Monille kesän tunnun tuo juuri tuoksuherneen tuoksu. Upea Lathyrus odoratus kukkii aina pakkasiin saakka, kun annat sille vähän hoivaa ja huolenpitoa. Jos toiveissasi on runsas kukinta jo varhain kasvukauden alussa, aloita esikasvatus ja hoito hyvissä ajoin.
Monien muiden kesäkukkien tavoin myös tuoksuhernettä kannattaa esikasvattaa. Siemenet kylvetään sisälle ruukkuihin ja näin ne saavat hieman etumatkaa ennen istutusta ulos varsinaiselle kasvupaikalle. Koska lämpötila eri kasvuvyöhykkeiden välillä vaihtelee, oikea aika taimien ulos istuttamiselle riippuu sijainnista. Varaa esikasvatukseen aikaa 4–6 viikkoa. Jos et halua esikasvattaa, voit myös kylvää siemenet ulos varsinaiselle kasvupaikalle, kun hallan vaara on ohi. Suorakylvössä kukkiminen siirtyy myöhemmäksi, mutta toisaalta taimet ovat olleet koko ajan ulkona ja tulleet vahvoiksi.
Tuoksuherneen siemenet on hyvä huuhtoa ennen kylvöä. Näin kuivat siemenet heräävät ja itämisprosessi käynnistyy. Muista kylvää siemenet ravinneköyhään maahan, esimerkiksi kylvömultaan. Useimmissa siemenissä on sisällä kaikki ne ravinteet, joita ne tarvitsevat kasvun käynnistymiseen, ja kylvömulta on hellävaraista uusien taimien hentoisille juurille. Koska tuoksuherneet kehittävät pitkät juuret, niitä pitää kohdella varovasti, kun taimet siirretään. Tuoksuherneet kannattaa kylvää kennostoon, jossa taimet itävät kukin omissa kennoissaan. Hajakylvössä juuret aina jonkin verran kärsivät, kun taimia erotellaan toisistaan.
Tuoksuherne itää parhaiten hieman viileämmissä olosuhteissa. Kosteus on itämisprosessille tärkeää, ja multa onkin syytä pitää tasaisen kosteana. Kun idut ovat näkyvissä, taimet siirretään viileään paikkaan. Heti itämisen jälkeen taimet pärjäävät, vaikka lämpötila lähentelisi nollaa. Matalammassa lämpötilassa taimet on helpompi saada kasvamaan tiiviiksi ja vahvoiksi. Tiheä kasvu vaatii lämpötilan ja valoisuuden oikeanlaista suhdetta, ja siksi kasvivaloa kannattaa käyttää. Peukalosääntönä on, että korkeampi lämpötila vaatii enemmän valoa, kun taas matalammassa lämpötilassa valon tarve on vähäisempi.
Kun kasvu pääsee vauhtiin, taimien koko kasvaa, eivätkä ne enää ehkä mahdukaan ikkunalaudalle. Voit leikata taimia pienemmiksi, ja leikkaamisesta on monenlaista hyötyä. Kun leikkaat kolmannen tai neljännen lehtiparin alapuolelta, taimi tekee runsaasti versoja ja saat tiiviimpiä tuoksuherneen taimia. Tätä kutsutaan latvomiseksi, ja sitä tehdään suurimmalle osalle kasveista, jotta taimista kasvaa tiheitä ja pensasmaisia. Irti leikatut osat käyvät hyvin pistokkaiksi. Pistokas asetetaan vesilasiin, jossa se yleensä kehittää juuret lyhyessä ajassa. Yhtäkkiä taimia onkin kaksin verroin!
Esikasvatuksen jälkeen sinulla on runsaasti taimia ulos istutettaviksi. Totuta taimet ulkoilmaan vähitellen. Kaikkia sisällä kasvatettuja taimia on syytä karaista. Se tarkoittaa, että kasvit saavat vähitellen tottua auringonvaloon ja vaihteleviin sääolosuhteisiin. Karaiseminen voi jatkua viikon verran. Kun tuoksuherneen taimet ovat karaistuneet, ne viihtyvät parhaiten runsaassa auringonvalossa ja ravinteikkaassa mullassa.Varjoisassa paikassa kasvu kärsii ja kukinta on vähäisempää.
Tuoksuhernettä voi kasvattaa melkein missä tahansa, olipa sinulla käytettävissäsi suuri puutarha tai pieni parveke kerrostalossa. Jos istutat tuoksuherneen ruukkuun ravinteikkaaseen multaan, se kukkii pitkään. Yhtä lailla tuoksuherneen voi istuttaa kukkapenkkiin tai kasvilavalle. Jos täytät kasvilavan tuoksuherneellä, saat sidottua kimppuja suurimman osan kesää. Kun istutat tuoksuhernettä ulos, taimiväliksi riittää viisi senttimetriä, sillä tuoksuherneen juuret pyrkivät syvälle maahan ravinnon ja kosteuden perässä. Muista kastella taimia ensimmäiset päivät sen jälkeen, kun olet siirtänyt ne ulos, sillä keväällä ja alkukesästä on usein melko kuivaa.
Kun tuoksuherne on istutettu ulos, se kannattaa tukea ja sitoa säleikköä vasten. Tuoksuherne on köynnöskasvi ja pärjää hyvin pitkälle itse, mutta kaipaa silti tukea, johon tarttua kärhöillään. Tukevista bambukepeistä ja juuttinarusta syntyy tiipiitä muistuttava kasvituki, jossa kepit ovat noin 15 cm päässä toisistaan ja joka reunustaa ruukkua tai muodostaa pylvään kukkapenkkiin. Jos istutat taimet riviin kukkapenkkiin tai kasvilavalle, vierekkäin asetellut ja toisiinsa juuttinarulla sidotut bambukepit ovat hyvä ratkaisu. Käytitpä minkälaista säleikköä tahansa, sen on hyvä olla pari metriä korkea. Juuttinarulla saat myös sidottua lakastuneet kasvit kasvukauden päätteeksi nippuihin, jotka voit sitten heittää kompostiin.
Kun taimet ovat asettuneet varsinaiseen kasvupaikkaansa, on aika aloittaa lannoitus, jotta uudet versot kasvavat voimakkaiksi. Koska tuoksuherne voi kasvaa runsaaksi ja tehdä paljon kukkaa, se tarvitsee myös paljon energiaa. Onkin tärkeää huolehtia, että kasvit saavat reilusti ja tasaisesti välttämättömiä ravinteita, jotta ne kukkivat ja kasvavat mahdollisimman paljon.
Ensimmäiset kukat aukeavat yleensä kesän keskivaiheilla, ja silloin onkin aika ottaa sakset käteen. Tuoksuherneen kukkia kannattaa leikata usein, jotta kasvi tekisi enemmän kukkaa – kuihtuneiden kukkien leikkaaminen kun stimuloi uusien nuppujen muodostumista, mikä puolestaan pidentää kukintaa huomattavasti. Mikä olisikaan ihanampaa kuin työntää kasvonsa ilmavaan tuoksuhernekimppuun, ja jo muutamasta taimesta saat maljakon täyteen koko kesäksi.
Kukkia maljakkoon poimiessa on otettava huomioon muutama seikka. Ensinnäkin, leikkaa kukkia varhain aamulla, kun varsissa on viileän yön jäljiltä paljon nestettä. Laita ne sitten mahdollisimman nopeasti veteen – kuivina ne eivät saisi olla pidempään kuin sen aikaa kun itse pystyt pidättämään hengitystäsi. Vaihtoehtona on leikata uudet imupinnat veitsellä tai kukkasaksilla juuri ennen kukkien asettelemista maljakkoon. Huolehdi aina siitä, että maljakko on täysin puhdas, ja käytä mieluusti leikkokukille tarkoitettua virkistettä, jotta kimppu kestää pidempään. Kimppu on myös hyvä siirtää yöksi viileään, samoin silloin kun et itse ole kotona.
Jos joku tuoksuherneistä on ehdoton suosikkisi, voit ottaa siitä siemenet itse talteen. Siementen kerääminen tapahtuu kasvukauden lopussa. Siementen on tärkeää antaa kehittyä ennen pakkasten tuloa. Jos annat kukkien jäädä kasviin kiinni, siemenkota kehittyy kukkien lakastuttua. Jos sinulla on samassa ryhmässä useita erilaisia lajikkeita, kannattaa merkitä pienillä lapuilla ne, joista haluat kerätä siemeniä. Samalla voit merkitä muistiin värit seuraavan vuoden istutussuunnitelmaa varten. Kun siemenet ovat kypsyneet, ne on säilytettävä kuivassa ja viileässä paikassa.
Tuoksuva tuoksuherne on nimeltään Lathyrus odoratus. Se on yksivuotinen kasvi, joka kuolee ensimmäisinä hallaöinä. Jos haluat monivuotisen tuoksuherneen, joka kestää vuodesta toiseen, kestävä vaihtoehto on Lathyrus latifolius eli ruusunätkelmä. Se on yhtä kaunis kuin tavallinen tuoksuherne, mutta siinä ei ole tuoksua. Ruusunätkelmä saattaa kasvaa jopa kolmen metrin korkeuteen. Siinäpä upea näky kesän keskivaiheilta loppukesään asti.