ja ´Ola Escaladora´, joista sato on helppo kerätä, koska hedelmät kasvavat korkealla.

Kolme siskosta

Pienille aloille sopiva viljelytapa on nimeltään ”Kolme siskosta”. Se perustuu maissin, kesäkurpitsan ja papujen yhteisviljelyyn yhdessä pienessä ryhmässä. Maissista tulee korkea, pavut kiipeävät sitä pitkin, pavut varastoivat maahan typpeä ja turvaavat näin kesäkurpitsan ravinnonsaannin. Kesäkurpitsa peittää maan ja estää rikkaruohoja valtaamasta alaa. Myös hyönteisten kannalta on hyvä viljellä useaa kasvia yhtä aikaa. Sopivia lajikkeita Kolme siskosta -menetelmään ovat maissilajikkeet´Sweet Nugget´ ja ´Golden Bantam´, kesäkurpitsalajikkeet ´Emperol´ja ´Black Beauty´sekä papulajikkeet´Blue Lake´, ´Carminat´ ja ´Neckargold´. Lisää lajikkeita löytyy siemenvalikoimastamme.

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_1.jpg

Esikasvata kesäkurpitsaa sisätiloissa

  1. Täytä kylvöruukut tavallisella kylvömullalla. Kastele hieman ja kylvä sitten yksi siemen ruukkua kohti, noin 2 cm syvyyteen.
  2. Peitä ruukut läpinäkyvällä kannella, jossa on ilmastointireiät, ja aseta ruukku lämpimään paikkaan, mielellään lämpömatolle, jotta maa pysyy kosteana ja siemenet itävät nopeammin.
  3. Kun siemenet ovat itäneet, siirrä ne hieman viileämpään, mutta edelleen valoisaan paikkaan. Valitse valoisin ikkuna tai käytä kasvivalaisinta.
  4. Heti kun ensimmäinen kasvulehtipari ilmaantuu (ensimmäisten kahden sirkkalehden jälkeen), on aika istuttaa suurempiin ruukkuihin eli koulia taimet ravinteikkaampaan maahan. Pitele taimea lehdistä ja varo herkkiä juuria. Istuta samaan syvyyteen kuin vanhassa ruukussa, jotta vältyt juuripoltteelta.
  5. 2–4 viikon kuluttua taimet voi karaista (lue alta lisää karaisemisesta) ja istuttaa ulos lämpimään ja ravinteikkaaseen maahan.

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_3.jpg

Karaiseminen

Taimet on tärkeää karaista ennen ulos istuttamista. Se tarkoittaa, että taimia totutetaan viikon tai kaksi ulkoilmaan. Aseta taimet joka päivä suojaisaan varjopaikkaan, mielellään kuitukankaan alle. Anna taimien aluksi seistä ulkona muutamia tunteja, ja sitten vähän pidempään. Anna niiden hiljalleen tottua myös auringonvaloon, jotta lehtiin ei tule auringonpolttamia. Kun taimet ovat lopullisessa kasvupaikassaan, suojaa ne kuitukankaalla, kunnes ne alkavat kukkia.

Kylvä kesäkurpitsa ulos

Kesäkurpitsan voi kylvää suoraan avomaalle, kun maa on vähintään 15-asteista. Käytä maalämpötilamittaria. Aseta kuitukangas kylvösten suojaksi, sillä kesäkurpitsa pitää kovasti lämmöstä, eikä ala itää, jos on liian kylmä.

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_5.jpg

Kasvupaikka ja hoito

Koska kesäkurpitsa rakastaa lämpöä, valitse sille erityisen aurinkoinen paikka. Maan on oltava multapitoista, ja siinä saa mielellään olla kompostimultaa, jotta se pitää kosteuden. Lannoita usein ja runsaasti, joko tasapainotetulla lannoitteella, jossa ei ole liikaa typpeä suhteessa fosforiin ja kaliumiin, tai luonnonlannoitteella. Taimi tarvitsee paljon energiaa jaksaakseen kasvaa nopeasti ja tuottaa reilusti hedelmää. Kastele usein, mutta vältä veden valumista lehdille. Nypi pois kuolleet kasvinosat ja vanhat lehdet maan pinnasta, jotta taimi pysyy ilmavana ja hedelmille riittää tilaa. Peitä maan pinta oljilla tai vastaavalla materiaalilla, niin maa pysyy viileänä ja kosteana ja hedelmät pysyvät puhtaina ja ehjinä.  

Koska kesäkurpitsasta tulee suuri taimi, taimivälin pitää olla 100 cm. 

Lisääminen

Kesäkurpitsaa voi lisätä sekä siemenistä että pistokkaista. Siementen ottaminen talteen omista taimista onnistuu, mutta voi myös yllättää, sillä se ristipölyttyy herkästi muiden kurkkulajikkeiden kanssa. Sivuversoista voi myös ottaa pistokkaita. Leikkaa verso irti ja istuta maahan – hyvällä onnella siihen kasvaa uudet juuret. Tämä on tehtävä heti kasvukauden alussa, sillä jos pistokkaan ottaa keskellä kesää tai myöhemmin, taimi ei ehdi tehdä hedelmää.  

Tavallisia kysymyksiä kesäkurpitsasta:

Kukat putoavat maahan, eikä hedelmiä muodostu:

- Kesäkurpitsan ensimmäiset kukat ovat usein hedekukkia. Koska ne eivät tee hedelmää, ne putoavat kuihduttuaan maahan. Kun taimi on asettunut paikkaansa ja maa on lämmennyt, muodostuu emikukkia. Emikukan tunnistaa siitä, että siinä on pieni paksunnos kukan varressa, juuri kukan takana. Siitä kasvaa aikanaan kesäkurpitsa.

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_2.jpg

Lehdillä on valkoista ”jauhetta”:

- Valkoinen jauhe on useimmiten härmää. Härmä on sienisairaus, joka herkästi piinaa liian vähän vettä saaneita taimia. Muista sienistä poiketen härmä viihtyy, kun on kuivaa ja aurinkoista. Härmää vastaan voi taistella poistamalla kaikki lehdet, joissa sitä on, myös kasvista pudonneet härmäiset lehdet. Älä laita niitä kompostiin, sillä sieltä härmä voi levitä muihin kasveihin. Paranna maata kompostimullalla, silloin maa pitää paremmin vettä. Lannoita ja asettele maan pintaan olkia tai muuta peitemateriaalia. Kastele kesäkurpitsan taimia säännöllisesti ehkäistäksesi härmää.

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_6.jpg

Varsi tuntuu mädäntyvän maan pinnassa:

- Taimeen on luultavasti iskenyt taimipolte. Se on sieni, joka saa varren mätänemään ja tappaa taimen. Kesäkurpitsa on herkkä taimipoltteelle, erityisesti, kun taimet ovat pieniä. Kun koulit taimen suurempaan ruukkuun, istuta se samaan syvyyteen kuin aiemminkin ja rakenna mullasta pieni keko, jotta vesi ei jää seisomaan. Lisää vettä mieluummin aluslautaselle (altakastelu) kuin mullan pinnalle, jotta varren ympärille ei tule liikaa kosteutta.

Peitä maan pinta vermikuliitilla kouliessasi taimia ehkäistäksesi taimipoltetta.

Onnea kesäkurpitsan kasvattamiseen!