MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kasvata mansikkakoisoa tai sen sisarlajiketta, ananaskirsikkaa

06. maaliskuuta 2023

Physalis-pensaiden makeat ja hieman happamat marjat kasvavat paperimaisen lyhdyn suojissa. Ne ovat hauska lisä loppukesän satoon. Yksi harvoista eksoottisista hedelmistä, joita voit kasvattaa itse!

Physalis-pensaiden marjat ovat hyvänmakuisia, ja ne kasvavat soman paperimaisen lyhdyn suojissa. Ne voi syödä sellaisenaan tai käyttää piirakkaan tai marmeladiin. Mansikkakoiso on hieman pienempi kasvi, jonka on perinteisesti katsottu sopivan paremmin tänne pohjoiseen. Ananaskirsikka on toisenlainen lajike, joka tarvitsee huomattavasti enemmän tilaa ja sopii maan eteläosaan ja suojaisiin paikkoihin.

Nelson_Garden_How_to_grow_physalis_image_1.jpeg

Kukat muistuttavat pieniä auringonvarjoja ja tarvitsevat pölyttäjien, kuten mehiläisten ja kukkakärpästen apua kantaakseen myöhemmin hedelmää.

Mikä on mansikkakoison ja ananaskirsikan ero?

Mansikkakoison latinankielinen nimi on Physalis grisea (aiemmin pruniosa). Se on pienempi pensas, joka tuottaa melko pieniä marjoja.  

Ananaskirsikan latinankielinen nimi on Physalis peruviana. Se on suurempi pensas, joka tuottaa hieman suurempia marjoja. Kaupan hedelmäosastolta löydät usein nimenomaan ananaskirsikkaa.

Kyseessä on siis kaksi eri lajiketta. Mansikkakoison marjat ovat ananaskirsikkaa pienempiä ja makeampia, kun taas ananaskirsikassa on hieman hapan, eksoottinen maku.

Nelson_Garden_How_to_grow_physalis_image_4.jpeg

Mansikkakoison lehdet ovat usein hieman pienempiä, ja niissä on hieman piikikkäät reunat, kun taas ananaskirsikan lehdet ovat vähän suurempia ja pikemminkin sydämenmuotoisia.

Milloin ja miten siemenet kylvetään?

Mansikkakoisoa – kuten ananaskirsikkaakin – esikasvatetaan maaliskuussa sisätiloissa. Jos kylvät vasta myöhemmin, hedelmät eivät ehkä ehdi kypsyä. Jos kylvö myöhästyy, kannattaa kokeilla nimenomaan mansikkakoisoa, sillä se on kooltaan pienempi. Usein ananaskirsikka kuitenkin talvehtii hienosti, ja siitä voi ottaa myös pistokkaita, joten jos satoa ei ensimmäisenä vuonna ennätä tulla, ehkä kuitenkin seuraavana.

Kylvä siemenet kosteaan kylvömultaan. Anna niiden itää hieman korkeammassa lämpötilassa (noin 20 °C:ssa) ja siirrä kylvös sitten viileämpään (noin 15 °C:seen). Valo on tärkeää, ja varhainen kylvö onnistuukin parhaiten, jos käytät kasvivaloa.

Kouli taimi, kun siinä on kaksi lehtiparia tai kun kylvöastia alkaa vaikuttaa ahtaalta. Kouli yksi taimi kuhunkin ruukkuun. Aseta taimet ulos vasta, kun pakkaset ovat menneet. Physalis-pensaat viihtyvät ulkona suojaisassa paikassa, mutta sopivat parhaiten ruukkuihin. Ruukku, johon mahtuu noin 5–10 litraa multaa, on yleensä sopiva mansikkakoisolle. Ananaskirsikka tarvitsee hieman tätä suuremman ruukun.  

Nelson_Garden_How_to_grow_physalis_image_2.jpeg

Eksoottisten hedelmien viljeleminen onnistuu pohjoisessakin. Kuva: Annika Christensen

Miten hoidan taimea?

Sekä mansikkakoiso että ananaskirsikka voi olla tarpeen sitoa. Niistä kasvaa usein reheviä myös ilman latvomista.

Minkälainen multa kannattaa valita?

Mansikkakoiso viihtyy parhaiten ravinteikkaassa, hyvin ojitetussa ja kosteutta pitävässä mullassa. Säännöllinen kastelu on tärkeää, erityisesti lämpiminä kesinä, kun taimet tarvitsevat paljon vettä.

Nelson_Garden_How_to_grow_physalis_image_3.jpeg

Vihreät, terveet lehdet kertovat physalis-pensaan voivan hyvin. Jos lehdet alkavat kellastua, voi olla aika lisätä lannoitetta.

Minkälaista lannoitetta kannattaa käyttää?

Taimesi tarvitsevat paljon ravinteita jaksaakseen kantaa hedelmää. Jo muutaman viikon kuluttua taimi on käyttänyt suuren osan niistä ravinteista, joita mullassa oli taimea istuttaessasi. Anna lannoitetta mieluiten usein ja vähän kerrallaan. Tämä on erityisen tärkeää lämpiminä kesinä, jolloin taimia on kasteltava usein.

Milloin physalis-pensaan sato korjataan?

Taimi tekee hedelmää yleensä elo-syyskuussa, ja aina siihen asti kunnes alkaa olla liian kylmä.

Marjat kerätään, kun ne ovat saaneet keltaoranssin värin ja irtoavat taimesta helposti. Jos kaikki hedelmät eivät ehdi kypsyä, voit poimia raa’at hedelmät talteen ja antaa niiden kypsyä sisätiloissa.

Onnistuuko physalis-pensaan talvehtiminen?

Munakoiso ja ananaskirsikka eivät kestä pohjoisen talvea. Talvehtiminen onnistuu kuitenkin useimmiten. Leikkaa taimet syksyllä/keväällä ja ota samalla niistä pistokkaita, kun uusia versoja alkaa työntyä näkyviin.