MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kylvä nurmikkoa

27. kesäkuuta 2022

 

Nurmi on käytännöllinen alusta leikeille, erityisesti suurilla pinta-aloilla. Pienempikin ala nurmikkoa on toimiva virkistymiseen, kun puutarha muuten täyttyy kukkapenkeistä, pensaista ja puista. Päätätpä sitten kylvää nurmea minne tahansa, syksy on parasta aikaa nurmisiementen kylvämiseen.  

Vaikka nurmen kylväminen onnistuu ison osan vuotta, se on parasta tehdä lähempänä syksyä. Silloin maan lämpötila on juuri sopiva ja kosteusaste korkea, jolloin siemenet itävät helpommin. Useimmat nurmiseokset itävät 8–10 °C:ssa, mutta jotkin lajikkeet voi kylvää jo 4 °C:ssa. Syksyllä siemenet saavat myös kasvaa rauhassa kilpailevilta rikkaruohoilta, ja nurmi saa siinäkin suhteessa hyvän etumatkan.

Ennen kylvöä – esivalmistelut ovat kaiken A ja O

Esivalmistelut ovat kaiken A ja O, kun tavoitteena on saada tiheä ja tasainen nurmi seuraavalle kesäkaudelle. Aloita haravoimalla pois juuret, oksat, kivet ja rikkaruohot. Ne eivät ole hyväksi nurmelle, eivätkä kovin mukavia nurmella oleskelijoille.

Työstä maata niin, että nurmisiemenet saavat jalansijan ja niiden juuret riittävästi tilaa. On myös hyvä huolehtia siitä, että maa on hyvin ojitettu ja ravinteikas. Sekoita joukkoon soraa, jos maa on savista, paranna maata, jos se on köyhää, ja suorita peruslannoitus esimerkiksi nurmilannoitteella tai muulla lannoitteella.

Tasoita lopuksi maa huolellisesti ennen nurmisiementen kylvämistä – kun nurmi on alkanut kasvaa, nurmen alle jääneisiin koloihin kompastuu helposti.

Nelson_Garden_Sowing_a_lawn_Image_3.jpgLevitä nurmisiemenet niin tasaisesti kuin mahdollista, jotta myös nurmesta tulee tasainen ja kaunis.

Kylvä nurmea – levitä, peittele ja kastele

Kun maa on valmis, sirottele nurmisiemenet kylvövaunulla tai käsin. On hyvä kylvää tyynenä päivänä – siemenet kun ovat kevyitä ja lentävät helposti tuulen mukana. 

Yksinkertainen tapa saada aikaan tasainen kylvö koko alueelle on jakaa nurmi pienempiin osiin ja kylvää kaistale kerrallaan. Pakkauksessa lukee, kuinka suurelle pinta-alalle seos riittää. Kylvä puolet siemenistä nurmen pituussuunnassa ja puolet poikkisuunnassa.

Peittele siemenet maahan haravalla. Näin ne saavat kosketuksen maahan. Kastele kunnolla. Kun olet mielestäsi kastellut riittävästi, kastele vielä vähän.

Siemenet itävät 2–4 viikon kuluttua kylvöstä. On tärkeää pitää pinta kosteana, kunnes nurmi on kasvanut. Muista, että kun ensimmäiset ruohot alkavat näkyä, tulossa on vielä muita lajikkeita, jotka itävät hieman hitaammin. Ole siis kärsivällinen, äläkä lakkaa kastelemasta liian aikaisin, jos ulkona muuten on kuivaa.  

Nelson_Garden_Sowing_a_lawn_Image_2.jpgKastele aluksi vähän ja usein. Syksy on hyvää aikaa nurmen kylvämiselle, sillä silloin kosteus pysyy maassa. Sade ei useinkaan riitä kosteuden pitämiseen tasaisena.  

Kastele nurmea – aluksi vähän ja usein, myöhemmin paljon ja harvoin

Kastele vasta kylvettyä nurmea vähän ja usein. Kun nurmi on ehtinyt kasvaa, kastele sitä vastoin runsaasti ja harvoin, jotta vesi ehtii juuriin saakka. Kastele mielellään iltaisin. Auringon paistaessa vesi ehtii nimittäin haihtua ennen kuin se on juurten syvyydessä.

Leikkaa nurmikkoa

Leikkaa vasta kylvettyä nurmikkoa ensi kerran vasta, kun se on 7–8 cm korkea. Silloinkin on tärkeää, ettet leikkaa liikaa – leikkaa vaan ruohojen kärjet niin, että ne typistyvät. Näin nurmikosta tulee tiheämpi.

Ole varovainen, ettet koskaan leikkaa enempää kuin kolmanneksen ruohon korkeudesta. Jo paikoilleen asettuneen nurmikon korkeus on hyvä pitää 4–5 cm:ssä. Siinä korkeudessa nurmi kestää parhaiten kuivuutta ja kulutusta. 

Nelson_Garden_Sowing_a_lawn_Image_1.jpgÄlä leikkaa nurmea liian innokkaasti heti alussa, sillä se on silloin vielä kovin herkkä. Mitä säännöllisemmin leikkaat, kun nurmi on asettunut paikoilleen, sitä kauniimmaksi sen saat.

Lannoita nurmikkoa

Peruslannoituksen lisäksi ravinteita on hyvä lisätä säännöllisesti. Jotta nurmi voi hyvin, lannoitus on hyvä toistaa vähintään kolme kertaa kaudessa. Ensimmäiset lisäravinteet tarvitaan, kun nurmi alkaa vihertää, ja sen jälkeen lannoitus on hyvä tehdä vielä kaksi kertaa 6–7 viikon välein.

Lannoituksen tarve riippuu myös siitä, mitä teet ruohosilpulle. Silppu on hyvä jättää paikoilleen, sillä siitä siirtyy silloin ravinteita maahan. Jos taas haluat haravoida silpun pois ja käyttää sitä katteena ja lannoitteena muualla, nurmesta häviää ravinteita. Silloin on syytä lannoittaa enemmän.

Käytä nurmikkoa

Valitsemastasi siemenestä ja vallitsevasta säätilasta riippuen nurmikkoa voi yleensä käyttää noin kahdeksan viikon kuluttua kylvöstä. Kuluu kuitenkin pidempi aika ennen kuin nurmi kestää kovempaa kulutusta.