MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Paranna maata

04. huhtikuuta 2023

Hyvä maa on viljelyn onnistumisen edellytys. Sekä rakenteeseen että ravinnepitoisuuteen pystyy vaikuttamaan niin, että maa on täynnä elämää. Inspiroidu luonnosta ja turvaudu maanparannuksessa luonnon omiin ratkaisuihin.

Hoidamme kasvejamme huolellisesti, mutta myös maasta itsestään on tärkeää pitää huolta.  Aiemmassa jutussa käsiteltiin komponentteja, joista maa muodostuu, ja sitä, kuinka ne vaikuttavat maan rakenteeseen. Siinä myös todettiin, kuinka tärkeää on, että maa elää.

Jos viljelet avomaalla – vanhassa kukkapenkissä tai kokonaan uudessa paikassa – mullan vaihtaminen saattaa houkuttaa. Korvaamalla vanhan mullan kokonaan uudella pääset kertaheitolla eroon myös kivistä ja rikkakasveista. Mullan vaihtaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, pikemminkin päinvastoin. Vanhassa mullassa on paljon sellaista, joka saa kasvisi voimaan hyvin. Maan nykyiset ominaisuudet määrittelevät, miten sitä voi parantaa.   

Jos viljelet ruukussa tai lavakauluksessa ja käytät säkkimultaa, tilanne on toinen. Mutta riippumatta siitä, miten ja missä viljelet, on edelleenkin tärkeää huolehtia maan rakenteesta ja ravinnepitoisuudesta.

Maahan pudonneita ruskeita lehtiä vihreällä nurmella

Ota talteen syksyn kuivat lehdet ja käytä ne maanparannukseen.  

Maanparannus

Maan parantaminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että huolehdit maasta, jotta se vuorostaan tarjoaisi kasveillesi hyvät kasvuolosuhteet.

Näin parannat maata

Vahva juuristo, joka jatkuu syvälle maahan, on tärkeä, jotta taimet kasvavat vahvoiksi ja kestäviksi. Mitä syvemmälle juuret yltävät, sitä paremmin ne kestävät kuivuutta, koska syvemmällä kosteutta on enemmän kuin maan pinnassa. Siksi maan pitää olla kuohkeaa, ei liian tiivistä.

Turve, puunkuorista tehty silppu ja karkea kasvimateriaali parantavat maan rakennetta. Kasvisi löytävät helpommin tilaa juurilleen raoista, joita muodostuu maan karkeampien ja hienojakoisempien osien välille. Tila toimii myös vesivarastona ja tarjoaa kasveille niiden kaipaamaa kosteutta.

Nurmisilppua kukkapenkissä samettikukan taimien välissä.

Kukkapenkkiin siroteltu nurmisilppu säilyttää kosteuden ja maatuu hiljalleen ravinteikkaaksi mullaksi. Kuva: Lovisa Back

Paranna maan ravinnepitoisuutta

Kun käytät orgaanista ainesta maan parantamiseen, tuot samalla maahan myös ravinteita. Orgaaninen aines hajoaa mikro-organismien ja muiden maassa asuvien hyödyllisten eliöiden vaikutuksesta.

Jotkin materiaalit, kuten turve, hajoavat nopeasti, eivätkä tuo maahan mainittavasti lisää ravinteita. Jotkin muut, kuten esimerkiksi puuhake tai suuremmat oksat, hajoavat taas paljon hitaammin.

Puutarhakomposti ja nurmisilppu tekevät maalle hyvää. Kompostin ravinnepitoisuus riippuu siitä, mitä siihen on laitettu. Yleisesti ottaen voi sanoa, että mitä ruskeampaa ja kuivempaa komposti on, sitä enemmän siinä on ravinteita. Puutarhakomposti, johon on lisätty vihreitä kasvin osia ja vihannesten tähteitä keittiöstä, on erityisen ravinnepitoista.

Jos viljelet sellaista, mikä tarvitsee paljon ravinteita kasvaakseen, kuten vihanneksia tai ruukkukukkia, ravinteita on lisättävä useaan otteeseen kesän mittaan. Lannoitekoulussa annamme ohjeita erilaisista tavoista lannoittaa.

Lisää ravinteita ylhäältäpäin

Orgaanista ainesta on hyvä lisätä ylhäältä käsin. Lisää siis esimerkiksi nurmisilppua kasvien ympärille tai sekoita se mullan pintakerrokseen. Kukkapenkissä tai kasvimaalla, missä koko ala on kasvien peitossa, eikä maata voida tai haluta kaivaa kovin syvälti, se onkin ainoa keino saada maahan parempi rakenne.

Liila aitohunajakukka. Viherlannoite käännetään maahan.

Jos annat aitohunajakukan puhjeta kukkaan, se tekee vaaleanliilaa kukkaa. Aitohunajakukka toimii myös erinomaisena viherlannoitteena, jonka voit kääntää maahan jo ennen kukintaa. Kuva vasemmalla: Lovisa Back Kuva oikealla: Markus Danielsson

Anna kasvien jäädä paikoilleen

Myös kasvit itse parantavat maata osaltaan. Vahvat juuret sitovat ravinteita juuriinsa ja vapauttavat niitä jälleen, kun kasvi kuihtuu. Herneet ja pavut ovat esimerkkejä typpeä sitovista kasveista. Osa typestä tulee kasvin käyttöön, ja osa varastoituu juuriin.  

Kunhan kasveihin ei ole tullut tauteja, kuihtuneita lehtiä tai kuolleita taimia ei oikeastaan ole syytä poistaa paikoiltaan. Usein siistimme kasvimaita, jotta ympäristö näyttäisi kauniimmalta, ja se on aivan ymmärrettävää. Mutta herneen taimet voivat myös jäädä paikoilleen, kun sato on korjattu. Leikkaa taimet hieman pienemmiksi paloiksi, niin ne maatuvat nopeammin. Anna juurien jäädä paikoilleen ja maatua, jolloin niistä vapautuu typpeä seuraavien kasvien käyttöön.

Maatilkun pitäminen tyhjillään on harvoin hyvä ajatus, koska ravinteet valuvat silloin sadeveden mukana pois. Esimerkiksi aitohunajakukan siementen tai erilaisten viherlannoitekasvien siemenistä koostuvan seoksen sirottelu voi olla paljon parempi vaihtoehto. Sillä välin voit miettiä rauhassa, mitä istutat tuohon paikkaan seuraavaksi.