MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Pelargonien talvehtiminen

29. kesäkuuta 2022

Vaikka uusien pelargonien kasvattaminen siemenestä on helppoa, taimet kannattaa säästää talven yli. Talvesta selvinneet pelargonit ovat usein suurempia ja kauniimpia – lisäksi niistä saa uusia taimia pistokkaiden avulla. 

Luonnossa pelargonit kasvavat paikoissa, joissa talvet ovat kuivia, viileitä ja valoisia – olosuhteet ovat siis aivan toisenlaiset kuin meillä Suomessa. Pelargonit ovat siten hallanarkoja, ja ne on siirrettävä talveksi sisälle. Mutta vaikka suurin osa pelargoneista selviää talvesta hieman viileämmässä huoneenlämmössä kaikkein valoisimman ikkunan luona, siinä on sittenkin hieman liian lämmintä ja hämärää, jotta olosuhteet olisivat optimaaliset. Jos haluat löytää pelargoneille parhaat mahdolliset olosuhteet, tässä joitakin vinkkejä.

Nelson_Garden_Overwintering geraniums_Image2.jpgSyksyn lähestyessä pelargoni alkaa valmistautua talvilepoon, mikä näkyy usein lehtien kellastumisena tai – kuten kuvassa – punastumisena. Anna pelargonien talvehtia. Kuva: Lovisa Back

Aika ottaa pelargonit sisälle

Heti kun yölämpötila alkaa olla nollan tienoilla, pelargonit on hyvä ottaa talveksi sisään. Oikea hetki löytyy taimia seuraamalla – kasvu pysähtyy, kukkia on vähemmän ja lehtien väri saattaa alkaa muuttua.  

Voit nyppiä huonon näköiset kukat ja lehdet pois, mutta taimia ei tarvitse istuttaa uudelleen. Uudelleenistutus on parempi tehdä varhain keväällä, kun kasvu jälleen vauhdittuu. Jotkut haluavat kuitenkin istuttaa taimen uuteen multaan jo syksyllä tai ainakin vaihtaa päällimmäisen multakerroksen tuoreeseen multaan, jos ruukku on seissyt ulkona koko kesän.

Nelson_Garden_Overwintering geraniums_Image1.jpgTalvella luonnonvaloa on aivan liian vähän ja aivan liian lyhyen aikaa, jotta tilanne olisi kasvien kannalta ihanteellinen. Jos haluat antaa pelargoneille ihanteelliset olosuhteet, anna niille lisää valoa. Kuva: Markus Danielsson

Valo ja lämpö

Tavallisin suositus on antaa pelargonien talvehtia valoisassa ja pakkaselta suojassa. Se tarkoittaa 5–10 asteen lämpötilaa ja päivänvaloa vähintään 8–12 tuntia vuorokaudessa.

Mitä lämpimämpää, sitä enemmän valoa pelargoni tarvitsee. Mitä viileämpää, sitä vähemmän valoa pelargoni tarvitsee. Tämä pätee kaikkiin ruukkukasveihin. Jos tarkoituksesi on antaa pelargonien talvehtia pimeässä, on lämpötilaa siis laskettava jonkin verran alemmaksi (mutta ei pakkasen puolelle). On myös viisasta leikata taimea hieman.

Nelson_Garden_Overwintering geraniums_Image3.jpg

Kastelu ja lannoitus

Syyspuolella pelargonien lannoittaminen on syytä lopettaa, jotta kasvi pääsee lepoon. Kun pelargoni on talvilevossa, sitä saa kastella vain aavistuksen verran. 

Jos sinulla on kukkivia kasveja huoneenlämmössä kasvivalon alla, voit kuitenkin antaa niille hieman lannoitetta. Sama pätee silloin, kun kasvatat pelargoneja talvella vedessä.

Talven jälkeen

Jos sinulla on pelargoneja ikkunalaudalla, huomaat varmasti, milloin ne alkavat herätä eloon. Maaliskuussa päivänvalo palaa suureen osaan maata, ja talvehtineet kasvit alkavat jälleen kasvaa. Jos pelargonit ovat viileässä kellarissa, ota ne nyt esiin. Leikkaa väsähtäneet oksat ja istuta mahdollisesti uuteen ruukkuun ja lisää vähän tuoretta multaa.