MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Komposti kerrostalokodissa

23. huhtikuuta 2023

Voit luoda uutta multaa, vaikka asuisit kerrostalossa. Kierrätä tomaatin taimista napsimasi ”varkaat”, kuihtuneet pelargonin kukat ja kahvinporot neljän seinän sisällä. Tässä kaksi mahdollista menetelmää.

Katkennut tomaatin oksa, kurkun taimi, jonka kasvu jäi kesken, tai omenan rontti – kerrostalokodissakin syntyy monenlaista kompostoitavaa jätettä.

Kaunis yrttilaatikko olohuoneessa. Anna lisäpuhtia yrteillesi ravinteikkaasta kompostista, jonka olet itse koostanut. Kuva: Lovisa Back

Monilla on jo mahdollisuus kerätä eloperäistä jätettä biojätepussiin, joka viedään ulos asunto-osakeyhtiön omaan biojäteastiaan. Parempi niin, kuin että biojäte joutuisi poltettavaksi. Biojätteestä saa hyvää multaa.

Komposti tarkoittaa paikkaa, jossa kuollut eloperäinen materiaali saa hajota. Se sopii myös harrasteviljelijän kerrostalokotiin.

Bokashikomposti

Bokashi-menetelmä tarkoittaa, että orgaaninen aines (ruoantähteet ja kuolleet kasvin osat) hajoavat mikro-organismien käsittelyssä hapettomassa ympäristössä. Yksinkertaisesti selitettynä jätteet hapatetaan ilmatiiviissä astiassa ennen kuin ne kaivetaan maahan, jossa ne muuttuvat mullaksi. Ensimmäisen vaiheen, hapatuksen, voi tehdä allaskaapissa. Myös toisen vaiheen, multaamisen, voi tehdä sisätiloissa, mutta se vaatii vähän suuremman astian.   

Astian täyttämisestä siihen, kunnes käytössäsi on uutta multaa, kuluu parisen kuukautta. Kaikki riippuu huoneenlämpötilasta. Lämpö vauhdittaa nimittäin menetelmän toista vaihetta.

Kuihtuneet tulppaanit hajoavat kompostissa. Bokashikompostissa hajoamisprosessia vauhditetaan sirottelemalla siihen erityistä sirotetta. Kuva: Lovisa Back

Matokomposti

Matokompostissa madot tekevät ruoantähteistä uutta multaa. Jos olet kätevä käsistäsi, löydät helposti ohjeita, joiden avulla saat rakennettua matokompostin itse. Kaupunkiviljelijälle on tarjolla myös valmiita matokomposteja.  

Matokompostia voi pitää sisällä tai ulkona (esimerkiksi parvekkeella). Hyvin hoidettu komposti ei haise eikä houkuttele muurahaisia tai kärpäsiä puoleensa. Sisällä hoidon kanssa on oltava erityisen tarkka, jotta tällaisia ongelmia ei synny. Ulkona astian on oltava hyvin eristetty, jotta madot pysyvät hengissä.  

Hyvään vauhtiin päässyt matokomposti voi tehdä ruoantähteistä multaa jo kuukaudessa. Alkuun pääseminen voi tosin vaatia muutaman kuukauden.

Viljelylaatikko kattoterassilla täynnä vihreitä lehtiä. Oman kompostin avulla noudatat kierrätysperiaatetta kattoterassin viljelylaatikoissa. Kuva: Lovisa Back

Muita kompostointimenetelmiä

Lämpökompostissa ruoantähteet ja kuolleet kasvit hajoavat bakteerien ja sienten vaikutuksesta korkeassa lämpötilassa. On tärkeää, että astia on hyvin eristetty, eikä siinä ole suuria reikiä. Puutarhakompostissa lämpötila ei nouse yhtä korkeaksi, ja siinä myös madot auttavat hajottamaan kasvin osia ja puutarhajätettä. Puutarhakompostin ei tarvitse olla erityisen tiivis, ja se voi käytännössä olla vaikka pelkkä kasa nurmella. Nämä kaksi kompostointitapaa sopivat parhaiten ulkosalle.

Kunnan lupa

Osassa kuntia kotitalousjätteelle tarkoitetun kompostin aloittaminen vaatii luvan. Ota asiasta selvää ennen kuin ryhdyt kompostoimaan.