MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kasvata samettikukkia

23. huhtikuuta 2023

On vaikea keksiä samettikukkaa helppohoitoisempaa kesäkukkaa. Se kukkii innokkaasti melkeinpä paikasta riippumatta. Kaunein siitä kasvaa kuitenkin aurinkoisessa paikassa ja läpäisevässä maassa.

Samettikukka on kiitollinen ja helppohoitoinen kasvi. Jos kesä on viileä ja sateinen, samettikukka saattaa olla kukkapenkin kantava voima. Silti tämä yksivuotinen kesäkukka viihtyy myös aurinkoisessa paikassa. Samettikukka viihtyy hyvin lannoitetussa ja läpäisevässä maassa, mutta on melko vaatimaton. Samettikukkaa ei useinkaan tarvitse erikseen maanitella, vaan se kukkii innokkaasti koko kesän ajan.

Kukkaistutuksia sinkkiämpäreissä; toisessa kukkii oranssi samettikukka, ja sen vieressä kasvaa korkeaa ruohovartista kasvia. 'Taishan Orange’ on tukeva samettikukka, jonka voi yhdistää ruohovartisiin kasveihin ja korkeakasvuisiin liljakasveihin. Kuva: Annika Christensen

Miksi valita juuri samettikukka?

Osa viljelyharrastajista haluaa kasvattaa samettikukkaa, koska se karkottaa tuholaisia. Tutkimusten mukaan samettikukka pitää nimittäin sukkulamadot poissa kasvualustasta. Et välttämättä huomaa eroa omassa viljelmässäsi. Useiden erilaisten lajikkeiden istuttaminen on sitä vastoin lähes aina hyväksi kasvualustalle ja siinä kasvaville kasveille – eikä vähiten siksi, että ne ovat kuin buffetpöytä puutarhan hyödyllisille eliöille.

Samettikukan terälehtiä kuivumassa. ’Strawberry Blonde’ -samettikukkalajikkeen kukat ovat kauniita ja syötäviä. Kuivaa lehdet ja käytä aterioiden koristeena.Kuva: Annika Christensen

Tee näin

Samettikukan siemenet itävät helposti, ja niitä voi kylvää keväisin ulkosalle, kun maa on lämmennyt. Jos toivot samettikukan kukkivan jo varhain, sitä kannattaa esikasvattaa sisätiloissa huhtikuun alusta alkaen. Silloin kukinta jatkuu kesäkuun puolestavälistä ensimmäisiin yöpakkasiin.

Samettikukan siemenet ovat muiden kesäkukkien tapaan pieniä (tosin pitkänomaisia), ja ne voi kylvää hiekkamaan pintaan. Ohut, noin puolen sentin paksuinen kerros multaa riittää peittämään siemenet. Voit myös sirotella siemenet maan pintaan ja peittää kylvöksen esimerkiksi vermikuliitilla. Kylvä harvaan, jätä muutama sentti siementen väliin. Kastele ja huolehdi siitä, että multa on kosteaa, kun kylvät. Pidä kylvös kosteana. Siemenet alkavat itää viikon-kahden kuluttua kylvöstä.

Kun samettikukan taimilla alkaa jo olla ahdasta, on aika istuttaa ne pieniin ruukkuihin. Jos olet kylvänyt kennostoihin, kannattaa yleensä odottaa, kunnes jokainen taimi on 5–10 cm:n korkuinen. Täytä uudet, hieman suuremmat ruukut taimi- tai kukkamullalla.  

Kun hallan vaaraa ei enää ole, voit istuttaa samettikukat ruukkuun tai kukkapenkkiin. Ajankohta riippuu siitä, mihin haluat taimet asettaa. Terassiruukussa on usein lämpimämpää ja vähemmän tuulista kuin avomaalla.

Nelson_Garden_How_to_grow_marigold_from_seeds_image_1.jpg’Alumia Vanilla Cream’ on kaunis kukkapenkissä. Poimi kuihtuneet kukat pois, niin uusia kasvaa tilalle vieläkin enemmän. Kuva: Anna Lindeqvist

Nypi pois nuput ja kuihtuneet kukat

Voit nyppiä ensimmäiset nuput pois saadaksesi rehevämmän taimen. Näin taimi haaroittuu, ja siihen syntyy enemmän tilaa kukille. Samettikukka kukkii koko kesän, joten voit huoletta nyppiä kuihtuneet kukat pois. Näin taimi voi käyttää kaiken energiansa uusien kukkien muodostamiseen.  

Nelson_Garden_How_to_grow_marigold_from_seeds_image_4.jpg
Samettikukkaa voi kasvattaa niin ruukussa kuin lavakauluksessakin. Ruukussa se on helpompaa, sillä silloin kukat ovat paremmassa suojassa etanoilta. Kuvan lajike on nimeltään ’Strawberry Blonde’. Kuva: Annika Christensen

Etanoiden suosikki

Monet harrasteviljelijät pitävät samettikukkaa etanamagneettina. Tappajaetanoiden kanssa taistelevat voivat siis käyttää samettikukkaa houkuttimena niin, että etanat jättävät muut taimet rauhaan. Tämä on tietenkin ikävämpi juttu sen kannalta, joka haluaisi nauttia samettikukan kauniista kukista.   

Samettikukka leikkokukkana

Samettikukkaa käytetään usein kukkapenkin reunuskasvina tai yhteisistutuksissa ruukuissa, mutta tiesitkö, että on olemassa myös korkeakasvuista samettikukkaa, joka sopii erinomaisesti kimppuihin. ’Burning Embers’ on samettikukka Linnén puutarhasta. Se kasvaa noin 60–70 cm:n korkuiseksi, ja sen pronssinpunaiset kukat loistavat kukkakimpussa kuin pienet napit.

Voiko samettikukkaa syödä?

Samettikukka voi olla kaunis lisä myös ruoanlaitossa. Voit kuivattaa terälehdet ja sekoittaa niitä myslin joukkoon, syödä niitä tuoreeltaan salaateissa ja jälkiruoissa tai lisätä koristeeksi vinaigretteen. Sitruksenmakuinen maustesamettikukka on samettikukista se, jota käytetään useimmiten ruoanlaitossa. Se on siis sekä kaunis että syötävä – mikä mahtava yhdistelmä.

Vinkki! Samettikukka sopii hyvin keittiöpuutarhaan kumppanuuskasviksi.

Haluaisitko ottaa samettikukkien siemenet talteen?

Jos haluat kokeilla omien siementen keräämistä, kannattaa aloittaa samettikukasta. Sen siemenet ovat pitkänomaisia ja kapeita ja siksi helppoja käsitellä. Kun siementupsu näyttää kypsältä ja kuivalta, voit avata sen varovasti ja katsoa, ovatko siemenet kypsiä kerättäviksi. Jos ne ovat kypsiä, irrota tupsu. Voit joko ottaa siemenet erilleen jo nyt tai säästää koko tupsun ja työstää siemeniä myöhemmin – tärkeintä on, että säilytät siemenet kuivassa paikassa.

Mikä samettikukka kannattaa valita?

Samettikukkia on monenlaisia. Tavallisimpia ovat kääpiösamettikukka, ryhmäsamettikukka ja isosamettikukka. Autamme sinua löytämään juuri oikean lajikkeen.