MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Näin onnistut isokirjopeipin kasvattamisessa

15. kesäkuuta 2022

Isokirjopeippi eli Coleus kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Sen löytää yhä useammin kodin keskeisiltä paikoilta. Isokirjopeipin värikkäät lehdet ja vauhdikas kasvu tekevät siitä mainion kasvin niin sisä- kuin ulkotiloihinkin. Jos kasvatat sitä sisällä ikkunalaudalla, saatat vuoden pimeimpänä aikana kohdata haasteita, mutta tähän artikkeliin olemme koonneet vinkkejä, joiden avulla voit onnistua kasvattamisessa vuoden ympäri.

Nelson_Garden_How to succeed with Coleus_image_2.jpg

Kasvata isokirjopeippiä alusta asti itse

Jos tunnet jonkun, jolla isokirjopeippi jo on, kasvista on helppo ottaa pistokas. Sillä tavoin sinulla on pieni taimi itselläsi jo lyhyen ajan kuluessa. Leikkaa pistokkaaksi verso, jossa on vähintään 5 cm vartta, ja aseta se vesilasiin poistettuasi alimmat lehdet. Käytä puhdasta lasia ja vaihda vesi silloin tällöin, jotta siinä ei ala kasvaa bakteereita. Parin-kolmen viikon kuluttua varteen on tavallisesti muodostunut jo juuria, ja isokirjopeippi on valmis istutettavaksi. Jos päätät painaa pistokkaan multaan heti, ilman että juurrutat sitä ensin vedessä, ilmankosteus on tärkeää pitää korkeana istuttamisen jälkeen. Silloin pienoiskasvihuone on paras vaihtoehto, jotta kasvuolosuhteet pysyvät vakaina. Molemmissa tapauksissa mullan on hyvä olla vähäravinteista, esimerkiksi Nelson Garden Premium -kylvömultaa. Näin pistokas saa hyvän kasvustartin, sillä vähäravinteinen multa on hellävaraista nuorille juurille.

Isokirjopeipin kasvattaminen sen mikroskooppisen pienistä siemenistä on erityisen hauskaa. Jos kylvät siemenet helmi-maaliskuussa, taimet ovat valmiita kesäksi. Käytä hieman kosteaa Premium-kylvömultaa ja paina mullan pinta tasaiseksi ennen siementen ripottelemista. Peitä sitten siemenet vermikuliittikerroksella, sillä se pitää olosuhteet tasaisina, säilyttää kosteuden siementen ympärillä ja läpäisee valoa. Kylvämisen jälkeen koko ruukku asetetaan vesiastiaan niin, että multa saa imeä itseensä riittävän määrän vettä. Sitten kylvös asetetaan pienoiskasvihuoneeseen. Itämisen vauhdittamiseksi pienoiskasvihuone on hyvä asettaa lämpömatolle, joka lämmittää kylvöstä altapäin. Käytä kasvivaloa kylvöksen yllä, näin taimet saavat kaipaamaansa valoa ja kasvavat tukeviksi heti alusta alkaen. Kun taimet ovat riittävän suuria käsiteltäviksi, ne siirretään erillisiin ruukkuihin, jotka on täytetty ravinteikkaammalla mullalla.  

Nelson_Garden_How to succeed with Coleus_image_4.jpg

Näin hoidat isokirjopeippiä

Isokirjopeipillä on joitakin vaatimuksia hoidon suhteen, mitä tulee valoon, veteen, ravinteisiin, lämpötilaan ja typistämiseen. Ne ovat tärkeitä elementtejä, kun taimesta halutaan tiheä ja sen lehdistä kauniin väriset. Isokirjopeippiä kasvatetaan lähinnä sen lehtien vuoksi, kukkia monet pitävät epäsiistin näköisinä. Kasvia typistettäessä tarkoituksena onkin antaa taimen haaroittua ja toisaalta poistaa kukka-aiheita. Typistäminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että katkaistaan versojen päät – siitä kasvi saa signaalin, jonka perusteella se alkaa tehdä uusia versoja alempana olevista lehtihangoista. Typistämisen ansiosta yhteen jo olemassa olevaan oksaan tulee usein 2–4 uutta versoa. Jos typistät taimea säännöllisesti alusta alkaen, isokirjopeipistä kasvaa tiiviimpi ja tuuheampi.  

Isokirjopeippi viihtyy läpäisevässä mullassa, joka pysyy tasaisen kosteana. Jos annat kasteluveden mukana nestemäistä lannoitetta, kasvi saa tasaisesti myös ravinteita ja kasvaa hyvin. Koska isokirjopeippi kasvaa voimakkaasti, se tarvitsee myös paljon uutta voimaa ja valoa. Värikkäät lehdet ovat kauneimmillaan, kun ne saavat paljon valoa, mutta varo voimakasta auringonpaistetta. Puolivarjossa tai suodatetussa valossa se viihtyy hienosti, ja lehdistä tulee upean värikkäät.

Nelson_Garden_How to succeed with Coleus_image_3.jpg

Tuo isokirjopeippi kesäksi ulos

Kuten monet muutkin sisäkasvit, myös isokirjopeippi viihtyy mainiosti ulkona kesäisin. Se on myös upea koriste parvekkeella tai puutarhassa. Puoliksi puun varjossa tai muun vihreän keskellä se on edukseen. Viileästä se ei pidä, koska se on kotoisin lämpimiltä seuduilta Aasiasta ja Australiasta. Tämä on hyvä muistaa erityisesti kauden alussa. Isokirjopeippiä on hyvä totuttaa ulkoilmaan. Odota, kunnes yölämpötilakin ylittää 10 astetta. Syksyllä kasvi on kestävämpi ja voi viipyä ulkona vielä sittenkin, kun lämpötila laskee lähemmäksi nollaa.  Jos olet aikeissa ottaa kasvin sisään talveksi, se on hyvä tehdä ennen kuin tulee liian kylmä. Näin muutos ei tule kasville liian suurena sokkina.

Lämpötilan vaihteluista ja valon määrästä johtuen isokirjopeipin lehdet ovat kauneimmillaan ulkona kesällä. Värit ovat täyteläisemmät, ja taimi kasvaa tiheäksi. Muista asettaa kasvi puolivarjoon, ei suoraan auringonpaisteeseen. Kun typistämistä jatkaa, energia kuluu uusien versojen muodostamiseen, eikä kasvi tee kukkaa.

Nelson_Garden_How to succeed with Coleus_image_1.jpg

Kun otat kasvin syksyllä sisälle

Hyvän kesän jälkeen kasvin ottaminen takaisin sisälle voi tuottaa hankaluuksia sen suuren koon vuoksi. Jos olosuhteet ovat olleet suotuisat, isokirjopeipistä on voinut tulla todella iso, eikä se enää mahdu ikkunalaudalle. Silloin kannattaa ottaa pistokkaita. Sekä kasvin siirtäminen sisätiloihin että pistokkaiden ottaminen on hyvä tehdä ennen kuin tulee liian kylmä. Syksyllä otetuista pistokkaista voi tulla nopeasti uusia emokasveja seuraavan kesän taimille.

Koska syksyllä päivä lyhenee, isokirjopeippi alkaa sisätiloissa muuttaa kasvutapaansa ja menettää väriään. Onneksi olemassa on apukeinoja, joiden avulla talvehtiminen onnistuu leikiten. Tärkein on kasvivalo.  

Kuten muidenkin kasvien kohdalla, tasapaino valon ja lämpötilan välillä on ratkaisevan tärkeä asia hyvän kasvun ja kasvin viihtymisen kannalta. Huolehdi, että paikka ei ole liian lämmin ja että kasvi ei ole liian lähellä takkaa. Paras lämpötila on 15–20 asteen tienoilla. Käytä kasvivaloa, mieluiten 12–14 tuntia vuorokaudessa. Kun tasapaino on löytynyt, kasvi osoittaa viihtyvänsä: värit palaavat ja kasvutapa tiivistyy. Kasvivalon avulla myös pistokkaat juurtuvat nopeammin, ja kasvu jatkuu kaikkina vuodenaikoina. Muista typistää, niin kasvi pysyy tiheänä.

Erityinen vinkki isokirjopeipin kasvattamiseen ulkosalla

Jos istutat isokirjopeipin kesällä ulos, istutusastiaan on hyvä mahtua reilusti vettä. Kukkapenkissä tai kasvilavalla erityistä huomioitavaa ei ole, mutta ruukussa asia on hyvä ottaa huomioon, jotta kastelemista on vähemmän ja kasvi viihtyy. Mitä suurempi ruukku ja mitä enemmän multaa, sitä pienempi on kuivumisen riski, ja koska isokirjopeippi pitää tasaisesta kosteudesta, mutta ei liiasta kastelusta, suuri ruukku tuo vakautta. Suuren koon lisäksi on tärkeää, että ruukun pohjassa on reikiä.