MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Oikean kastelun merkitys

09. heinäkuuta 2021

Huolehdi kasveista oikeanlaisella kastelulla

Kuljeskelen keittiöpuutarhani täydellisessä hiljaisuudessa ja annan kasveille vettä. Aurinko on jo puiden latvojen tasalla, ja mustarastas laulaa iltalauluaan. Keittiöpuutarhan kasteleminen on minulle paljon enemmän kuin vain veden antamista kasveille. Se merkitsee huolenpitoa, rikkaruohojen kitkemistä, ahomansikoiden maistamista sekä elämän pienten ja suurten arvoitusten pohtimista. Lyhyesti sanottuna: Puutarhan kastelu iltaisin on mindfulness-harjoitus parhaimmillaan. Saan vain olla ja antaa kaiken stressin valua mielestäni ja kehostani pois.

Kun kymmenisen vuotta sitten aloitin viljelyharrastuksen, kehitin teorian, jonka mukaan vihanneksia ei pidä hemmotella piloille. Niiden tuli pärjätä sillä vesimäärällä, jonka sateet toivat, sillä ajattelin kasvien tällä tavoin kasvattavan syvemmät juuret, joilla ne itse saisivat hankittua lisää vettä ja ravinteita. Onhan tässä ajatuksessa hitunen tottakin, mutta tänä päivänä tiedän, että vihannekset tarvitsevat reilusti vettä ja ravinteita, jotta keittiöpuutarha kasvaisi ja kukoistaisi. Itse kastelen puutarhaa iltaisin, silloin auringon säteet eivät enää polta lehtiä, eikä vesi haihdu maasta yhtä nopeasti.

Mitä kastelemiseen tulee, on oikea periaate runsaasti ja harvoin, mieluummin kuin usein ja vähän. Runsasmääräisellä kastelulla vesi ehtii virrata syvemmäs maan sisään. Mikäli kastelet yhdellä kertaa niukasti, kostuu vain maan pintakerros, mikä johtaa pinnallisten juurien kasvuun. Ne taas ovat herkkiä kuivuudelle. Käyttämällä kastelujärjestelmää voit kastelun aikana hoitaa muita puuhia.

Kuinka usein sitten tulisi kastella? Se riippuu. Hiekkamaa kuivuu paljon nopeammin kuin savimaa, ja sitä tulee näin ollen kastella useammin. Lämpötilan ollessa korkealla ja auringon paistaessa pidemmän aikaa, voi olla, että kastelua tulee tehdä päivittäin. Paras tapa on yksinkertaisesti iskeä lapio maahan ja tarkastaa tilanne lähemmin.


TEKSTI/VILJELIJÄ: ANNA FORSLUND / KUVA: ANNA FORSLUND