MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kaikkien aikojen opas kasvivalojen kanssa kasvattamiseen

16. marraskuuta 2022

Kasvivalot ovat välttämättömiä, jos haluat kasvattaa kasveja sisätiloissa vuoden pimeämpinä kuukausina. Tästä oppaasta löydät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää kasvivaloista ja kuinka voit aloittaa sisäkasvatuksen niiden avulla!

Valo on onnistuneen sadon oleellinen ainesosa, varsinkin kun puhutaan kasvattamisesta sisätiloissa. Tämä voi osoittautua hankalaksi vuoden pimeämpinä aikoina. Kasvit, jotka eivät saa tarpeeksi valoa, kasvavat pitkiksi ja hoikiksi. Kasvivalojen käyttämisellä voit kuitenkin vaikuttaa kasvuun huomattavasti. Kasvivalojen avulla kasvit kasvavat nopeammin ja tekevät niistä terveempiä ja vahvempia. Voit myös aloittaa viljelemisen varhaisemmassa vaiheessa vuotta ja kasvattaa suuremmassa skaalassa. Toisin sanoen – kasvisi eivät ole enää riippuvaisia sääolosuhteista.

Milloin käyttää kasvivaloja

Monet kasveista, joita kasvatamme, ovat alun perin maista, joissa on lämpimämpi ilmasto ja auringonvaloa on saatavilla säännöllisesti vuoden ympäri. Koska emme voi taata, että kasvit saisivat auringonvaloa ympäri vuoden, meidän täytyy esikasvattaa ne hyvissä ajoin, jotta voimme kerätä niiden hedelmät ennen syksyn tuloa. Chilit, pippurit, munakoisot ja artisokat ovat hyviä esimerkkejä kasveista, jotka tulisi esikasvattaa kasvivalojen alla saadaksesi parhaan mahdollisen tuloksen. On myös tärkeää muistaa esikasvattaa haluamasi kasvit oikeaan aikaan. Varmista, että ulkolämpötila on noussut tarpeeksi korkeaksi, kun on aika siirtää kasvit ulos kasvamaan. Muutoin sinulle jää käsiisi paljon isoja kasveja, joita ei voi laittaa minnekään, koska lämpötila on vielä liian alhainen.

Kasvivaloja kannattaa käyttää silloin, kun päivät lyhenevät ja sinulla on vielä hedelmiä, jotka eivät ole ehtinyt kypsyä. Tuo kasvit sisälle ja laita ne valojen alle, jotta ne kypsyvät nopeammin.

Siementen esikasvattamisen ja hedelmien kypsyttämisen lisäksi kasvivalot mahdollistavat tuoreiden kasvisten korjaamisen koko vuoden ympäri. Ne toimivat todella hyvin yrttien ja lehtivihannesten kohdalla. Kasvit kasvavat nopeasti ja ne tarvitsevat vain vähän multaa, ja maistuvat parhailta juuri poimittuina.

Kuinka valita täydellinen kasvivalo

Kasvivalojen tulisi imitoida oikeaa auringonvaloa niin hyvin kuin mahdollista, sillä se on kaikista tehokkain ja kasville luonnollisin valonlähde. Kasvivalojen tulisi olla kohdistettuna suoraan kasveihin ja roikkua niiden lähellä, jotta lehdet voivat imeä mahdollisimman paljon valoa. Modernit LED-valot eivät kuumene yhtä paljon kuin hehkulamput, mikä mahdollistaa niiden asentamisen lähemmäksi kasveja. Suositeltu etäisyys lampun ja kasvin välillä on 10-15 cm. Kasvivalojen valinta riippuu siitä, minkälaisessa tilassa kasvatat ja minkälaiset mahdollisuudet siellä on valojen asentamiseen. Vaihtoehdot ovat loisteputkivalot tai kohdistetut LED-valot.

Kun olet valinnut itsellesi täydellisen kasvivalon, on tärkeää tietää, kuinka pitkään valojen tulee olla päällä. Hyvänä vinkkinä on pitää mielessä, että voimakkaammat valot voi pitää lyhyemmän aikaa päällä ja heikommat valot täytyy luonnollisesti pitää päällä pidempään. Toisaalta suuri määrä valoa ei välttämättä tarkoita mahtavaa kasvua, sillä kasvit tarvitsevat myös aikaa palautua. Sisätiloissa talvehtivat kasvit tarvitsevat noin 8-10 tuntia valoa joka päivä, mieluiten vielä sitä enemmän. Siemenet ja varret taas tarvitsevat 12-16 tuntia valoa. Asenna ajastin kasvivaloihin pitääksesi huolta siitä, että kasvisi saavat sen verran valoa, mitä ne tarvitsevat kasvaakseen. Jos kasvisi ovat asetettu ikkunan lähelle, harkitse valojen sammuttamista valoisina aikoina, jotta et kuluta turhaan ympäristöä ja lompakkoasi!

Kuinka mitata valoa

Kun valitset kasvivaloa, voit huomata, että valoa mitataan muutamilla eri tavoilla. Tässä on lista yksiköistä, joihin saatat törmätä:

Mikromooli (μmol) per neliömetri ja sekunti, on laajalti parhaaksi katsottu tapa mitata sitä, kuinka hyvin kasvivalo toimii kasveille. Se kertoo mille määrälle valoa kasvin tietty osa altistuu joka sekunti.

Lumenit ovat jokaisesta suunnasta mitatun nähtävän valon kokonaismäärä. Se on suhteessa luxeihin, jotka indikoivat lumenien määrän per neliömetri. Nämä yksiköt ovat sovellettu ihmissilmän herkkyyteen, eikä niillä voi mitata valon tasapainoa ja intensiteettiä, joka vaikuttaa eniten kasveihin.

Kelvin (K) on yksikkö, jolla mitataan värin lämpötilaa ja se on yksikkö, joka on suhteutettu valoon, jota näemme silmillämme. Korkeammat arvot tarkoittavat sinisempää väriä ja matalammat arvot punaisempaa. Yleisesti ottaen, korkeammat arvot sopivat paremmin kasvivaloille.

Watti (W) on yksikkö, jolla ei ole mitään tekemistä valon kanssa, vaan sillä mitataan lampun tehoa. Korkeampi W-arvo periaatteessa viittaa siihen, että lamppu käyttää enemmän virtaa, mikä puolestaan saattaa tarkoittaa, että lamppu loistaa kirkkaammin.

Nyt kun olet lukenut oppaamme, haluamme toivottaa sinulle onnea omien tuoreiden kasvisten kasvattamiseen sisätiloissa ympäri vuoden!