Sipulit ovat osa Allium- eli sipulikasvien sukua, johon kuuluu puna- ja keltasipulin lisäksi muun muassa valkosipuli, purjo, salottisipuli ja erilaiset liljat. Sipulikasvit ovat peräisin Keski-Aasiasta, luultavasti Turkmenistanin alueelta. Nykyisin niitä kasvatetaan maailman jokaisessa maassa.
Sipulit ovat aina olleet tärkeä osa ihmisten ruokavaliota, ensimmäiset löydökset sipulien käytöstä ruuanvalmistuksessa ovat peräisin n. 7 000 vuoden takaa, pronssikaudelta. Sipulien käyttöön on liittynyt myös paljon erilaisia uskomuksia. Egyptiläiset uskoivat, että mikäli muumio sai hautaansa vahvoja sipuleita, niiden tuoksu herättäisi kuolleen takaisin henkiin. Keskiajalla sipulit olivat niin tärkeä osa ihmisten ruokavaliota ja arkipäivää, että jopa verot sai maksaa sipuleina.
Sipulien ikiaikainen suosio ei ole mikään sattuma. Niiden viljely ja varastointi on helppoa ja niissä on runsaasti ravintoaineita ja flavonoideja. Sipulien terveysvaikutukset ovat tieteellisestikin todistettuja. Mikä parasta, niitä voidaan syödä miltei missä tahansa muodossa, esimerkiksi raakana, keitettynä, paistettuna, haudutettuna, kuullotettuna, kuivattuna ja hillottuna. Monipuolisuudellaan sipuli on varmistanut asemansa jokaisessa keittiössä.
Sipulin käyttö suomalaisessa keittiössä on yli viisinkertaistunut viimeisten neljänkymmenen vuoden aikana, keskimäärin suomalainen syö noin 6 kiloa erilaisia sipuleita vuodessa. Nelson Gardenin Cepa Cuisine istukassipuleista löytyy kotiviljelijälle oiva keino lisätä tätä määrää kasvattamalla itse omat kelta-, puna- ja hopeasipulit!
TEKSTI: KARIN SPJUTH / TRÄDGÅRDSLANDET 2010 / KUVA: ANNIKA CHRISTENSEN